Wil Besseling doet zure stap terug

Tour
Wil Besseling na de vijfde ronde op Infinitum. De West-Fries lijkt zelf al genoeg te weten. (Foto Golfsupport.nl)
Wil Besseling na de vijfde ronde op Infinitum. De West-Fries lijkt zelf al genoeg te weten. (Foto Golfsupport.nl)

Een kaart verliezen doet altijd pijn, maar in het geval van Wil Besseling met dat wel héél zuur zijn. Niet alleen omdat hij na jaren knokken eindelijk daar was waar hij wilde zijn, maar omdat hij op dat hoogste niveau ook nog eens geweldig golf liet zien en meerdere keren in de buurt kwam van de winst. Maar één kwakkeljaar is Besseling meteen fataal geworden. In de Qualifying School kon hij dat niet meer repareren.

Eigenlijk was die hele Qualifying School, dat hele toernooi op Infinitum Golf het seizoen van Wil Besseling in een notedop: niet stabiel genoeg. Besseling meanderde een beetje door het jaar op de DP World Tour, liet aanvankelijk zelden zien wat hij aan kwaliteiten in huis heeft, kampte met een blessure, kwam sterk terug en meldde zich in de laatste fase van het seizoen zelfs een paar keer aan de top van het leaderboard. Zelfs Engelse commentatoren waren onder de indruk van zijn spel, maar voor lof krijg je geen punten. En die kwam Besseling aan het einde van het seizoen simpelweg tekort.

Daarom de gang naar de Qualifying School, waar het dus ook niet van een leien dakje liep. Je wilt niet beginnen met zwarte cijfers, in de plus. Het was maar één slag, overkomelijk dus, maar toch. Besseling corrigeerde in zijn tweede ronde op de Lakes Course met vier slagen winst, maar na een ronde level par op de Hills Course moest hij nog alle zeilen bijzetten om de cut te overleven. Dat lukte op indrukwekkende wijze. Besseling was één onder na zeventien holes, en moest een birdie maken om ook de laatste twee dagen mee te doen. Onder hoge druk kwam die birdie er.

Het bleek slechts een tijdelijke redding. Ronde vijf leverde twee slagen winst op, te weinig om aan te haken richting de top 25. Op de slotdag leek Besseling – begrijpelijk – te willen forceren. Hij wist dat hij heel laag moest gaan en haalde alles uit de kast. Dat werkte de verkeerde kant op. Besseling leverde vijf slagen in op de eerste acht holes en was op slag kansloos. In de resterende tien holes liet hij nog wel zien wat hij kan: vijf birdies, nul bogeys.

Grote vraag is nu wat Wil Besseling gaat doen. Jaren knokken op de Challenge Tour om daar weg te komen, en dan nu opnieuw aan dat circus beginnen? In december wordt Besseling 38 en de vraag is of hij dat nog wil. Aan de andere kant: als je zó goed kunt golfen, is het onbevredigend zo te stoppen. De tijd gaat het leren.

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50