Daan Huizing stelt tourkaart wel veilig, Wil Besseling schiet niet heel veel op

Tour
Daan Huizing moet op plaats 107 van de ranking wel ongeveer veilig zijn.
Daan Huizing moet op plaats 107 van de ranking wel ongeveer veilig zijn. (Foto: golfsupport.nl)

De Andalucía Masters heeft de Nederlandse golfers op de DP World Tour niet heel veel gebracht. Zowel Daan Huizing als Wil Besseling wonnen een paar plaatsjes op de ranking, Darius van Driel leverde drie plaatsen in. Voor Huizing betekent dit overigens wel hij z’n tourkaart wel zo ongeveer heeft veiliggsteld.

Daan Huizing had al helemaal klaar kunnen zijn. Na veertien holes in de slotronde op Sotogrande was Huizing vier onder voor de dag en stond hij op acht onder par voor het toernooi. Dat leverde voldoende punten op om komende week heel ontspannen naar Qatar te kunnen reizen in de wetenschap dat hem daar eigenlijk niets meer kon gebeuren.

Nu is het scenario ook nog wel gunstig voor Huizing, die van plaats 109 naar 107 steeg. Het lijkt immers niet waarschijnlijk dat de negen ’veilige’ spelers onder hem en dan ook nog één of meer spelers van buiten de top 116 van de Race to Dubai gaan stunten in Qatar. Met andere woorden: het ziet er heel goed uit voor Huizing, maar helemaal zeker is het allemaal nog niet. Het blijft immers sport.

Rooskleuriger

Ook voor Wil Besseling had de wereld er een heel stuk rooskleuriger kunnen uitzien. Nadat hij een week eerder in Madrid op de eerste twee dagen al zijn neus heel nadrukkelijk tegen het venster drukte en als nummer twee het weekend in ging, liet Besseling zich ook zien op Sotogrande. Met een ronde vijf onder par – met een op de lastige course van Sotogrande opvallend aantal van zeven birdies en een eagle, maar dus ook vier bogeys – nestelde hij zich op de tweede plaats. Maar daar kon de West-Fries opnieuw geen passend vervolg aan geven. Een slag winst op vrijdag, twee slagen op zaterdag; het was allemaal te weinig om zich in de top te handhaven. En dat was wel nodig om in ieder geval in Qatar nog een reële kans te hebben op het behoud van zijn tourkaart. Op zondag leverde Besseling zelfs nog een slag in, en dat resulteerde uiteindelijk in een winst van twee schamele plaatsjes op de ranking.

En het is zo jammer, want Besseling kan zulk geweldig golf spelen. Zelfs de Britse commentatoren onderkenden dat een week eerder nog in Madrid. ,,Hij worstelt met zijn spel en weet dat er ergens van binnen nog een heel goede speler zit. Nou, dat heeft hij hier echt wel laten zien’’, luidde het commentaar van Britten. Dat deed Besseling op Sotogrande dus opnieuw, maar het is gewoon niet constant genoeg om die hoge noteringen vast te houden. Het is te hopen dat Besseling in Qatar in ieder geval één toernooi, vier dagen lang, het beste van zichzelf kan laten zien. Elke Nederlandse golfliefhebber ziet hem graag op het hoogste niveau, en Besseling heeft vaak genoeg laten zien dat hij daar thuishoort.

Geldt ook voor Darius van Driel, maar ook voor hem is de situatie precair. In Andalusië miste hij de cut, en dat wil je absoluut niet als je strijdt voor elk puntje en het water al aan de lippen staat. De man uit Leidschendam leverde drie plekken in op de ranking, van 131 naar 134. Hij heeft minimaal zo’n honderd punten nodig in Qatar om boven de streep te komen, maar dan moet er nog echt wel wat gebeuren om dat gat te overbruggen.

Joost Luiten

Joost Luiten miste overigens ook de cut op Sotogrande, en dat kan van invloed zijn op zijn plannen voor komende week. Luiten leverde namelijk een plek in op de ranking, zakte van veertien naar vijftien. Dat lijkt onbeduidend, maar er zijn tien kaarten te verdienen voor de PGA Tour, en Luiten zakte in dat lijstje van acht naar negen. De Duitser Yannik Paul heeft op plaats zeventien de laatste kaart in handen. Hij wordt kort gevolgd door Matthieu Pavon, de eerste die nog geen PGA-kaart heeft. Er zit wel wat marge tussen Luiten en Pavon – een kleine zeventig punten – maar Luiten kan zich geen nieuwe zeperd permitteren. Waar hij wellicht van plan was Qatar over te slaan en zich voor te bereiden op de finale in Dubai, is het te verwachten dat hij nu gewoon op de tee verschijnt om die felbegeerde kaart voor de PGA Tour veilig te stellen.

De Qatar Masters, het laatste toernooi waar punten te verdienen zijn voor de jaarranking vóórdat de tourkaarten van de DP World Tour verdeeld worden, begint donderdag op de Doha Golf Club.

Wil Besseling moet in Qatar vier rondjes topgolf spelen om kans te maken op speelrecht voor 2024.
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41