Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander

Tour
Zan Luka Stirn koestert de trofee van het Stippelberg Open. (Foto Pro Golf Tour)
Zan Luka Stirn koestert de trofee van het Stippelberg Open. (Foto Pro Golf Tour)

Het eerste deel van de Dutch Swing op de Pro Golf Tour zit erop, en de Sloveen Zan Luka Stirn gaat de boeken in als de eerste winnaar van het Stippelberg Open. Drie uitstekende rondes leidden hem naar zijn tweede zege van dit seizoen. Stan Kraai eindigde op de vijfde plaats als beste Nederlander.

De eerste kennismaking van het derde professionele circuit in Europa met de baan bij Bakel beviel de spelers goed. Er was veel lof voor het ontwerp van Michiel van der Vaart en de conditie waarin de greenkeepers de course hadden afgeleverd. Dat was ook wel een beetje te verwachten. Stippelberg is gewoon een topbaan met een design dat veel vraagt van spelers, zeker als die ook nog eens naar de achterste tee worden gedirigeerd. Fouten worden hard gestraft, maar goede ballen leveren ook de beloning op die ze verdienen.

Dat was zeker het geval bij Zan Luka Stirn. De Sloveen won eerder dit seizoen al het Haugschlag Open in Oostenrijk, en gaat na zijn tweede triomf aan de leiding in de Order of Merit. Stirn maakte flink wat birdies op Stippelberg en wist op de toch moeilijke course het aantal bogeys te beperken tot vier. Dat bleek een succesvol recept. Met een totaal van twaalf onder par bleef hij zijn rivalen Linus Lang, Camille Bordone en Robin Smiciklas twee slagen voor.

Lof

Stirn stak zijn lof en ook zijn liefde voor Stippelberg niet onder stoelen of banken. ,,De baan is heel uitdagend, zeker van de tee’’, vertelde Stirn. ,,De landingsgebieden zijn krap en somige teeshots zijn blind. Daar moet je dus veel vertrouwen hebben in je swing.’’ Maar hij had gebnoten op de baan die hij omschreef als ’half park, half links’. ,,En ik ben een groot fan van linksgolf. We hebben heel wat familievakanties doorgebracht in Schotland. Dit type golf past mij en dat is ook een reden waarom ik deze keer echt bijzonder waardeer.’’

Stirn heft zichzelf in ieder geval in een uitstekende positie gebracht om aan het einde van de Dutch Swing aanspraak te maken op die aantrekkelijke bonus: een startbewijs voor het KLM Open van 2024. Dan moet hij het echter ook goed doen in de komende twee toernooien op Westwoud en Gelpenberg: het Staan Open en het FaberExposize Gelpenberg Open.

Wie er ook goed voor staat, is Stan Kraai. De Brabander eindigde op de slotdag als beste Nederlander op de vijfde plaats. Nordin van Tilburg leek de meeste aanspraak te maken op die eer, maar hij leverde op de slotdag een slag in, waar Kraai er maar liefst vijf won door een vrijwel foutloze ronde 65. Hij eindigde op negen onder par, Van Tilburg bleef uiteindelijk steken op zes onder de baan, goed voor de elfde plaats.

Stan Kraai

Je zou denken dat Kraai met die vijfde plek een goede basis heeft gelegd om een gooi te doen naar het startbewijs voor het KLM Open, maar die vlieger gaat niet op. De 250-jarige speler uit Den Bosch liet het toernooi op de Westfriese schieten en was een paar dagen na de slotdag op Stippelberg alweer op weg naar Finland voor twee toernooien in de Nordic League. ,,Ik heb nog wel geprobeerd een wildcard te krijgen voor de Westfriese, maar die waren al vergeven. Dan was het voor mij sowieso zinvoller naar Finland te gaan.’’

Want Stan Kraai richt zijn pijlen dit jaar niet op de Pro Golf Tour, maar op die Nordic League. Een bewuste keuze na een seizoen op de Pro Golf Tour dat hem niet bracht wat hij ervan verwachtte. ,,Ik was best ontevreden. De banen waren niet super, de setup was misschien nog wel het minste, matig prijzengeld en een seizoen met maar dertien, veertien toernooien. Dat is te weinig om een beetje in een ritme te komen en ook om beter te worden. Daarom heb ik gekozen voor de Nordic League, waar de banen echt goed zijn, net als de setup. Het niveau is ook een stuk hoger, wat natuurlijk niet per se een voordeel is als je in de top vijf wilt eindigen. Maar het is goed om ervaring op te doen.’’

Eigenlijk zou Kraai ook helemaal niet op Stippelberg verschijnen. Er stond een toernooi in Zweden op de kalender. Maar daar stak storm Hans een stokje voor. ,,De baan was compleet verregend en daarom ging er een streep door het toernooi. Ik wilde dan gewoon thuis wat oefenen, maar aangezien er een wildcard beschikbaar was, heb ik besloten toch te spelen om een beetje in het ritme te blijven. En Stippelberg ken ik wel, dus er was ook een beetje thuisvoordeel.’’ De keuze betaalde zich dus uit. Zijn vijfde plek leverde Kraai niet alleen een cheque op, maar ook meteen een categorie voor volgend seizoen op de Pro Golf Tour. ,,Dat was ook lekker.’’

KADERTJE:

Dutch Swing door

op Westwoud en

De Gelpenberg

De Dutch Swing op de Pro Golf Tour krijgt de komende weken een vervolg met het tweede en derde toernooi. Eerst wordt er van 24 tot en met 26 augustus gespeeld op Westwoud, waar het Staan Open op de agenda staat. Een week later reist het circus naar Gelpenberg. Daar wordt van 31 augustus tot en met 2 september het FaberExposize Gelpenberg Open gespeeld.

Stan Kraai was op Stippelberg de beste Nederlander met zijn vijfde plaats. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17