Logo nationaalgolfmagazine.nl
Blijf in beweging tijdens je ronde. Ook als je moet wachten.
Blijf in beweging tijdens je ronde. Ook als je moet wachten. ((Foto: ))

Veel gemaakte fouten op baan kosten energie

Er zijn maar weinig golfers die er géén last van hebben: tekort aan energie op de tweede negen holes. Zeker als je om half acht 's ochtends al op de golfbaan bent of in de ochtend nog hebt gewerkt, is de kans groot dat je na de eerste negen niet heel lang meer gefocust kunt zijn. Het is niet voor niets dat Phil Mickelson onlangs op een intensieve retraite ging om aan zijn vitaliteit en energie te werken. Maar als je toch nog een paar holes voor de boeg hebt, wat doe je dan tegen zo'n energiedip in de baan?

Je kunt natuurlijk grijpen naar de energierepen en sport- of frisdranken, maar er bestaan zeker gezondere en relatief snelle alternatieven, zonder veel kostbare tijd op te geven. Dat zal op de golfbaan misschien een beetje ongemakkelijk zijn in het begin, maar je medespelers zullen versteld staan hoe jij deze zomer moeiteloos en met zoveel energie en kracht staat te spelen. En waarschijnlijk willen ze nu ook jouw geheim weten.

Zou het niet fantastisch zijn een zomer lang optimaal vitaal te golfen? Uit je hoofd te komen en minder gespannen te zijn? In je lijf te komen door verschillende fysieke technieken en tools? En de rest van dit jaar honderd procent fysiek en mentaal sterk te staan en daardoor betere scores neer te zetten?

Dus, een wedstrijd die meer dan vier uur duurt? Geen probleem. Een last-minute aanpassing in de swing die je wat spanning geeft? Laat maar komen. Achttien holes zonder vermoeidheid golfen? Yes, absoluut! Je investering van alle swinglessen en nieuwe clubs terugverdienen deze zomer terwijl je heerlijk geniet van je golfspel? Je kunt het. Met deze praktische en direct toepasbare go-to-methoden navigeer jij deze zomer moeiteloos naar lagere scores, meer afstand vanaf de tee en simpelweg een stabieler golfspel.

DO:                 Trolley gebruiken

DON'T:         Tas dragen

Waarom? De tas dragen lijkt stoer en onschuldig maar niets is minder waar. De tas achttien holes dragen kan enorme schade toebrengen aan wervelkolom en zenuwsysteem en blessures veroorzaken. Als je sterk wilt worden, ga dan aan de slag in de sportschool met een programma dat voor jouw persoonlijke situatie geschikt is. Gebruik niet het golfspel om 'kracht' te trainen. Een trolley gebruiken spaart ook enorm veel energie uit zodat je beter kunt focussen tijdens het putten en betere rotaties kunt maken tijdens de afslagen.

DO:                 Elke hole water

DON'T:         Sportdrank, alcohol of koffie tijdens of voor de ronde

Waarom?: Wist je dat je brein al alertheid verliest als je slechts twee procent te weinig water binnen krijgt? Het lichaam bestaat gemiddeld uit zeventig procent water. Onze spieren en bindweefsel hebben water nodig om te overleven en succesvol te zijn. Uit onderzoek van TPI bleek zelfs dat milde dehydratatie al lijdt tot twaalf procent kortere afstanden en 93 procent minder accuratesse.

DO:                 Rustige diepe ademhaling voor elke slag

DON'T:         Korte hoge ademhaling tijdens de ronde

Waarom?: Vaak zien we de ademhaling als een pure 'fysiologische noodzaak' maar toch nodig ik je uit te experimenteren om bewuster te ademen tijdens de ronde. Dat kun je doen door even goed uit te ademen. Je kunt variëren door alleen door de neus te ademen wat voor meer ontspanning zal zorgen, of juist heel goed het middenrif in actie te brengen door dieper naar de onderbuik en zijkanten van de borst te ademen. Al deze methodes zorgen ervoor dat de zuurstofwisseling op celniveau geoptimaliseerd wordt. Wil je ook meer mobiliteit? Dan helpt een goede ademhaling hier ook bij.

DO:                 Dynamische strekoefeningen tijdens het wachten

DON'T:         Zitten wanneer je aan het wachten bent

Waarom?: We gaan golfen omdat we beweging leuk vinden, toch? Dus waarom zitten als je de tijd kunt gebruiken om wat rek- en strekoefeningen te doen terwijl je staat te wachten. O en bonus, dit zal je golfresultaten positief beinvloeden.

DO:                 Trolley duwen

DON'T:         Trolley trekken

Waarom?: Het is voor het schoudergewricht enorm belastend en blessuregevoelig om een trolley te trekken. Dit zal impact hebben op de beginhouding van je golfswing en rotatiemogelijkheden beperken.

DO:                 Eten in de baan

DON'T:         Niets eten, suikers en eiwitten tijdens de ronde

Waarom?: Houd je energie op peil en bereid je goed voor op 18 holes golfen. Kies voor licht verteerbare en voedzame snacks die je ongeveer elke drie holes kunt benuttigen. Je darmen en spijsvertering zijn als het ware de graadmeter van hoe je lichaam er nu echt voor staat dus kies goed wat je eet. Zodoende ondersteun je jouw systeem beter en zorg je ervoor dat niet alleen tijdens maar ook buiten het golfen je jezelf vitaal, energiek en niet uitgeblust voelt.

Een gezonde fitte golfgemeenschap. Golfers terug in balans brengen. Dat is waar ik in geloof. En vanaf heden gaat deze missie on-tour door heel Europa middels de Pro Warming Up. Ben je benieuwd wat dit kan betekenen voor jouw competitieteam of club? Ik bied je nu mogelijkheden aan om hierover met mij in gesprek te gaan. Ben je golfer en verlang je naar meer mobiliteit in je lichaam en wil je deze zomer echt stappen zetten? Mail dan naar info@lpgolfperformance.nl voor een vrijblijvend telefonisch gesprek. Ik wens je een stralende zomer vol golfplezier! www.lpgolfperformance.nl .

Meer berichten