De droomreis van Matthieu Pavon

Tour
Matthieu Pavon koestert de trofee van het Farmers Insurance Open. (Foto Golfsupport.nl)
Matthieu Pavon koestert de trofee van het Farmers Insurance Open. (Foto Golfsupport.nl)

Een hoogvlieger? Nee, dat was Matthieu Pavon niet echt op de DP World Tour. Wel een speler die werkelijk elk jaar beter werd en vorig seizoen zijn beloning incasseerde met zijn eerste overwinning: het Spaans Open. Nog geen halfjaar verder is álles anders in zijn leven. Eind januari werd hij zelfs de eerste Fransman die won op de PGA Tour.

Natuurlijk is het makkelijk alles wat er nu in het leven van Matthieu Pavon (31) gebeurt op te hangen aan die zege in het Farmers Insurance Open. Maar misschien is veel meer die ene overwinning in Spanje de sleutel geweest. Daar pakte de Fransman veel punten, net als daarna met zijn finishes in de top tien in de Andalucía Masters en het DP World Championship. Daarmee katapulteerde Pavon zichzelf naar de vijftiende plaats in de Race to Dubai. Zijn hoogste klassering ooit, maar – veel belangrijker – goed voor een kaart op de PGA Tour. En we kunnen gerust stellen dat Matthieu Pavon daarvan maximaal gebruik heeft gemaakt.

We zijn nu nog niet eens vijf maanden verder na die win op de Club de Campo Villa de Madrid, en zie wat er allemaal is gebeurd met Matthieu Pavon. Nu is hij de absolute verrassing van de PGA Tour. Winst in het Farmers Insurance Open, met dank aan een geweldige birdie op de achttiende. Maar ook een derde plaats in het AT&T Pebble Beach Pro-Am en zevende in het Sony Open. Resultaat? Matthieu Pavon is ineens de leider in de prestigieuze FedEx Cup, cashte bij elkaar al dik drie miljoen dollar en staat in de wereldranglijst ineens binnen de top dertig.

Geen woorden

Die overwinning van Pavon kwam in zijn pas derde start op de PGA Tour. De Fransman sloeg zichzelf daarmee in de geschiedenisboeken, zeker in die van het Franse golf. Hij kon het na afloop allemaal nog amper geloven. ,,Ik heb er geen woorden voor’’, stamelde Pavon na zijn overwinning. ,,Het is een heel lange reis geweest. Ik heb zeven jaar moeten wachten op een overwinning in Europa, en dan dit. Het is echt geweldig. Ik ben blij dat ik nog niet heb gehuild.’’

Maar die lange reis van Pavon is inmiddels wel veranderd in een heuse droomreis. De Fransman maakt duidelijk welke mogelijkheden er liggen als je via de DP World Tour promoveert naar de PGA Tour. Altijd werd maar aangenomen dat die stap voor de meeste spelers veel te groot zou zijn, maar Pavon bewijst het tegendeel. Niet alleen hij overigens, want ook de Belg Thomas Detry doet het uitstekend op de sterkste Tour van de wereld. Hij werd onder andere vierde in het AT&T Pebble Beach Pro-Am, twintigste in het Farmers Insurance Open en staat nu zelfs achttiende in de ranking van de FedEx Cup.

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50