Solheim Cup 2023 op Finca Cortesin moet de beste editie ooit worden

Tour
De beide captains: Suzann Pettersen van Team Europe en Stavy Lewis van Team USA. En ze weten beiden waar het om gaat: de Solheim Cup. (Foto Solheim Cup/Team Europe)
De beide captains: Suzann Pettersen van Team Europe en Stavy Lewis van Team USA. En ze weten beiden waar het om gaat: de Solheim Cup. (Foto Solheim Cup/Team Europe)

Uniek moment in de golfgeschiedenis: de Ryder Cup én de Solheim Cup in één en hetzelfde jaar. Sterker, in één en dezelfde maand. Waar later in september de Ryder Cup op de rol staat, is het eerst de beurt aan de vrouwen om te strijden om de Solheim Cup. Zij beginnen vandaag aan hun toernooi.

De beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten ontmoeten elkaar deze keer in Spanje, op de baan van Finca Cortesin. Wie daar ooit eens is geweest, en wellicht zelfs ook heeft gespeeld, weet welke traktatie de 24 topgolfsters daar te wachten staat. Geweldige baan, standaard in een fantastische conditie, en genieten van de eerste tot en met de laatste hole. Maar of de speelsters van Team Europe en Team USA oog hebben voor de omgeving, valt te betwijfelen. Er staat immers nogal wat op het spel in het zuiden van Spanje.

De Solheim Cup – uiteraard de vrouwelijke equivalent van de mannelijke Ryder Cup – bestaat nog niet zolang als dat laatste toernooi. Pas in1990 bonden de dames voor het eerst de strijd aan. Dat gebeurde op de baan van Lake Nona in Florida, Verenigde Staten. Twee jaar later werd r voor het eerst in Europa gespeeld. In Schotland veroverde Team Europe voor het eerst de Solheim Cup. Door de jaren heen waren het echter toch vooral de Amerikaanse vrouwen die vaker beslag legden op de prestigieuze trofee. Na de editie van 2009 was de stand 8-3 in het voordeel van Europa, dat sindsdien wel terugkrabbelde. Na de Europese winst van twee jaar geleden op de Inverness Club in Ohio is het verschil nog maar drie: 10-7. En het gevoel is dat Europa dit jaar best eens opnieuw zou kunnen winnen. Daarmee zou het team van captain Suzann Pettersen voor het eerst in de historie drie edities op rij winnen, want ook in 2019 was Europa al de sterkste.

Anonimiteit

Prestigieus is de Solheim Cup overigens pas echt de laatste jaren. Voorheen was het evenement nauwelijks in trek en kwam het qua populariteit niet eens een beetje in de buurt van de Ryder Cup. De editie van 2000 werd bijvoorbeeld gespeeld op het Schotse Loch Lomond. Alleen een billboard langs de kant van de weg vestigde daar enige aandacht op het toernooi, dat zich verder voor een groot deel in de anonimiteit afspeelde, zonder veel toeschouwers, zonder veel media. In dat opzicht is er de laatste twintig jaar veel veranderd.

Op Finca Cortesin zal het een gekkenhuis zijn, de beste Solheim Cup ooit. Nog steeds niet zoals bij de Ryder Cup, maar toch. Veel toeschouwers, veel media, veel aandacht. De vrouwen zijn langzaam maar zeker bezig hun achterstand in te halen en een gelijk speelveld met de Ryder Cup te creëren. Dat zullen we in Nederland zeker ook zien als het gaat om de Solheim Cup van 2026, die gespeeld wordt op onze ’eigen’ Bernardus.

Anne van Dam

Het wordt in Zuid-Spanje, en dat is toch jammer, een Solheim Cup zonder Nederlandse inbreng. Waar Christel Boeljon in 2011 op Killeen Castle voor oranje tintje zorgde, deed Anne van Dam dat vier jaar geleden op Gleneagles. Maar Boeljon is al lang en breed gestopt, en Van Dam kon zich niet kwalificeren. Daar baalde ze zelf grondig van. ,,Ik heb in de zomer een reeks toernooien gehad zonder goede resultaten. Die is funest geweest voor mijn kansen. Jammer, want ik was er natuurlijk graag bij geweest. De Solheim Cup is het mooiste toernooi dat ik in mijn leven heb gespeeld’’, vertelde Van Dam.

Zweden is hofleverancier voor de twaalf dames die wél in actie komen namens Europa. Maja Stark, Linn Grant, Madelene Sagstrom en de routiniers Caroline Hedwall en Anna Nordqvist komen uit Zweden. Verder bestaat de ploeg van Pettersen uit: Celine Boutier (Frankrijk), Charley Hull, Georgia Hall (Engeland), Leona Maguire (Ierland), Carlota Ciganda (Spanje), Gemma Dryburgh (Schotland) en Emily Pedersen (Denemarken).

Namens het Amerikaanse team van captain Stacy Lewis verschijnen op Finca Cortesin de volgende speelsters op de tee: Lilia Vu, Nelly Korda, Allisen Corpuz, Megan Khang, Jennifer Kupcho, Danielle Kang, Andrea Lee, Lexi Thompson, Rose Zhang, Angel Yin, Ally Ewing en Cheyenne Knight.

Komende zondag zijn de singles zoals gebruikelijk scherprechter in een zonder twijfel bloedstollend spannend evenement. Bijzonder: op de volgende Solheim Cup hoeven we niet heel lang te wachten. Die wordt volgend jaar al gespeeld op de Robert Trent Jones Golf Club in de Verenigde Staten.

De Solheim Cup is al in Zuid-Spanje.
Afbeelding
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41