Opmars op zondag brengt Besseling iets verder, Huizing veilig, doek valt voor Van Driel

Tour
Wil Besseling deed het goed in Qatar, maar verliest toch zijn kaart.
Wil Besseling deed het goed in Qatar, maar verliest toch zijn kaart. (Foto: golfsupport.nl)

Twee Nederlanders verliezen na de Qatar Masters hun speelrecht voor de DP World Tour. Darius van Driel miste de cut in Qatar en wist meteen dat het doek voor hem was gevallen. Wil Besseling had een wonder nodig, leek daar op de slotdag even naar op weg, maar ook hij redde het niet. Daan Huizing stelde wél zijn kaart veilig.

Wil Besseling deed zondag een dappere poging om de meubelen nog te redden. Na negen holes was de 37-jarige Noord-Hollander al zes slagen onder par en had hij een flinke sprong gemaakt op het leaderboard. Dat was echter nog niet genoeg. In zijn tweede negen kon Besseling echter geen slagen meer winnen. Zijn totaal van tien onder par en plaats 21 betekende twaalf plaatsen stijging op de ranking, waar dat er nog 25 meer hadden moeten zijn.

Besseling liet in ieder geval weer eens zien hoe fantastisch hij kan golfen. Dat deed hij de afgelopen weken ook al, onder andere in Spanje. Maar dat was niet constant genoeg om de hoge noteringen binnen te slepen die hij hard nodig had. De pijn zat hem echter in het begin van het seizoen, toen Besseling zijn spel niet op gang kreeg en nauwelijks punten binnenbracht. De reeks goede noteringen van de laatste weken was te weinig en te laat.

Toch bracht de score van zondag Besseling wel degelijk iets verder. Zijn 141e plaats is namelijk wél voldoende om de tweede stage van de Qualifying School te ontlopen. Daarvoor had Besseling dan meteen al komende week in Spanje aan de bak gemoeten. Dat hoeft nu niet. De Noord-Hollander is namelijk meteen geplaatst voor de grote finale over zes ronden, die van 10 tot 15 november wordt gespeeld op Infinitum Golf bij Tarragona in Spanje.

Daar komt hij ook Darius van Driel tegen, die na de tweede ronde al klaar was in Qatar. Zijn serie van drie birdies op de laatste drie holes leek hem naar het weekeinde te brengen, maar omdat een aantal golfers dat de gestaakte tweede ronde op zaterdag uitspeelde nog naar drie onder par ging – onder wie Besseling – steeg ook de cutline van min twee naar min drie en kon Van Driel naar huis. Dat hij op de ranking nog een plaats zakte naar de 134e plek maakte daarbij niets meer uit. Ook hij mag in het loodzware circus van de zesdaagse finale proberen zijn kaart te heroveren.

Daan Huizing hoeft zich daarover niet meer druk te maken. De grote stappen die hij de laatste weken zette op de Race to Dubai hadden hem voor Qatar al vrijwel in veiligheid gebracht. Op de Doha Golf Club bevestigde hij dat hij thuishoort op het hoogste niveau. Vier rondjes onder par, een totaal van elf onder en de zestiende plaats; dan doe je het gewoon heel goed. Huizing eindigde het officiële seizoen op de honderdste plek van de ranking.

art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17