LIV krijgt nul op rekest bij OWGR: ‘Format niet te vergelijken met andere tours’

Tour
Ook een wereldtopper als Cameron Smith kan voorlopig punten voor de weredranglijst vergeten. (Photo Joe Scarnici/LIV Golf via Getty Images)
Ook een wereldtopper als Cameron Smith kan voorlopig punten voor de weredranglijst vergeten. (Photo Joe Scarnici/LIV Golf via Getty Images)

De golfers die zich hebben aangesloten bij LIV Golf kunnen voorlopig punten voor de wereldranglijst op hun buik schrijven. Dat is de uitkomst van een lange discussie, die recent door de OWGR naar buiten werd gebracht.

Al decennia worden de resultaten van professionele golfers bijgehouden in de OWGR, de Official World Golf Ranking. Die ranglijst is leidend voor veel belangrijke zaken, zoals plaatsing voor de Majors en andere grote evenementen. Het golfcircuit van de Saudi’s valt daar van meet af aan buiten. Daarom werden nu weer nieuwe pogingen gedaan de spelers alsnog punten te laten verdienen voor de ranking.

Dat gaat dus niet gebeuren. Het laatste besluit houdt spelers van LIV opnieuw buiten de punten voor de OWGR. Dat maakte OWGR-voorzitter Peter Dawson bekend. Hij snapt d sentimenten bij de topgolfers die zich hebben aangesloten bij LIV. ,,We voeren geen oorlog tegen ze. Deze beslissing is niet politiek, maar volledig technisch. We kunnen een league met 48 spelers niet op eerlijke wijze meten tegen de 24 anders golftours wereldwijd.’’

En dus blijven die 48 LIV-spelers enkel en alleen de baan in gaan voor geld en een trofee, maar niet voor punten voor de wereldranglijst. ,,Het gaat ons helemaal niet om de spelers en het gaat er ook niet om dat we iets tegen LIV hebben’’, legde Dawson uit. ,,Het gaat er puur om dat het circuit niet voldoet aan de eisen die we hebben opgesteld om punten te mogen verdienen.’’

En dat heeft natuurlijk alles te maken met het format dat LIV introduceerde om onderscheidend en ’nieuw’ te zijn. Slechts de 48 gecontracteerde spelers mogen meedoen. Er is dus geen open inschrijving, geen kwalificatie. En die 48 spelen slechts drie ronden golf, zonder cut.

,,Je kunt een circuit dat zo anders in elkaar zit dan alle andere circuits die deel uitmaken van de OWGR niet op dezelfde manier ranken als die andere circuits die allemaal opener zijn dan de besloten winkel van LIV’’, vervolgde Dawson. De voorzitter van de OWGR erkende wel dat het natuurlijk jammer is dat topspelers als Dustin Johnson en Brooks Koepka geen nieuwe punten voor de lijst kunnen verdienen, en dat een speler als Johnson dus op dit moment ook niet kan werken aan de herovering van de nummer één positie op de OWGR. ,,Maar dat betekent niet dat we voor hen onze regels moeten loslaten.’’

En natuurlijk is er een manier waarop de mannen van LIV alsnog in aanmerking kunnen komen voor punten voor de ranking. Maar dat houdt simpelweg wel in dat ze zich moeten conformeren aan de regels van de OWGR. Dus vier ronden golf, een cut en de mogelijkheid tot promotie en degradatie. Maar dat is eigenlijk alles wat LIV níet wilde.

Golf but louder, is de slogan van LIV. Voorlopig blijft het echter even stil.

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41