Logo nationaalgolfmagazine.nl
Darius van Driel is vooralsnog de man met de beste papieren. Hij heeft een veilige marge van zo'n tienduizend euro.
Darius van Driel is vooralsnog de man met de beste papieren. Hij heeft een veilige marge van zo'n tienduizend euro. ((Foto: ))

Spanning op de Challenge Tour met promotiekansen drie Nederlanders

Zelden is het voor Nederlanders zó spannend geweest op de Challenge Tour. Met op dit moment nog drie toernooi te gaan, kan het werkelijk alle kanten op. Joost Luiten kan gewoon de enige Nederlander blijven op de European Tour, maar voor hetzelfde geld heeft hij er volgend jaar drie landgenoten bij.

De Challenge Tour nadert z'n eindfase. Eerst trekt het hele circus naar Azië. Naar China om precies te zijn. Daar wordt eerst het Hainan Open gespeeld, en vervolgens het Foshan Open. De eerste heeft een prijzenpot van 350.000 dollar, in het tweede toernooi wordt een half miljoen dollar verdeeld. En dan is er nog de Grand Final van de Challenge Tour.

Die finale is recentelijk toegewezen aan Alcanada Golf op Mallorca, waardoor de ranking meteen ook is omgedoopt in de Race to Mallorca. Die Alcanada is wel een fantastische baan met vooral supersnelle greens, die dit jaar voor een groot deel zijn vernieuwd. Kenmerkend is het zicht van bovenaf op de vuurtoren, die op een eilandje voor de kust ligt. Zeker is dat de baan bij de bekende badplaats Alcúdia een waardige locatie is voor de finale. En misschien kunnen daar dan wat Nederlanders feestvieren. Wie komen daar nog voor in aanmerking?

Darius van Driel

Heeft op dit moment de beste papieren. Staat na de Stone Irish Challenge – dat in de vierde ronde werd afgebroken waarna de eindstand na drie ronden werd opgemaakt – op de dertiende plaats van de Race to Mallorca. Van Driel is echter één van de mensen die niet echt gelukkig zal zijn geweest met het staken van dat toernooi in Ierland, want hij leek op weg in ieder geval de Spanjaard Sebastian Garcia-Rodriguez te achterhalen. Dat kwam er nu dus niet van. Van Driel steeg wel een plekje en heeft nu een marge van zo'n tienduizend euro ten opzichte van nummer zestien Sebastian Heisele. Die dankt hij vooral aan zijn zege in de Rolex Trophy.

Enigszins zorgwekkend is dat het er de schijn van heeft dat het na een uitstekende periode iets minder gaat met Van Driel. Harkte in de laatste vier toernooien slecht vijfduizend euro bij elkaar, en dat moet in de laatste drie evenementen zeker meer zijn.

Lars van Meijel

Bivakkeert op de cruciale vijftiende plaats tussen Darius van Driel, de Welshman Oliver Farr boven hem, en Sebastian Heisle achter hem. Presteert eigenlijk al waanzinnig goed, want kwam slechts op de Challenge Tour aan de bak met een paar wildcards. Miste in dertien toernooien slechts één keer de cut, en maakte een grote sprong met zijn zege in het Hopps Open de Provence. Vlak daarvoor en daarna was het echter even mager, terwijl Van Meijel het toernooi in Ierland liet lopen. Heeft nog drie goede uitslagen nodig om binnen te zijn. Eén héél goed resultaat kan misschien ook volstaan. Veilige marge met Heisele: slechts drieduizend euro.

Daan Huizing

De meest ervaren man van het stel en misschien ook wel de meest getalenteerde staat er het minst gunstig voor. Huizing vinden we terug op plaats achttien, wat betekent dat hij nog zeker drie plaatsen moet stijgen. Die drie plekken winst boekte hij al na Ierland, maar er is dus meer nodig. Moet in ieder geval een gat van zevenduizend euro overbruggen naar plek vijftien. Dat kan prima in die laatste drie toernooien, maar dan moet Huizing het beste in zichzelf naar boven brengen. En het zou natuurlijk mooi zijn als dat niet ten koste gaat van Van Meijel of Van Driel. Huizing miste vorig jaar de promotie al op een haar na, door een dubbel bogey op de voorlaatste hole in de finale. Daarom mag het dit seizoen gebeuren voor de man uit Soest.

Wil Besseling

Laatste Nederlandse kanshebber, maar normaal gesproken niet meer via de ranking. Staat op plek veertig, op bijna dertig mille achter Van Meijel. Maar misschien heeft Besseling nog iets speciaals in huis in die laatste drie toernooien. Lijkt zich niettemin te moeten toeleggen op de Qualifying School.

Meer berichten