Europa herovert de Ryder Cup op zinderende zondag

Tour
Captain Luke Donald en zijn spelers vieren feest met de Ryder Cup.
Captain Luke Donald en zijn spelers vieren feest met de Ryder Cup.

door Eric Korver

Europa heeft de Ryder Cup weer heroverd op de Verenigde Staten. Op de baan van Marco Simone bij Rome was de zondag veel spannender dan een etmaal eerder werd gedacht, maar uiteindelijk was het Tommy Fleetwood die voor Europa het beslissende punt binnenbracht. Zo zegevierde Europa uiteindelijk met 16,5 tegen 11,5.

De zege voor het team van captain Luke Donald leek na de zaterdag nooit meer in gevaar te komen. Europa leverde een geweldige eerste dag af, met zesenhalf punt tegen slechts anderhalf voor de Verenigde Staten. Dat kreeg een dag later een mooi vervolg, al bleef er daar soms wel onnodig een halfje hangen. Maar met 10,5 tegen 5,5 leek er geen vuiltje aan de lucht.

Maar de Ryder Cup is de Ryder Cup, en daarin is nooit iets zeker tot het honderd procent vaststaat. Dat bleek maar weer eens op Marco Simone, dat weer gevuld was met een bonte stoet aan supporters, waarbij uiteraard het geel en blauw van Europa de boventoon voerde. Die tienduizenden zagen hoe in de singles de Amerikanen toch meer weerwerk boden dan gedacht, en hoe Europa toch minder dominant was dan gehoopt.

Jon Rahm won niet van Scottie Scheffler, de man die een dag eerder nog in tranen was na de foursomes in de ochtend. Samen met Brooks Koepka werd de nummer één van de wereld getrakteerd op een ongeëvenaard pak slaag door Viktor Hovland en rookie Ludvic Åberg. De Scandinavische tandem sloopte de meervoudig Major-winnaars met liefst 9&7, een score die nooit eerder werd vertoond in de historie van de Ryder Cup. Maar Scheffler herstelde zich dus tegen Rahm en bracht een halfje binnen.

Dat bleek illustratief voor de onverzettelijkheid van de Amerikanen, die zich weigerden neer te leggen bij een snelle nederlaag. Viktor Hovland bracht het eerste volle punt binnen voor Europa, Justin Rose ging onderuit tegen Patrick Cantlay en Rory Mcilroy beleefde opnieuw een geweldig moment in zijn lange historie met de Ryder Cup door Sam Burns over de knie te leggen. Ook Tyrrell Hatton tekende voor een vol punt tegen Brian Harman.

Maar daarna ging niets vanzelf en was het zelfs nog billenknijpen voor de Europeanen omdat er steeds meer rood op het scorebord verscheen. Maar in de staart deed Team Europe toch nog goede zaken met Shane Lowry, Tommy Fleetwood en Robert McIntyre. Het was uiteindelijk Fleetwood die op de zestiende het halve punt veiligstelde dat Europa nog nodig had. De aimabele Engelsman vierde het feestje meteen al op de green, ook al moest hij in ieder geval nog de zeventiende spelen. Op die hole verzekerde Shane Lowry zich ook al van een half punt, en de Ier – in de veronderstelling dat hij zojuist de Ryder Cup had binnengesleept voor Europa – ging meteen helemaal los.

Met ook nog een zege voor McIntyre was het groot feest voor de Europeanen, die dus twee jaar geleden op Whistling Straits de Cup moesten afstaan na een oorwassing door de USA, maar nu de trofee weer terughaalden naar Europa. De Verenigde Staten was zo al decennia op een zege in Europa. De laatste keer dat dat lukte was in 1993. Over twee jaar mogen de Amerikanen het weer op eigen bodem proberen op de indrukwekkende course van Bethpage Black.

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41