Daan Huizing na lijdensweg toch in KLM Open 2023

Golftour
Daan Huizing is er bij op Bernardus en dat is goed nieuws voor het toernooi, maar vooral voor hemzelf. (Foto Golfsupport.nl)
Daan Huizing is er bij op Bernardus en dat is goed nieuws voor het toernooi, maar vooral voor hemzelf. (Foto Golfsupport.nl)

Dat Daan Huizing aan de start staat van het KLM Open 2023 is goed nieuws. Voor het toernooi, maar vooral voor de Huizing zelf. De golfer uit Soest kampt lange tijd met fysieke problemen en liet enkele weken voor het toernooi nog weten dat er een klein wondertje moest gebeuren wil hij op Bernardus van de partij zijn. Dat wondertje is dus gebeurd.

Maar de lijdensweg die Daan Huizing achter de rug heeft, is niet benijdenswaardig. Voor het laatste toernooi van Huizing moeten we terug naar eind maart. In Zuid-Afrika speelde hij het Jonsson Workwear Open. Twee rondjes onder par, maar met vier onder de baan mag hij toch voor het weekeinde al naar huis. Dat is het laatste teken van leven van Daan Huizing óp de baan. De verdere berichten komen vooral vanuit huis.

Huizing heeft last van zijn nek, van pijn die uitstraalt naar zijn hoofd. Ondraaglijke pijnen, laat hij weten. Van golfen komt helemaal niets. En als hij uiteindelijk weer een club oppakt, wat gaat trainen en denkt dat het beter gaat, komt hij ook weer van een koude kermis thuis. ,,Mijn nek speelde weer op, maar deze keer aan de linkerkant.’’

Alles geprobeerd

Hij heeft, vertelt Huizing in zijn maandelijkse column in de Gooi- en Eemlander, álles geprobeerd. ,,Fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur, naar de sportarts voor een MRI, maar daar kwam ook niets uit. En laatst naar de chiropractor, die echt gericht is op je skelet. Deze man ging zelfs nog een stapje verder. Hij heeft iets van veertig, vijftig naalden in het probleemgebied rond nek en schouder gezet, in een poging de boel te activeren en de irritatie eruit te krijgen. Hij heeft geprobeerd mijn wervels weer op exact de juiste plek te krijgen. Hij ging niet erg zachtzinnig te werk, maar geholpen heeft het niet.’’

Huizing is inmiddels zo ver dat helder is dat het om zenuwpijn gaat. Probleem daarbij is echter dat de oorzaak moeilijk te lokaliseren is, omdat de pijn uitstraalt. Zelfs bij een bezoek aan de tandarts werd gezocht naar een mogelijke oorzaak. Huizing bleek een ontsteking te hebben aan een kies, waarna hij een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. ,,Hopelijk is dat de oorzaak geweest van alle ellende.’’ Maar zeker is dat nog allerminst.

Net zoals het allerminst zeker was dat Huizing er bij is in het KLM Open. Maar de laatste weken boden wat verbetering, en Huizing testte zichzelf in een kwalificatietoernooi voor het Brits Open. Dat leverde geen sportief succes op, maar wel goed nieuws: hij voelt zich weer goed genoeg om te kunnen starten op Bernardus.

art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17