Logo nationaalgolfmagazine.nl
De green van de derde hole op Wittem. Met recht een plaatje.
De green van de derde hole op Wittem. Met recht een plaatje.

Oudste golfbaan van Limburg volledig gerenoveerd Wittem na zes jaar helemaal klaar

Maar liefst zes jaar moesten de leden van de Zuid-Limburgse Golf & Country Club Wittem erop wachten, maar nu is die lange periode van renovatie afgesloten. Het resultaat is een golfcourse die weer helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd en bovendien mooier is dan ooit. Op 15 juni wordt die renovatie feestelijk afgesloten.

Golf & Country Club Wittem is misschien niet meteen een golfbaan die een belletje doet rinkelen bij veel golfers in Nederland, maar dat mag best veranderen. Wittem is zeker één van de oudere clubs in ons land. De club werd opgericht in 1956 en is sindsdien bekend om de unieke ligging. Het is de hoogstgelegen golfbaan van Nederland, die zich uitstrekt in een ruim natuurgebied. Een oase van rust.

Na meer dan een halve eeuw gebruik was het echter de hoogste tijd voor een drastische renovatie. Op alle holes zijn nieuwe, beter gepositioneerde afslagplaatsen gemaakt met betere zichtlijnen naar de green. Acht greens zijn geheel vervangen door betere en snellere greens en er is een aantal nieuwe, strategisch geplaatste bunkers aangelegd waardoor de baan uitdagender is geworden.

Klassiek

De renovatie werd uitgevoerd onder leiding van Caspar Grauballe, die voor bureau Hawtree een hoofdrol had bij het ontwerp van de prestigieuze Trump Aberdeen in Schotlan. Het doel was een 'klassieke en uitgewogen golfbaan met gevarieerde, strategische holes' neer te leggen.

Duurzaamheid staat bij Wittem hoog in het vaandel en heeft ook bij de renovatie een grote rol gespeeld. De vijvers zijn opnieuw ingericht en wel zodanig dat een gesloten waterhuishouding is ontstaan en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum is teruggebracht. Vanaf volgend jaar zal dat zelfs zijn tot nul. In de komende tijd ligt de focus bij het bosrandbeheer, met het streven naast meer 'licht en lucht' op de greens ook de biodiversiteit te verhogen.

Die uitgebreide werkzaamheden hebben dus maar liefst zes jaar in beslag genomen, maar nu voldoet de baan meer dan ooit aan alle eisen die de moderne golfer stelt, met uitdagende holes voor spelers van alle niveaus.

Vieren

De club gaat het gereedkomen van de baan uitgebreid vieren. Duurzaamheid is als leidend thema gekozen bij de feestelijkheden. Zo zal een viertal borden met informatie over de flora en fauna op de baan worden geplaatst op die gedeelten van het terrein waar ook wandelaars en fietsers passeren. Op 15 juni aanstaande zal Nicole Ramaekers-Rutjens, de burgemeester van Gulpen-Wittem, samen met Hubert Mackus (lid GS van Limburg) de eerste plaquette onthullen.

Daarna volgt een week vol feestelijkheden voor clubleden en genodigden. Deze wordt in het weekend van 22 en 23 juni afgesloten met het Nederlands kampioenschap strokeplay voor senioren. ,,Wij zijn er trots op dat onze inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven'', stelt bestuursvoorzitter Theo Boshuisen. ,,Wittem zal met alle genoegen dit prestigieuze kampioenschap huisvesten.''

Meer berichten