Bij Club de Golf Costa Brava zijn ze gek op Nederlanders, en de liefde is wederzijds

Golfreizen
Golf Costa Brava is met al z'n typerende bomen even fraai als lastig. (Foto NGM / Eric Korver)
Golf Costa Brava is met al z'n typerende bomen even fraai als lastig. (Foto NGM / Eric Korver)

door Eric Korver

Je ziet al genoeg op het moment dat je de parkeerplaats opdraait. Club de Golf Costa Brava is populair bij de Nederlanders. En dat is niet voor niets. Eén van de oudste banen van de Costa Brava is nog altijd een plezier om te spelen.

De mythe dat Spanje dor en droog is, kan op Club de Golf Costa Brava meteen in de prullenbak. Hier, aan de Noord-Spaanse kust dichtbij de uitlopers van de Pyreneeën, overheerst het groen. Beboste heuvels zo ver het oog reikt, waarbij de ene markante groene bol haast naadloos overloopt in de andere. En op de baan is dat niet anders. Het gaat te ver Costa Brava een bosbaan te noemen, maar bomen zijn altijd dichtbij. Een flink aantal holes wordt aan beide kanten omzoomd door bomenrijen, en dat maakt het spelen allemaal niet makkelijker.

Niettemin zijn Nederlanders dus behoorlijk gecharmeerd van deze baan, diets naar het binnenland ligt bij de bekende kustplaatsen Platja d’Aro en Sant Feliu de Guixols. Andersom zijn de Nederlanders ook in trek bij de golfbaan. Dat bevestigt de caddiemaster maar al te graag. Hij kent zijn pappenheimers en pikt ons er meteen uit als Nederlanders. ,,Hallo vrienden’’, klinkt het met Spaanse tongval.

Dat is de aanzet tot een gezellige conversatie, waarbij blijkt dat de Nederlanders de club na aan het hart liggen. ,,De Nederlanders zijn altijd gezellige mensen. Ze maken een praatje en genieten er echt van hier te zijn, niet alleen maar om de baan, maar om alles wat erbij hoort. Ook na de ronde vinden ze het altijd leuk hier. Ik zie ze echt heel graag komen.’’

Gezellige groep

Dat geldt niet alleen voor de caddiemaster. De club kent zelfs een aparte afdeling voor Nederlanders. ,,Die spelen hier haast wekelijks een wedstrijdje met elkaar’’, klinkt het aan de balie. ,,Dat is een best grote en altijd heel gezellige groep. Door de jaren heen zijn de Nederlanders zo echt deel gaan uitmaken van onze club.’’

Op de green van de achttiende komt ondertussen, jawel, een Hollands koppel aan. Paul Holleman en Marijke Hafkenscheid horen niet tot het clubje landgenoten bij Golf Costa Brava, maar ze zijn er voor de dag. ,,We zijn op vakantie in Tossa de Mar, en eigenlijk is het voor ons elke vakantie vaste prik om dat te combineren met golf’’, vertelt Paul. Marijke vult hem aan: ,,Als we een bestemming kiezen, is eigenlijk het eerste wat we doen kijken welke golfbanen er in de buurt liggen. We gaan ook regelmatig naar Zuid-Frankrijk, daar kun je natuurlijk ook geweldig golfen.’’

Hun rondje op Costa Brava zit er net op, en ze genieten even van een koel drankje op het ruime terras op het grasveld bij het clubhuis. Ze komen uit Maartensdijk, vertelt Hans. ,,En we spelen in Nederland bij Amelisweerd.’’ Over de baan zijn ze goed te spreken. Hans was er al eens eerder, Marijke nog niet. ,,Maar het is een leuke course, goed speelbaar.’’ Met een lach: ,,Alleen is het op enkele punten even zoeken naar de juiste weg. Maar los daarvan gewoon erg leuk. We hebben ons prima vermaakt en de mensen zijn hier erg gastvrij.’’

Oude club

Golf Costa Brava is zoals gezegd één van de oudste golfclubs in dit deel van Spanje. De club werd zelfs al opgericht in 1962, maar het duurde vervolgens nog eens zes jaar voor de opening van de baan, die dus vijf jaar geleden al een halve eeuw bestond. Het aanvankelijke ontwerp was van de Engelsman John Hamilton Stutt. Inmiddels liggen er 27 holes, drie lussen dus, die je afwisselend kunt spelen. Dat biedt dus mogelijkheden als je meerder dagen wilt spelen, maar niet steeds dezelfde baan.

Opvallend is het prachtige clubhuis, dat door de leden van Golf Costa Brava wordt beschouwd als het icoon van de club. Het gaat om een traditionele Catalaanse ‘masia’, die al dateert van 1841. De trots van de leden is begrijpelijk, want zowel van buiten als van binnen is het een prachtig gebouw, waar de historie aan alle kanten vanaf druipt. Ook al leuk om gewoon even doorheen te lopen en een beetje geschiedenis van de club op te snuiven.

Dat is prima te doen als je uit de baan komt na een zonder twijfel amusante ronde golf. Golf Costa Brava kan zoals gezegd lastig zijn als het gaat om de bomen, maar verder kan elke speler hier goed rond gaan. Soms zijn de smallere holes wat intimiderend, maar daar tegenover staan de holes waar je wél de ruimte hebt. Hier en daar komt water in het spel. Kortom, een ronde waar je echt plezier aan kunt beleven, en dat is ook het doel van de club.

En het is allemaal ook nog best betaalbaar, al zijn de tarieven niet meer te vergelijken met enkele jaren geleden. Voor achttien holes betaal je in het hoogseizoen 105 euro, in het laagseizoen. En dat je in Spanje al vanaf je vijftigste wordt beschouwd als senior, heeft in dit geval alleen maar voordelen. Dan kun je namelijk al spelen vanaf zestig euro.

Paul Holleman en Marijke Hafkenscheid op de green van de achttiende. (Foto NGM / Eric Korver)
Het fraaie en gezellige clubhuis van Golf Costa Brava. (Foto NGM / Eric Korver)
art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48