Prachtig Finca Cortesin is als host klaar voor de Solheim Cup 2023

Golfreizen
De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares.
De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares. (Foto: Steve Carr Golf)

door Eric Korver

Bij de eerste stap weet je al voldoende. Zodra je de spikes van je schoenen in de fairway van Finca Cortesin drukt, voel je het zachte veren dat topkwaliteit kenmerkt. Een gemanicuurd gazon waarop elke bal de perfecte ligging heeft. Genieten van de eerste tot de laatste hole. Niet voor niets is de baan in Zuid-Spanje gekozen als venue voor de Solheim Cup komende september.

Er was een tijd waarin we het allemaal wel kenden, die Costa del Sol. Natúúrlijk was je er geweest en natúúrlijk had je al die bekende banen gespeeld aan wat in de volksmond al snel de Costa del Golf heette. Marbella, La Cala, Alhaurin, Alcaidesa, La Cañada, Las Brisas, en noem ze allemaal maar op. Met de opkomst van nieuwe bestemmingen als het Turkse Belek en de Noord-Afrikaanse landen verflauwde de aandacht voor het ’oude’ Spanje. Maar de zuidkust van het Iberisch schiereiland heeft zich de laatste jaren opgericht. En hoe. Met Finca Cortesin en La Reserva zijn twee prachtige parels toegevoegd, die inmiddels tot de beste banen van het Europese vasteland behoren.

Sterker nog, Finca Cortesin is in de afgelopen jaren meerdere keren gekozen tot beste golfresort van Europa. Begrijpelijk, want de kwaliteit druipt er in alles vanaf op het resort net ten westen van Estepona. De entree is al indrukwekkend, het prachtige witte clubhuis oogt als een paleis in een groene oase, en de baan, tja, een veel betere course zal je niet snel spelen, laten we het daar maar op houden.

De credits voor Finca Cortesin zijn best opmerkelijk, want zo lang bestaat de baan nog niet eens. Het resort opende in maart 2006 de deuren, en ligt op het liefst 532 hectare grote landgoed met dezelfde naam. De golfcourse - een ontwerp van Cabell Robinson – ligt tussen de Middellandse Zee aan de ene kant en de indrukwekkende Montanãs de Casares in de Sierra Crestellina aan de andere zijde. Daar werden in het verleden al meerdere prestigieuze golftoernooien gespeeld, zoals in 2009, 2011 én 2012 het World Matchplay Championship. En nu volgt dan dit jaar ook nog de Solheim Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen de beste speelsters van Europa en de Verenigde Staten. Ofwel, de vrouwelijke equivalent van de Ryder Cup.

Meesterwerkjes

De layout is geweldig. Robinson heeft een baan afgeleverd die naadloos in het glooiende landschap past, met holes die stuk voor stuk de golfer testen in alle facetten. De greens zijn absolute meesterwerkjes. Zeker met de snelheid waarop ze dagelijks aan de spelers worden voorgeschoteld. Schrik niet als je van net buiten de green naar de hole putt, om vervolgens te zien hoe je bal voorbijkruipt aan de vlag, weer vaart wint en vervolgens aan de andere kant van de green rolt. Het kan je zomaar gebeuren, en dat geeft meteen aan hoe lastig en soms verraderlijk de greens van Cabell Robinson zijn. Visueel is elke hole een schilderij dat je moeiteloos in je opneemt om het nooit meer te vergeten.

René Zimmer, general manager van Finca Cortesin Hotel, Golf & Spa, en zijn medewerkers doen er alles aan het de gast naar de zin te maken, en dat is te merken. De trots straalt er vanaf bij Zimmer. ,,Als eerste eindigen in elke verkiezing is een eer, maar om gekwalificeerd te worden als het best golfresort van Europa, en dat zelfs meerdere jaren, dat is ongelooflijk.’’

Focus

De focus bij iedereen op het resort ligt erop de gasten de ultiem luxe golf- en hotelervaring te bezorgen, vervolgt Zimmer. ,,Daarvoor hebben we ook een aantal zaken nog verbeterd aan onze faciliteiten als het gaat om golf en lifestyle. Het is geweldig te zien dat al ons harde werkt op deze manier wordt gewaardeerd door onze gasten.’’

Aan werkelijk alles is gedacht, en zo wordt een bezoek aan Finca Cortesin een bijzondere ervaring. Maakt niet uit of je er alleen speelt of ook overnacht in het hotel. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Finca Cortesin is niet goedkoop. Verre van dat zelfs. Maar de ervaring is onbetaalbaar.

Hopelijk geldt dat straks ook voor de vrouwen die van 18 tot 24 september de eer van Europa hoog mogen houden. Met wellicht weer een Nederlandse inbreng. Anne van Dam was er immers al eerder bij, en mogelijk kan ze in de komende weken nog haar kandidatuur stellen voor een plaats in het team.

Het fraaie en karakteristieke clubhuis van Finca Cortesin.
Afbeelding
art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48