Overgang Jon Rahm naar LIV Golf zet de golfwereld in brand

Tour
Jon Rahm: ,,Ik ben er trots op om lid te worden van LIV Golf en deel uit te maken van iets nieuws dat groei brengt in de sport.’’ (Foto Scott Taetsch/LIV Golf)
Jon Rahm: ,,Ik ben er trots op om lid te worden van LIV Golf en deel uit te maken van iets nieuws dat groei brengt in de sport.’’ (Foto Scott Taetsch/LIV Golf)

door Eric Korver

Jon Rahm maakt de overstap van de PGA Tour naar LIV Golf. Dat nieuws sloeg in als een bom, maar de overgang van de nummer drie van de wereld naar het omstreden circuit kreeg ook nog een heel ander effect. De transfer zette de golfwereld in brand. Iedereen heeft een mening en op social media wordt inmiddels flink met modder gesmeten door niet de minste golfers. Duidelijk is dat de ooit zo rustige golfwereld inmiddels hopeloos verdeeld is.

Eerst maar eens beginnen met Jon Rahm. De 29-jarige Spanjaard is dus de volgende speler die aansluit bij het circuit van LIV, dat omstreden is omdat het wordt gefinancierd door de Saudi’s. Die doen daarmee volgens critici aan ’sportswashing’, wat simpel gezegd inhoudt dat de sjeiks door enorme bedragen te investeren in sport de aandacht proberen af te leiden van de misstanden in eigen land, waar de mensenrechten in het geding zijn. De Saudi’s worden bovendien nog steeds aangemerkt als een grote kracht achter de aanslagen op het World Trade Center, en alleen al daarom moeten veel Amerikanen niets hebben van LIV.

Jon Rahm toonde zichzelf ook altijd een fel tegenstander van het circuit dat met vele miljoenen probeerde topspelers weg te lokken bij de PGA Tour of de DP World Tour. Bij elke gelegenheid sprak de Bask zich in heldere en felle bewoordingen uit tegen LIV, en zeker tegen een mogelijke overgang van hemzelf naar die Tour. De uitspraken van Rahm lieten aan duidelijkheid niets te wensen over:

‘Drie dagen golfen met een shotgun zonder cut is voor mij geen golftoernooi. Zo simpel is het. Ik wil spelen tegen de beste golfers van de wereld in een format dat al honderden jaren bestaat.’

‘Gaat mijn leven veranderen als ik 400 miljoen dollar krijg? Nee. Er verandert helemaal niets. Heel eerlijk: ik kan nu stoppen en met al het geld dat ik heb verdiend een heel gelukkig leven leiden en geen golf meer spelen.’

De loyaliteit van Rahm aan de PGA Tour telde, net als die van twee andere kopstukken: Tiger Woods en vooral Rory McIlroy. De kleine Noord-Ier maakte van zijn strijd tegen LIV een soort kruistocht. Waar hij maar kon benadrukte hij de waarde van de PGA Tour en óók waar hij maar kon, haalde hij uit naar LIV. Afgelopen juni deed hij dat nog eens heel duidelijk, nadat bekend was geworden dat de PGA Tour uiteindelijk toch besprekingen voerde voor een samenwerking met LIV. ,,Ik haat LIV’’, brieste McIlroy. ,,Ik haat LIV nog steeds. Ik hoop dat LIV Golf verdwijnt en dat is ook wat ik verwacht. Dat is een belangrijk onderscheid. Dit samengaan gaat over de PGA Tour, de DP World Tour en de PIF (Public Investment Fund, een steenrijk investeringsfonds van de Saudi’s dat zich onder andere bezighoudt met Formule 1 en de Engelse Premier League). Dat is iets heel anders dan LIV.’’

Straffen

McIlroy en Rahm leken samen op te trekken in hun strijd tegen LIV. Want zelfs afgelopen juli nog, ook tegen het licht van het mogelijke samenwerken van PGA Tour en LIV, liet Rahm zich eveneens scherp uit, nu over de spelers die al waren overgestapt naar LIV en dan mogelijk weer onder de vleugels van de PGA Tour zouden terugkeren. ,,Ik ben van mening dat er straffen moeten worden uitgedeeld, al weet ik niet precies welke’’, stelde Rahm.

Prijs

We zijn nog geen halfjaar verder en nu was Jon Rahm zelf het onderwerp van een bekendmaking door LIV. Greg Norman, zeg maar de ‘spelersmakelaar’ van LIV, drukte grijnzend de hand van de Spanjaard bij het nieuws dat Rahm in 2024 óók overstapt naar LIV. En eerlijk is eerlijk, Rahm had niets te veel gezegd toen hij meldde dat 400 miljoen dollar hem niet over de streep zouden trekken. Maar 600 miljoen dollar was wél genoeg. Het blijkt maar weer dat iedereen zijn prijs heeft.

Voor dat astronomische bedrag verbindt Rahm zich minimaal drie jaar aan LIV Golf, mag hij zelf zijn team samenstellen en kunnen zijn verdiensten nog eens met pakweg zeventig miljoen dollar oplopen.

Miljoenen

Maar, voor alle duidelijkheid: Rahm zet deze stap niet voor het geld. Hij liet zelfs optekenen dat hij ’een ambitieuze speler is en geen hebberige’. Rahm sprak vervolgens officieel dezelfde teksten uit, die voor hem al werden geuit door mannen als Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, en al die anderen die vele miljoenen dollars mochten bijschrijven op hun bankrekening. ,,Ik ben er trots op om lid te worden van LIV Golf en deel uit te maken van iets nieuws dat groei brengt in de sport’’, zei Rahm. ,,Ik twijfel er niet aan dat dit een geweldige kans is voor mij en mijn familie en ik ben erg enthousiast over de toekomst.’’ Woorden die volledig haaks staan op wat hij eerder allemaal over LIV had geroepen. En het geklets over groei van de sport is natuurlijk helemaal onzin. Het aantal spelers bij LIV Golf is beperkt, net als het bereik van het circuit. Kijkcijfers zijn verre van indrukwekkend.

Greg Norman deed ook nog een duit in het zakje. ,,Toen ik Jon voor het eerst ontmoette op 17-jarige leeftijd, wist ik dat de golfwereld op het punt stond getuige te zijn van de geboorte van een nieuwe ster. Jon heeft consequent bevestigd dat hij één van de beste spelers ter wereld is. Hij is een generatietalent die zijn verdienste heeft bewezen als meervoudig major kampioen en geweldige ambassadeur voor de wereldwijde golfsport door het spel boven zichzelf te plaatsen’’, stelde Norman. De Australiër besefte natuurlijk dondersgoed dat met het vastleggen van Rahm een enorme klap werd toegebracht aan de PGA Tour, waar de Spanjaard één van de grootste sterren was. Rahm mag dan de nummer drie van de wereld zijn, maar met zijn statistieken staat hij in bijna alle rankings op nummer één.

Verraad

De overstap zorgde voor een schokgolf in de golfwereld, maar leverde ook tal van heftige reacties op, van golfliefhebbers, maar ook van zijn collega’s. En daar ging het op social media bepaald niet zachtzinnig aan toe. Was het verraad van Rahm, of gebruikte hij zin verstand? Verwijten werden over en weer geslingerd en er werden ook flinke steken onder water uitgedeeld. Rory McIlroy hield zich daarbij niet in. Als antwoord op een tweet van ene coach Lou Stagner, die zich afvroeg of Rory nu ook de regels wil veranderen zodat Henrik Stenson wél captain kan zijn van het Europese Ryder Cupteam, was de Noord-Ier meedogenloos. ’Het beste wat het 2023 Europese Ryder Cupteam kon overkomen, was Henrik die naar LIV ging’, gooide McIlroy er meteen uit.

Daarmee was de toon gezet. Poulter probeerde nog met wat humor te sussen door te suggereren dat dit een parodie-account van McIlroy moest zijn, Westwood constateerde dat de tijd van vrede ’prettig’ begon, en Pablo Larrazábal vond de kant die het gesprek op ging niet zo fijn, en kon zich niet voorstellen dat McIlroy die opmerking echt had gemaakt. Wat overigens wél het geval was.

Meer en meer spelers bemoeien zich met de twist, waarmee LIV misschien wel precies datgene bereikt wat ze wilden: tweespalt in de gelederen van de PGA Tour. Het heeft er alle schijn van dat de golfwereld op het punt staat uiteen te vallen. Zeker nu er nog meer namen in verband worden gebracht met LIV, zoals Tyrrell Hatton en Tony Finau. Al heeft Finau inmiddels uitdrukkelijk laten weten die stap niet te maken.

Maar ja, dat riep Jon Rahm een halfjaar geleden ook.

Dikke maatjes: Jon Rahm en Greg Norman. Rahm noemt zichzelf een ambitieuze speler, geen hebberige. Maar voor 600 miljoen dollar gingen de principes overboord. (Foto Scott Taetsch/ LIV Golf)
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50