Dagobert

Tour
Afbeelding

Doden en gewonden vallen er niet, zoals tot ieders ontzetting in Oekraïne en Gaza. Maar de ‘burgeroorlog’ in de golfwereld woedt ook in alle hevigheid voort. Jon Rahm, Europa’s Ryder Cup Held, is in ruil voor honderden miljoenen dollars overgelopen naar LIV van de stinkend rijke Arabische sjeiks, die de populaire sportwereld willen overnemen. De overstap van de Baskische wereldtopper, die LIV eerst verafschuwde, sloeg in als een bom.
’Het beste voor mij en mijn familie’, zei Rahm in een korte toelichting. Alsof hij, amper 29 jaar, nog niet genoeg heeft verdiend met het spelletje golf, zijnde grofweg zeventig miljoen euro door een 20-tal toernooizeges plus US Open 2021 en The Masters 2023. Op BBC Golf schreef de fameuze golfscribent Iain Carter: ’Golf wordt geregeerd door hebzucht’.
Jon Rahm is voor zijn dertigste levensjaar al steenrijk en zal nog véél rijker worden. Als Dagobert Duck zwemmen in zijn geld.
Rahm gaat zijn balletje slaan in 54 holes-toernooien met 48 spelers in shotgunstart. Individueel en kwartetteams. Veel prijzengeld winnen en weinig waardering oogsten, want de belangstelling is gering. Weinig publiek op de tribunes en nauwelijks te zien op tv wereldwijd. LIV Golf – met heel wat uitgerangeerde vedetten (Mickelson, Garcia, Westwood, Poulter om er enkele te noemen) – wordt in de twee jaar van zijn bestaan bepaald niet geweldig geconsumeerd door een miljoenenpubliek over de hele wereld.
Er is ook geen reet aan, al kunnen de heren nog best geweldig golfen. Het gaat om weinig zeggende titels als ‘LIV Golf Makayuba’ en kampioenschappen voor viertallen genaamd ‘Cleeks’, ‘Iron Heads’ en ‘RangeCoats’. Nou ja! De spelers zal het worst wezen. Voor hen rinkelt de kassa altijd luid, want je kunt niet eens de cut missen. Uitslagen en resultaten komen niet via de media tot ons. Willen we dat weten, dan dient intensief gezocht te worden op internet. Maar dat hele LIV-gedoe is ons, golfliefhebbende kijkers, eveneens worst.
Niet te vreten! Bah.
De Spaanse Ryder Cup Held zullen we volgend jaar overigens toch meermaals in actie zien. De PGA Tour zal hem weliswaar schorsen maar de (Europees gebaseerde) DP World Tour niet. Rahm tekende voor zijn ordinaire overloop naar LIV, heel slim, zijn lidmaatschap voor 2024. Daardoor zou hij ook in het KLM Open kunnen komen spelen.... Bovendien zal hij zeker in de vier majors uitkomen, want titelverdediger in The Masters en oud-winnaar US Open en vooralsnog in de kopgroep van de wereldranglijst. Dat is dan weer het goede nieuws. Ach.... Want ja, Jon Rahm is anders wel een golfer om van te houden...

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties
Samensteller Golfscheurkalender 2024
 

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50