Logo nationaalgolfmagazine.nl
Wil Besseling.
Wil Besseling. ((Foto: golfsupport.nl/Frank Vuylsteke))

Hollands Glorie op de Challenge Tour

Natuurlijk is het nog te vroeg om te juichen. Het seizoen is immers nog lang, zoals dat zo mooi heet in sporttermen. Maar vooralsnog hebben de Nederlandse golfliefhebbers alle reden om met optimisme te kijken naar de verrichtingen van de landgenoten op de Challenge Tour. Want met vier spelers in de top veertig is het daar wel een beetje Hollands Glorie.

Er was een tijd dat er liefst zeven Nederlanders uitkwamen op de Challenge Tour, het één na hoogste niveau van de European Tour. Dat was in de jaren nadat 'we' veel spelers hadden op de European Tour zelf, die overigens allemaal weer net zo hard degradeerden. Een niveau lager werd het met die spelers echter ook heel lang niks. Maar nu is er een moment dat kwaliteit boven kwantiteit lijkt te gaan. Vijf spelers op de Tour, vier in de top veertig.

Die top veertig, of beter gezegd de top 45, want dat is het officiële getal van de European Tour, kwalificeert zich aan het einde van het seizoen voor de finale. Nadat het reguliere seizoen is afgesloten met het Foshan Open in China, gaat het hele circus door naar die finale, waarvan de European Tour nog niet heeft besloten waar die plaats heeft. Dat het gebeurt van 7 tot en met 10 november staat al wel vast.

Prijzenpot

Kortom, speel je jezelf bij die beste 45 dan heb je officieel nog niets, maar kun je in die finale nog wel een gooi doen naar de flinke prijzenpot waarmee je misschien in de top vijftien kunt eindigen. En dat is eigenlijk de pot met goud van de Challenge Tour, want die beste vijftien krijgen een jaar volledig speelrecht op de European Tour. De nummer 16 tot en met 45 krijgen nog wel een heel beperkte kaart.

En eigenlijk hebben vier van de vijf Nederlanders op de Challenge Tour nog zicht op die top vijftien. Voor Reinier Saxton wordt dat helaas lastig. Die staat nog net een plaatsje binnen de top 100 en moet echt wondere verrichten in de tweede helft van het seizoen.

Maar voor de anderen ziet het er prima uit. Wil Besseling is op plaats 23 de hoogst genoteerde Nederlander. Het lijkt eindelijk weer te lopen bij de lange West-Fries, die vooral in de eerste wedstrijden goed boerde, maar recent in Frankrijk ook weer een plek in de top tien veroverde. Heeft – sinds ze op de Tour niet meer spreken over euro's, maar over punten – in totaal iets meer dan 30.000 punten verdiend. Ter indicatie: de huidige nummer vijftien Mathieu Fenasse staat op iets meer dan 37.000 punten.

Prestaties

Iets achter Besseling staat op plaats 26 al Lars van Meijel met dik 28.000 punten. Opmerkelijk, want de Brabander speelde pas zes toernooien tegen de meeste spelers rond de tien. Maar Van Meijel toont aan dat het hard kan gaan als je de goede prestaties levert. Twee keer top tien, drie keer top twintig en een gemiste cut katapulteerden Van Meijel naar de top van de Challenge Tour, met zeker uitzicht op meer als hij de goede vorm kan vasthouden.

Op de dertigste plek is Darius van Driel de derde Nederlander. Speelde bijna 27.000 punten bijeen, vooral met dank aan een derde plek in Turkije. Van Driel is de laatste tijd goed op dreef, met zijn tweede plek in de Belgian Knock Out als hoogtepunt. Maar helaas voor hem was dat de European Tour en telt dat prijzengeld een niveau lager niet mee.

Tanden

Daan Huizing is op plaats 36 de vierde Nederlander met kansen. Miste vorig jaar op een haar na zijn promotie, met dank aan een zure dubbel bogey op zijn voorlaatste hole. Eindigde twee keer in de top tien en won zelfs een toernooi, dat echter helaas voor hem niet meetelde voor de ranking. Staat nu op iets meer dan 21.000 punten en als Huizing zijn tanden er nog even kan zetten, is er echt meer mogelijk.

Bij elkaar hebben al die Nederlanders het momenteel ook echt naar hun zin op de Tour, vertelt Lars van Meijel. ,,We hebben het leuk met elkaar, en het zijn ook allemaal goede spelers en aardige jongens. Dat motiveert. Daarnaast gunnen we het elkaar ook allemaal wel. In de avond zoeken we elkaar regelmatig op. Lekker samen eten en zo.''

Meer berichten