SR Golf, de custom fitting specialist

Partnerbijdrage
Afbeelding

Om goed te leren golfen is het zéker voor de beginnende golfers belangrijk dat de clubs op de lengte van benen, armen, grootte van de handen als ook op de fysieke fitheid aangepast worden. Tevens kunnen er door te spelen met te korte clubs allerlei fouten in de swing ontstaan, wat blessures en swingfouten tot gevolg heeft. Dat lijkt misschien duurder, maar de golfer betaalt hier niets extra’s voor omdat de fabrikant, en ook de eigen golfprofessional, er bij gebaat is dat een golfer prettig speelt. Met zijn geadviseerde product zal die hierdoor sneller reclame maken, dus ’win-win’.

In het verleden werden shafts typisch gekenmerkt door torsie-, flex- en/of butt-CPM’s, maar naarmate de shaftconstructie geavanceerder werd, werden deze benamingen zinloos. De ontwerpers van tegenwoordige shafts kunnen bijvoorbeeld verschillende delen van een shafts zo ontwerpen, dat ze specifieke kenmerken hebben, zoals ’TIPP stijf’.

Het probleem voor de clubfitter is dat naarmate shafts complexer zijn geworden, het passen van een golfer meer vallen en opstaan wordt. ,,Ik werk vanuit het concept van het ’Bend Profile’ van een shaft’’, vertelt golfprofessional Stefan Ruijter van SR Golf. ,,Door de shaft in een reeks van zeven segmenten (punten) te verdelen en de stijfheid van die specifieke sectie te meten met behulp van een frequentiemeter ontstaat er een ’buigprofiel’ voor de shaft, dat de stijfheid van de shaft omschrijft.’’

Shaftprofilering

Flex-aanduidingen van fabrikanten zijn allemaal hetzelfde – bijvoorbeeld ’R’ of ’S’. Maar in werkelijkheid verschilt de échte stijfheid van hun shafts soms aanzienlijk van elkaar, waardoor elke shaft een soort DNA-profiel krijgt. Er is geen specifiek goed of fout met betrekking tot hoe een fabrikant zijn shaft moet labelen, maar het betekent wel dat verschillende interpretaties van stijfheid zullen resulteren in een verscheidenheid aan verschillende ’gevoelens’ van een breed scala aan shafts, die allemaal zijn gelabeld met dezelfde basis flex-aanduiding, dat wil zeggen: Ladies, Senior, Regular, Stiff en X-Stiff.

Het doel van shaftprofilering is een nauwkeurigere meting van het stijfheidsprofiel van een shaft te bieden en als methode te dienen voor het standaardiseren van shaftflex informatie voor alle fabrikanten. 

Het buigprofiel meet de flex over de volledige lengte van een shaft, met frequenties genomen met intervallen van vijf inch om een gemakkelijk leesbare profielcurve te creëren die het werkelijke stijfheidsprofiel van een bepaalde shaft bepaalt. Hierdoor ontstaat er een eenvoudige vergelijking die het mogelijk maakt om verschillen tussen shafts te benadrukken.

In het bijgaande voorbeeld van de Shaft Selector zien we vijf shafts die door hun fabrikanten zijn gelabeld als ‘S-Flex’. In werkelijkheid vertegenwoordigen de stijfheidsmetingen op elk van de buigprofielen van de shafts een bereik van drie volledige buigingen, of anders gezegd, vertegenwoordigen ze een zwaaisnelheidsverschil van meer dan 30 mijl per uur.

Spreekt deze uitleg aan en wilt u weten welke shaft voor uw fysiek, leeftijd, gender en spelniveau het best geschikt is? Neem dan contact op met Stefan Ruijter door bijaande QR-code te scannen en laat u vrijblijvend adviseren.

Afbeelding
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41