Finish in top tien Dunhill Links Championship helpt Daan Huizing richting behoud Tourkaart

Tour
Daan Huizing schuilt met vrouw en caddie Daniëlle onder een grote paraplu tijdens het Dunhill Links Championship. (Foto Golfsupport.nl)
Daan Huizing schuilt met vrouw en caddie Daniëlle onder een grote paraplu tijdens het Dunhill Links Championship. (Foto Golfsupport.nl)

Daan Huizing heeft in het flink verregende Alfred Dunhill Links Championship goede zaken gedaan als het gaat om het behoud van zijn Tourkaart. De golfer uit Soest stond voor de start van het fameuze evenement aan de Schotse oostkust nog buiten de top 116 die aan het einde van de rit speelrecht krijgt voor volgend seizoen, maar na een uitstekende tiende plaats ziet Huizing zijn naam terug op plaats 105.

Veel meer lol dan dat beleefden Huizing en zijn collega’s overigens niet aan deze editie van het Dunhill Links Championship, dat zoals gebruikelijk werd gespeeld op de wereldberoemde linkscourses van Carnoustie, Kingsbarns en uiteraard de oudste golfcourse ter wereld, de Old Course op St Andrews. Het was zeker in het weekend van dat typisch Schotse weer, waaraan het land een weinig vleiende reputatie heeft te danken. Kortom:de regen kwam met bakken uit de hemel. Greens stonden blank, de fairways kenden plassen dan gras en de bunkers stroomden vol. Spelen was onmogelijk. Het uiteindelijke resultaat was dat er zowel zaterdag als zondag helemaal niet kon worden gespeeld, en dat uiteindelijk op de maandag de derde ronde werd afgewerkt. Omdat het toernooi werd ingekort tot 54 holes verviel de gebruikelijke finale op de Old Course. Zo kon het gebeuren dat Matt Fitzpatrick op de Old Course de winst pakte, terwijl zijn rivalen Marcus Armitage (Carnoustie) en Sebastian Söderberg (Kingsbarns) elders speelden. Matthew Southgate en Ryan Fox kwamen ook in actie op de Old Course. Armitage, Fox en Southgate deelden uiteindelijk de tweede plaats, op drie slagen achter Fitzpatrick (-19).

Top tien

Daan Huizing kende een goed toernooi, zoals hij in het voorgaande Open de France ook al goed op dreef was. Op Carnoustie opende hij op donderdag al met een ronde drie onder par. Op de vrijdag won hij op Kingsbarns opnieuw vijf slagen, onder andere door een geweldig teeshot op de par 3-achtste tot op enkele tientallen centimeters van de hole. Daarmee nestelde hij zich al in de top tien. De slotronde op de Old Course kwam Huizing opnieuw geweldig door. Hij wachtte geduldig op de kansen, maar sloeg dan ook wel toe. Zo diende de eerste birdie zich pas aan op de zevende hole, maar in het vervolg noteerde hij er nog vier. Huizing bleef foutloos, nadat hij in de eerste twee ronden ook al zelden in de fout ging. In beide omlopen stond er uiteindelijk één bogey op de kaart.

De gevolgen waren bijzonder prettig voor Huizing. Niet alleen incasseerde hij een cheque van ruim tachtigduizend euro, ook mocht hij bijna honderd punten bijschrijven voor de ranking. Daarmee steeg hij liefst achttien plaatsen tot de 105e plaats. En met liefst vijftien birdies waren er ook lachende gezichten bij de Stichting Hulphond - het goede doel dat Huizing steunt met zijn birdievrienden.

Van Driel

Darius van Driel was de enige andere Nederlander die maandag nog in actie kwam. Hij leverde op Carnoustie een geweldige laatste ronde af. Na twee rondjes met een slag onder par, won Van Driel op de laatste dag liefst acht slagen en steeg hij nog 47 plekken naar de 25e plaats. Op de ranking won Van Driel elf plaatsen en komt langzaam zijn Tourkaart in zicht. Dan moet er echter nog wel wat gebeuren.

Joost Luiten en Wil Besseling stapten in Schotland na twee ronden uit. Voor Luiten maakt dat verder niet veel uit, maar voor Besseling dringt nu de tijd om nog noodzakelijke punten binnen te halen.

Het circus van de DP World Tour verhuist nu naar Spanje voor twee toernooien, bij Madrid en op Sotogrande. Daarna volgend alleen nog toernooi in Qatar en Zuid-Afrika en zit het seizoen erop. Huizing weet in ieder geval wat hem te doen staat.

Zó nat was het in Schotland, zoals in dit geval op Carnoustie. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41