Rory McIlroy is nog niet klaar

Tour
Rory McIlroy maakt het nog eens duidelijk: vijf eindzeges. (Foto Instagram Rory McIlroy)
Rory McIlroy maakt het nog eens duidelijk: vijf eindzeges. (Foto Instagram Rory McIlroy)

Rory McIlroy was eerlijk. Als iemand hem ooit had gezegd dat hij één keer de ranking van de DP World Tour zou winnen, had hij meteen getekend. Maar inmiddels heeft de Noord-Ier al vijf eindzeges achter zijn naam staan. En hij liet duidelijk weten dat hij nog niet klaar is.

Met een verder totaal onbelangrijke tiende plaats in het DP World Tour Championship bezegelde Rory McIlroy wat vooraf al bekend was. Waar hij ook zou eindigden; ‘Rors’ was al verzekerd van de eindzege in de Race to Dubai. Dat betekende voor hem de vijfde keer, nadat hij eerder al de beste was in 2012, 2014, 2015 en ook vorig jaar.

Die cijfers geven maar aan hoelang Rory McIlroy al meedraait in de absolute top van de golfsport. Elf jaar geleden was de nu 34-jarige McIlroy al de beste van het hele stel. In die periode domineerde hij Europa met drie eindzeges binnen vier jaar. Vervolgens was hij een tijdje uit beeld, maar wie dacht dat McIlroy toen al klaar was, komt bedrogen uit. Vorig jaar meldde hij zich weer bovenaan, en nu dus opnieuw. Met een straatlengte voorsprong op Nicolai Højgaard, die met zijn zege in Dubai nog een berg punten mocht bijschrijven.

Met vijf eindzeges is McIlroy nu de nummer drie in de historie van de DP World Tour – die natuurlijk heel lang door het leven ging als de European Tour. Boven hem staat niemand minder dan Seve Ballesteros. De legendarische Spanjaard kroonde zich zes keer tot de beste van Europa. Maar de kroon behoort nog altijd toe aan Colin Montgomerie, die maar liefst acht keer de eindzege mocht bijschrijven. De Schot is nog wel even buiten beeld voor McIlroy, maar Ballesteros heeft hij nu duidelijk in het vizier.

,,En ik heb nog wel wat in de tank’’, sprak McIlroy met een lach. ,,Ik denk echt dat ik nog wel een acht tot tien jaar in me heb om op topniveau te spelen. De eerste uitdaging is om op z’n minst langs Seve te komen, en dan maar eens zien of ik ook Montgomerie nog kan achterhalen. Zoiets is echt nog wel een doel voor de rest van mijn carrière. Het zou veel voor me betekenen.’’

Hij rekende nog even voor dat hij inmiddels in zowel Europa als de Verenigde Staten samen acht seizoensoverwinningen heeft behaald. ,,Dat zegt wel iets over hoe constant ik ben. Ik denk dat er best jongens zijn die me in een week kunnen verslaan, misschien in twee. Maar er zijn er niet veel die me over een heel seizoen kunnen verslaan.’’

McIlroy dankte zijn eindzege mede aan overwinningen in Dubai aan het begin van het seizoen en in het Genesis Scottish Open. Verder verzamelde hij een indrukwekkend aantal klasseringen in de top tien.

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50