Logo nationaalgolfmagazine.nl
Anne van Dam met vriend en caddie Roelof Koopmans straks in de Solheim Cup.
Anne van Dam met vriend en caddie Roelof Koopmans straks in de Solheim Cup.

Anne van Dam met Team Europe in Solheim Cup

Anne van Dam vertegenwoordigt Nederland in de komende Solheim Cup. De Nederlandse plaatste zich definitief voor het Europese team door haar zesde plaats in het Ladies Scottish Open. Van Dam is na Christel Boeljon de tweede Nederlandse die in de tweejaarlijkse strijd tussen Europa en de Verenigde Staten uitkomt.

De uitverkiezing van Anne van Dam hing natuurlijk al een tijdje in de lucht. De 23-jarige Arnhemse presteerde geweldig op de Ladies European Tour met drie overwinningen in korte tijd. Ze kwalificeerde zich daarnaast voor de prestigieuze Amerikaanse LPGA Tour, waar de beste golfsters ter wereld uitkomen.

Om op eigen kracht kwalificatie af te dwingen had Anne van Dam echter nog een laatste zetje nodig. Dat gaf ze zichzelf in Schotland. In het Ladies Scottish Open presteerde de Nederlandse uitstekend. Na vier dagen eindigde ze op de zesde plaats, en dat was ruim voldoende om op de ranking van de Solheim Cup zeker te zijn van een plaats in het team dat half september op Gleneagles gaat strijden tegen het Amerikaanse team.

Zekerheid

Geruststellend voor Van Dam was dat ze nog voor haar laatste ronde in Schotland al zekerheid kreeg van de Europese captain Catriona Matthew. Die deelde haar mede dat ze het team sowieso zou halen, los van het resultaat in Schotland. ,,Mocht ik het op punten uiteindelijk niet redden, dan lag er een wildcard voor me klaar'', vertelde Van Dam.

Maar die had ze dus niet nodig. Van Dam deed het helemaal op eigen kracht en realiseerde zo één van de doelen die ze zichzelf had gesteld. Daarmee kwam wel een einde aan een lange periode waarin die Solheim Cup boven Van Dam zweefde. ,,Blij dat er nu duidelijkheid is'', verzuchtte ze daarom.

Zo krijgt Nederland dus opnieuw een vertegenwoordigster in het Europese team van de Solheim Cup. Dat gebeurde voor het eerst en meteen voor het laatst toen Christel Boeljon zich in 2011 plaatste voor het team. Zij speelde op de course van Killeen Castle in Ierland en speelde na een moeizame start uiteindelijk een hoofdrol in de uiteindelijk winst van Europa. Anne van Dam krijgt nu haar kans om de trofee in handen te krijgen.

Rookies

Dat mag ze proberen als één van de drie rookies in het team van Matthew. Naast de Nederlandse zijn dat de Française Celine Boutier en de Engelse Bronte Law. Het Europese twaalftal bestaat verder uit Caroline Hedwall, Georgia Hull, Azahara Muñoz, Carlota Ciganda, Charley Hull, Caroline Masson, Anne Nordqvist, Jodi Ewart Shadoff en Suzann Pettersen.

De wildcard voor Pettersen deed wel wat wenkbrauwen fronsen. Zij speelde weliswaar al acht keer mee in de Solheim Cup, maar werd vorig jaar moeder en maakte in de maanden daarna niet bijster veel werk van haar golfcarrière.  Niettemin heeft Matthew blijkbaar voldoende vertrouwen in haar kwaliteiten.

De Solheim Cup wordt gespeeld van 13 tot en met 15 september op de fameuze baan van Gleneagles, waar in 2014 nog de Ryder Cup werd afgewerkt. De Verenigde Staten wonnen de laatste editie en zijn houder van de Cup.  Beetje vervelend voor Anne van Dam is dat het evenement gelijktijdig wordt gespeeld met het KLM Open, waardoor mogelijk veel aandacht wordt weggetrokken. En juist die aandacht verdient Van Dam volledig met haar fantastische prestaties.

Meer berichten