Logo nationaalgolfmagazine.nl
Jaimy Tempelman: ,,Ik ben redelijk perfectionistisch.''
Jaimy Tempelman: ,,Ik ben redelijk perfectionistisch.'' ((Foto: ))

Jaimy Tempelman gaat voor het groene jasje

Hij heeft een aardige vriendin, praat veel en vindt Chris Wood de beste golfer van de wereld. Jaimy Tempelman is een beweeglijke vrolijke golfer die droomt van een plaats op de European Tour. Hij kan goed zijn boosheid verbergen als hij een slechte bal slaat, maar niet praten in de baan gaat hem slecht af.

Praat je veel tijdens de wedstrijd? Heel veel. Ik kan gewoon niet stil zijn. Sommige flightgenoten worden gek van mij. Ik praat aan één stuk door. Over elk onderwerp heb ik wel iets te vertellen. Soms zegt iemand dat ik mijn mond moet houden. Golfen is voor mij een uiting. Ik moet elke dag naar de golfbaan om te slaan. Ik vind het heerlijk om ballen weg te rammen.

Lukt het om niet te praten? Moeilijk, Ik ben nu eenmaal gewend om veel te praten. Op school ben ik ook druk. Ik zit op een school met HB profilering.

HB profilering, wat is dat? Een school voor kinderen die niet slimmer zijn, maar wel sneller kunnen denken dan de meeste andere kinderen. Ik denk in grotere stappen. Ik denk van A naar D in één keer. Ik ben nu tien jaar. Na de zomervakantie ga ik naar het gymnasium. Ik heb groep zeven en acht in een keer gedaan. Ik hoop dat mijn nieuwe school leuk is en dat de vakken niet saai zijn.

Hoe ziet je leven er over tien jaar uit? Dan ben ik tourpro. Mijn week ziet er dan als volgt uit: Maandag ben ik onderweg naar mijn toernooi. Dinsdag speel ik een oefenronde en ga ik trainen. Woensdag speel ik de Pro Am. Ik ben de Pro. Donderdag is de eerste speeldag van het toernooi. Vrijdag de tweede dag. Als ik de cut haal speel ik de derde toernooi dag, zondag speel ik de finale.

Welk toernooi zie je voor je? De Masters. Ik ga voor het bekende groene jasje, net zoals Tiger Woods heeft gedaan dit jaar. Supergoed dat hij won.

Als je de Masters wint, wat doe je dan? Dan ga ik heel hard juichen, gooi ik mijn club in de lucht en laat ik de champagne fles openknallen. Dan spuit ik met champagne voor me uit en geef ik mijn vader de volle laag.

Golft je vader ook? Ja, hij wordt later mijn caddie als ik op de tour speel. Mijn vader is jaloers op mij omdat hij steeds meer zijn best moet doen om van mij te winnen. Mijn moeder wordt mijn manager. Zij is heel trots op mij dat ik golf. Mijn oom en opa golfen ook. Mijn broertje Ruben golft ook sinds kort. Hij heeft bijna zijn baanpermissie. Ik speel weleens met hem op de par 3 baan. Ik leg hem dingen uit. Zelf leer ik veel van andere golfers. Ik kijk naar pro's hoe ze slaan en probeer het na te doen.

                 'Ik ben redelijk

                                 perfectionistisch'

Moet je nog veel leren? Ja, genoeg. Ik heb mezelf aangeleerd om met mijn heupen te zwaaien tijdens het swingen. Maar dat is helemaal niet goed. Dus moet ik dat weer afleren. Mijn pro Edwin Wesselink vindt dat mijn swing ook korter kan. Ik leg hem te veel in mijn nek.

Hoe gaat het putten? Met putten moet ik me goed concentreren. De green goed lezen. Mijn hoofd moet leeg worden. Putter tegen m'n buik, even mijn ogen dicht. Het is net meditatie. Eén proefswing en dan de putt. Vooral op de lange putts van drie tot vijftien meter moet ik meer trainen.

En chippen? Dat vind ik harstikke leuk. Je krijgt er een lekker gevoel van als je de bal goed raakt, helemaal als je hem erin chipt. Ik ben redelijk perfectionistisch en wil geen fouten maken. Dat is mooi aan golf, dat je probeert elke bal goed geconcentreerd te slaan. Maar je moet als golfer ook een doorzetter zijn.

Waaraan kan je merken dat jij een doorzetter bent? Zelfs als ik klaar ben met lessen of een wedstrijd sta ik gelijk op de driving range. Ook oefen ik putts en chipjes. Net zo lang tot het goed gaat.

Wat is de mooiste hole op Almkreek? Hole 16, par 5, stroke index zes. Een hole met een dubbele dogleg. Ook met veel bomen die erg in de weg staan. Ik sla van rood af met een drive op ongeveer honderdzestig honderdzeventig meter. Ik lig in de hoek van de eerste dogleg. Daarna sla ik met een hybride naar de volgende hoek. Dan weer met een hybride naar het midden van de green. Dat moet wel want aan de zijkanten van de green zijn bunkers. Ik maak een twee putt en ik maak par. Dat klinkt mooi, maar ik sla mijn driver ook weleens per ongeluk het bos in.

Wie is beste golfer van de wereld? Joost Luiten is de beste van Nederland, Chris Wood van de wereld. Hij kan alles goed. Hij is lang en hij kan vooral ontzettend ver slaan. Vorig jaar deed Wood mee aan het KLM Open. Hij had bijna gewonnen. Toen ik hem zag, ben ik met hem op de foto gegaan. Ik heb ook een handtekening van hem op mijn pet.

Past de pet bij je golfkleding? Ja, die past heel goed. Ik zie er in de baan graag tip top uit. Ik speel vaak in dezelfde broek en shirt. Mijn broek is zwart en mijn shirt blauw. Mijn vader heeft mijn logo bedacht en op mijn kleding genaaid. Het logo is een J en een T van Jaimy Tempelman. Samen vormt het PI, het wiskundige Symbool in spiegelbeeld.

Ga je later trouwen als je pro bent? Dat weet ik nog niet. Op dit moment heb ik een vriendin waar ik veel mee speel. Geen verkering hoor, ze is gewoon een goede vriendin. Ze heet Louise-Fey. Ze is aardig, vrolijk en gezellig. Ze heeft lang blond haar. Als ik later ga trouwen, wil ik één kind. Niet meer, anders wordt het veel te druk voor mij. Ik moet natuurlijk wel geconcentreerd blijven als golfer.

Meer berichten