Logo nationaalgolfmagazine.nl
Royal St. George's met de fameuze bunker met de veelzeggende naam Himalaya.
Royal St. George's met de fameuze bunker met de veelzeggende naam Himalaya. ((Foto: ))

Royal St. George's; koninklijke gastheer aan zee

door Adrienne van der Smagt

,,Open je clubhead voordat je gript,'' zegt pro Mc Guirk uit het dorpje Sandwich in Kent. De headpro van golfcourse Princess geeft tips om uit pot bunkers te komen. Hij verheugt zich op de British Open die volgend jaar in 2020 in Sandwich op de baan van zijn buurman wordt gespeeld: Royal St. George's Golf Club. ,,Als je mijn tips opvolgt, kom je uit alle bunkers, ook uit de grote bunker van St. George's,'' lacht de goed gemutste pro.

Het British Open in Ierland is nog maar net op naam van Shane Lowry gezet of de trein naar het British Open in 2020 is in volle vaart. Alle focus op Royal St Georges. Amateur golfers hebben het hele jaar de tijd om deze prachtige maar lastige links course met veel blinde holes en diepe bunkers te spelen voor de pro's hun strijd beslechten.De diepste en grootste bunker op Royal St. George's ligt op hole vier. Niemand wil er in liggen, behalve de leden van de club. Uit de bunker slaan zit in de genen. Dat de bunkers geen obstakel veroorzaken blijft wel uit de snelheid waarmee de golfers door de baan lopen. Elke dinsdagochtend worden er heren flights geformeerd die achttien holes spelen. Binnen twee en een half uur zijn ze terug op het honk om vervolgens in het prachtige clubhuis met gelakte houten stoelen na te praten.
Aan de oostkust van Engeland bij Kent liggen drie Open championship courses naast elkaar. Royal Cinque Ports Club, Prince's Golf Club en Royal St. George's. Een paar jaar geleden huurde Tiger Woods drie huizen op weg van Prince's golf naar Royal St. George's voor het Open. In één van de huizen verbleef hij. Hij hoopte hiermee de pers op het verkeerde been te zetten zodat zijn exacte verblijfplaats geheim kon blijven.

Verkeerde fairway

,,Wat een supergave baan,'' zegt Rob Fornsby uit Engeland met een grote lach. De Engelse touroperator is speciaal naar Royal St. George's gekomen om zijn klanten het 'British Open' gevoel over te brengen.
,,Jammer genoeg raakte mijn maatje en ik de weg kwijt op hole acht,'' lacht hij. Fornsby. Hij vertelt in geur en kleur hoe hij en zijn golfvriend op hole 8 naar de verkeerde fairway speelden. ,,Tja, Royal St. Georges is een regelrechte uitdaging,'' lacht Mc Guirk.

Ook op de golfclub staat alles in het teken van 2020. ,,Ja hoor, we hebben alles in uw maat, '' zegt de winkelbediende. Hij wijst naar de tafels en schappen in het winkeltje van Royal St. Georges. Truien, polo's, jasjes, petten en mutsen zijn van het logo van het British Open 2020 voorzien.

Grote machines staan midden op golfbaan St. George's. De Noordzee is in zicht waar witte golfjes het zand op rollen. Mannen in werkpakken verplaatsen zand, gras en aarde. Delen van holes worden veranderd, speciaal voor het British Open 2020.

Witte kliffen

Royal St. George's heeft prachtige, interessante uitdagende holes. Nederlandse amateur golfster Els Geluk speelde er een aantal fantastische holes. Strak en met beleid maakte ze een paar mooie parren op moeilijke holes, zoals par 4 op hole 5. ,,Geweldige hole naar zee. Mijn drive had de perfecte ligging. Uiteindelijk een goede twee putt. Royal St. George's heeft prachtig uitzicht op zee en op de witte kliffen van Dover. Alleen de taaie rough moet je overslaan,'' zegt Geluk.
Op een ovale schaal liggen kleine witte sandwiches in de vorm van een driehoek met tonijn, ei en ham. Voor de grote trek op St George's na achttien holes en verse zeelucht, bestel je fish en chips. Een joekel van een stuk kabeljauw verschijnt op je bord met grote dikke frieten en broccoli.

,,Eet smakelijk,'' zegt de Engelse vrouw die in het café de scepter zwaait.

Botanische tuin

Royal St. George's schurkt tegen de banen Royal Cinque Ports Club en Prince's Golf Club aan. Een prachtige combinatie om te spelen. Golfbaan Prince's Golfclub wordt al jaren gerund door de familie Mc Guirk. Rob McCuirk is telg uit de Prince's golffamilie die blij is met het British Open in 2020 op Royal St. Georges. Uit de hele wereld willen golfers het links drietal spelen. Mc Cuirk is een relaxte pro die samen met zijn vrouw Ali Prince's Golf Club bestiert. De tweede negen van Prince's Golfclub is net vernieuwd, vertelt hij met enige trots.

,,Het is alsof je in een botanische tuin golft over de vernieuwingen,'' zegt amateur Andrew Cook van Golf Tourism England. ,,Ongelooflijk, wat een geweldige waterhindernis in een linkscourse.''

Als hij bij de bunker komt is het toch even slikken. De grote bunker van Prince's Golflcub blijkt ook een lastige. Het is raadzaam de woorden van pro Mc Guirk goed op te slaan. ,,Open je clubhead voordat je gript.''

Amateur golfers die het beroemde drietal in Sandwich willen proeven, kunnen contact opnemen met Time4golf, Bel Bert of Manuela 023-8200030.

Meer berichten