Logo nationaalgolfmagazine.nl
Philip Bootsma was de beste Nederlander in de eerste fase van de Qualifying School. Hij eindigde op Hardelot als elfde.
Philip Bootsma was de beste Nederlander in de eerste fase van de Qualifying School. Hij eindigde op Hardelot als elfde.

Bootsma, Keunen, Albertus en Toorop door in Qualifying School Nederlands succes op Hardelot

In de strijd om de startbewijzen voor het volgend seizoen op de European Tour hebben met name op Hardelot de Nederlanders een goede start gemaakt. Liefst vier spelers kwalificeerden zich daar in de eerste fase van de Qualifying School voor de volgende ronde.

Misschien nog even goed om het principe van die Qualifying School uit te leggen, want het is een enorm omvangrijk en best gecompliceerd toernooi. Dat begint met liefst negen toernooien op banen in Europa, waaraan per stuk meer dan honderd golfers deelnemen. Normaal gesproken plaatsen na vier ronden ongeveer de top twintig en ties - zoals dat zo mooi heet – voor de volgende stage. Er zijn drie stages in totaal. De tweede stage beslaat vier toernooien van vier ronden, allemaal in Spanje. In deze fase stromen spelers in van de Challenge Tour. De finale – met daarbij spelers van de European Tour die hun kaart zijn verloren – heeft vervolgens ook plaats in Spanje op de course van Lumine, waar nog eens zes ronden worden gespeeld. Uiteindelijk is er na maar liefst 252 holes spelen uiteindelijk een Tourkaart voor slechts de beste 25 spelers. Ze zeggen het bij de European Tour zelf al: 'de Qualifying School is de zwaarste test in golf'.

Goed begonnen

Nou, vier Nederlanders zijn daar dus goed aan begonnen. Op de course van Hardelot in Frankrijk kwamen Philip Bootsma, Lars Keunen, Max Albertus en Mike Toorop bovendrijven. Bootsma was de beste van het stel, al speelde hij wel wisselend. De Landsmeerder opende in een ronde 73, twee boven de baan, kwam terug met een knappe 66, noteerde daarna 72 en sloot af met 68 voor een totaal van vijf onder par. Daarmee eindigde Bootsma als elfde en maakt hij voor het eerst zijn opwachting in de tweede stage.

Die ervaring hebben Max Albertus en Mike Toorop al. De twee plaatsten zich vorig jaar op dezelfde baan ook voor de volgende ronde. Als je dan ziet dat veel spelers vasthouden aan de baan waar ze eerder al succes hadden, is het niet vreemd dat Albertus en Toorop opnieuw kozen voor Hardelot. Met zowel voor Albertus (72-65-74-69) als Toorop (71-70-71-68) een score van vier onder par was er een zeventiende plaats. Die was er ook voor lars Keunen, die het daarmee op dezelfde baan beduidend beter deed dan zijn elf boven van vorig jaar. Keunen was degelijk, noteerde 72-70-71-67, en mag door naar Spanje.

Balen

Dat gold niet voor een reeks andere Nederlanders. De aanwezigheid op Hardelot was groot, het succespercentage niet. Davey Porsius zal het meest balen. Hij kende na een degelijke start (71) een desastreuze tweede ronde, waarin hij weliswaar vier birdies maakte, maar tot zeven boven bleef. Porsius deed een heldhaftige poging dat weg te poetsen. Noteerde 68 op dag drie en zelfs 64 op dag vier. Hij maakte, heel zuur, één slag te veel.

Zo dichtbij kwamen Bernard Geelkerken (+7), Berry Jole (+9), Ruben van Uden (+10) en Dylan Boshart (+18) zeker niet. Geelkerken haalde nog wel de cut, de andere drie overleefden die niet.

Peter Melching koos opnieuw voor Bom Sucesso in Portugal. Best opvallend, omdat hij daar een jaar geleden met zestien boven volstrekt kansloos was. Dit jaar ging het slechts twee slagen beter, maar dat was niet voldoende om zelfs de cut te halen.

Vince van Veen koos ook voor een bekende baan, namelijk Bogogno in Italië. Daar overleefde hij vorig jaar de eerste fase, maar dat lukte dit keer niet. Met een score van vier boven par eindigde hij op plaats 68.

De tweede stage van de Qualifying School wordt van 7 tot en met 10 november gespeeld op de Spaanse banen van Bonmont, Alenda, Desert Springs en Las Colinas. De finale is dan een week later op Lumine Golf bij Tarragona.

Meer berichten