Prachtige start Joost Luiten in KLM Open 2023

Tour
Joost Luiten volgt zijn bal in de eerste ronde van het KLM Open. De Nederlander maakte een geweldige indruk. (Foto Golfsupport.nl)
Joost Luiten volgt zijn bal in de eerste ronde van het KLM Open. De Nederlander maakte een geweldige indruk. (Foto Golfsupport.nl)

door Eric Korver

Joost Luiten was vooraf aan het KLM Open al de blikvanger, en die status maakte hij in de eerste ronde op Bernardus Golf volledig waar. Luiten leverde een kaart in met 67 slagen, liefst vijf onder par. Daarmee neemt hij na de eerste dag de vijfde plaats in. Leider is de Spanjaard Jorge Campillo, die met een ronde 63 een indrukwekkende prestatie leverde.

Natúúrlijk kwam Joost Luiten opgetogen uit de baan, nadat hij een uitstekende ronde had afgewerkt. Met vijf onder par staat de Bleiswijker meteen bij de leiders, en dat is natuurlijk hoe je als golfer graag een toernooi wilt beginnen. Luiten gooide er na zijn ronde meteen maar een klassieker uit. ,,Je kan een toernooi op de eerste dag niet winnen, maar je kan het wél op de eerste dag verliezen’’, haalde Luiten maar weer eens de woorden aan die in topgolf nu eenmaal altijd weer waarheid blijken.

Nou, verliezen deed Luiten het KLM Open op die eerste dag zeker niet. Sterker, hij manoeuvreerde zichzelf direct in een uitstekende positie na een ronde met zeven birdies en twee bogeys. Van die laatste twee deed vooral het inleveren van een slag op hole zeven Luiten pijn. ,,Dat is toch een hole waar je jezelf een kans moet geven op birdie. Als je dan nog een lastige putt moet maken om er met een bogey weg te komen, doe je het niet goed. En die bogey op vijftien, tja, dat kan gewoon. Maar verder was het toch vooral allemaal heel goed.’’

Vorig jaar begon Luiten het KLM Open nog met twee slagen minder, maar ging het op dag twee helemaal mis. Achteraf bleek dat al te maken te hebben met de mentale problemen die hij later openbaarde. Dit keer hoeven we niets van dat al te verwachten. Luiten is in topvorm, voelt zich comfortabel, zit weer vol bravoure, en als de voortekenen niet bedriegen zou hij heel goed tot het einde kunnen meedoen om de winst.

Besseling

Voor de volgende Nederlander op het leaderboard moeten we naar beneden, naar plaats 44. Daar staat Wil Besseling na een ronde die eigenlijk zijn seizoen tot nu toe samenvatte: Veel goede dingen, wat te veel slechte dingen en achttien holes vol ups en downs. De eerste acht holes van de Noord-Hollander waren uitstekend, maar daarna kwam de klad erin. Drie bogeys in vijf holes tijd is simpelweg te veel als je bovenin wilt meedoen. Besseling miste bovendien een aantal goede kansen die hij wél kreeg.

Voor Darius van Driel (plus 2) en Daan Huizing (plus 3) wordt het nog een hele klus om het weekend te halen. Dat geldt overigens ook voor de overige Nederlanders. Rowin Caron staat er op level par nog het beste voor. Op een slag boven par volgen Davey Porsius, Sven Maurits, Vince van Veen en de amateur Jack Ingham. Lars van Meijel en de amateurs Denny Kloeth en Jerry Ji leverden twee slagen in ten opzichte van par. Mike Toorop en de amateur Lars van der Vight kwamen binnen op 75 slagen, terwijl Dario Antonisse de rij sluit. De net van een operatie herstelde Zoetermeerder kwam tot een ronde in 80 slagen.
Het KLM Open op Bernardus Golf gaat morgen verder met ronde twee. Daarna mag grofweg de helft van het deelnemersveld naar huis.

art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00