Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup

Tour
Afbeelding

Luke Donald heeft niet op zeker gespeeld bij het samenstellen van zijn team voor de aanstaande Ryder Cup. Grootste verrassing in zijn twaalf namen tellende Team Europe is die van de jonge Zweed Ludvig Åberg.

Ludvig Åberg (23) is een talentvolle Zweed, die niet alleen de voormalig nummer één van de wereld bij de amateurs is, maar ook nog eens zegevierde in het Omega European Masters in Zwitserland. Dat was het laatste kwalificatiemoment voor de Europese spelers. Opmerkelijk: voor de Zweed was dat pas zijn tweede toernooi op de DP World Tour nadat hij besloot professional te worden. In zijn eerste event, de Czech Masters, werd hij al vierde.

Eerder baarde Åberg al opzien in de Verenigde Staten door de 2023 PGA TOUR University Ranking te winnen en zo direct een kaart voor de PGA Tour af te dwingen. In zijn eerste start op de sterkste Tour ter wereld finishte hij meteen op plaats 25 in het RBC Canadian Open. In juli noteerde hij zijn eerste plaats in de top tien, tijdens de John Deere Classic.

Indruk

Dat was allemaal voldoende om zóveel indruk te maken op Luke Donald, dat de Engelsman het aandurfde Åberg mee te nemen als één van zijn captain’s picks. Maar dat ging bijvoorbeeld wel ten koste van de Pool Adrian Meronk, die door menig volger al als een zekerheidje werd beschouwd voor de tweejaarlijkse strijd in Rome. Voor Meronk moet de teleurstelling bitter zijn geweest, maar hij toonde zich wel een groot sportman door meteen op x – het voormalige Twitter – Team Europe veel succes te wensen.

Het Europese team herbergt verder een aantal voor de hand liggende namen. Rory McIlroy is er uiteraard bij, net als Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Matt Fitzpatrick, Tyrrell Hatton, Viktor Hovland en Justin Rose. Van hen plaatsten McIlroy, Rahm, Hovland, Fitzpatrick en Hatton zich rechtstreeks, net als Robert McIntyre, die beslag legde op het laatste rechtstreekse ticket. Donald had captain’s picks voor Rose, Fleetwood, Shane Lowry en dus ook voor Åberg. Daar kwamen nog de Oostenrijker Sepp Straka bij, en de Deen Nicolai Højgaard. Met die laatste naam is het slechts één van de tweelingsbroers die in Rome op de tee staat, en daarmee vervliegt de droom van Nicolai en Rasmus om samen de Ryder Cup te spelen. Voor nu althans.

De Ryder Cup heeft plaats van 29 september tot 1 oktober op de course van Marco Simone bij Rome.

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41