Daan Huizing doet goede zaken in Qatar, Van Driel sterk, Besseling in wachtkamer

Tour
Daan Huizing staat halverwege de Qatar Masters op een prima dertiende plaats.
Daan Huizing staat halverwege de Qatar Masters op een prima dertiende plaats. (Foto: golfsupport.nl)

door Eric Korver

Daan Huizing is goed bezig in Qatar, waar deze week de beslissingen vallen over behoud of verlies van het speelrecht op de DP World Tour. De golfer uit Soest zag zijn eerste ronde afgebroken worden wegens weerlicht, ging verder op vrijdag en zette uiteindelijk een score van zeven onder op de borden. Dat is goed voor de dertiende plaats. Darius van Driel kende een sterk slot van zijn tweede ronde en overleefde zo de cut. Wil Besseling zit nog evenin de wachtkamer, omdat ook ronde twee werd afgebroken.

Van het Nederlandse drietal dat in actie komt op de Doha Country Club is Daan Huizing ook de enige die dat vrij zorgeloos kan doen. Hij bivakkeert op plaats 107 op de Race to Dubai, waar de eerste 116 weer een kaart verdienen voor volgend seizoen. Die marge lijkt krap, maar is in werkelijkheid groot genoeg om vrijwel veilig te zijn. Dat er nog tien man voorbij de Nederlander komen, is geen aannemelijk scenario.

Bovendien laat Huizing zelf ook niet aan het toeval over. Zijn eerste ronde ging in vier slagen onder par, waarmee Huizing er meteen al goed voor stond. In ronde twee gaf Huizing die goede start een prima vervolg. Hij ging foutloos rond en pikte onderweg drie birdies op in een ronde die opnieuw werd onderbroken, dit keer door een zandstorm. Maar al met al doet Huizing met zijn zeven onder par heel goede zaken. In de Race to Dubai stijgt hij met zijn huidige klassering zelfs naar plaats 98. En dan is er dus helemaal geen vuiltje meer aan de lucht.

Dat kan je nog niet zeggen voor Darius van Driel en Wil Besseling. Om maar met de eerste te beginnen: het had er lang alle schijn van dat de man uit Leidschendam de cut zou missen, en dan was het meteen klaar. De eerste ronde was Van Driel een slag boven par en dat bleef hij tot en met de vijftiende hole in ronde twee. Maar met het mes op de keel gooide Van Driel er drie birdies op rij uit, waarmee hij zich verzekerde van het weekend. Maar op plaats 134 moet er echt nog heel wat gebeuren. Van Driel moet zich bij de top vijf scharen om een kans te maken.

Wil Besseling zit nog in de wachtkamer. Hij moet nog maar zien of hij de cut haalt, want bij het afbreken van ronde twee wegens invallende duisternis had de Noord-Hollander slechts acht holes gespeeld. Daarin deed hij het wel goed. Met twee birdies en zes parren bewoog Besseling zich naar de goede kant van de cutline, nadat hij de eerste dag op level par had afgesloten. Om ook maar een schijn van kans te hebben op het behouden van zijn Tourkaart, moet Besseling zaterdag eerste de cut halen en zich dan ook nog eens in de top drie spelen. Hij heeft er ontegenzeggelijk de kwaliteiten voor, maar kan hij dat op dit moment opbrengen?

Joost Luiten laat het toernooi in Qatar aan zich voorbijgaan. Hij bereidt zich voor op de toernooien in Zuid-Afrika en de grote finale in Dubai.

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41