Uitglijer

Algemeen

Joost Luiten raakte een toeschouwer en speelde, verplicht, door. Maar niet voor hij de in zijn rug getroffene even had gesproken. Paul Loomans, de coach van amateur Koen Kouwenaar, kreeg een golfbal in zijn gezicht en was er een tijdje bloedens beroerd aan toe. Vele toeschouwers kwamen vorige maand te vallen tijdens het 100ste KLM Open op The International. Tientallen raakten gewond. Zij braken een been, een enkel of een arm. In totaal waren er zo'n 25 botbreuken. Dat is nogal wat. Gedurende het vierdaagse topevenement reed de ambulancedienst af en aan naar de golfbaan bij Schiphol om gewonden eerste hulp te bieden en/of af te voeren naar het ziekenhuis. Ontelbare ongelukkige valpartijen van publiek deden zich voor op blijkbaar gladde hellingen van platgetreden gras. Persoonlijk ging ik ook een paar keer (bijna) onderuit. Er deden zich ook lelijke incidenten voor; in elk geval één. Tegen de avond van een ronde moesten de ambulance-medewerkers in alle spoed opdraven om een gevallene te helpen. Zij deden kalmpjes aan, zeer tegen de zin van een getuige die vond dat de hulpverleners met hun wagen dwars over de fairways en de greens hadden moeten scheuren naar het slachtoffer, dat een paar glaasjes te veel had gedronken. 'We gaan jullie aanklagen', kregen de hulpverleners toegeschreeuwd.
Wereldtopper Sergio Garcia was een geweldige kampioen van het 100ste KLM Open en werd luidkeels bejubeld. Dit mooie nieuws ging audiovisueel de hele wereld over en kwam groot in alle kranten. Veel publiciteit was er ook voor de 100-jarige Susan Hosang die meedeed aan 'Beat The Pro'. Her en der filmpjes, foto's en verhalen hoe de oude dame met een driver poogde de 100 meter ver gelegen green te halen.

Over de tientallen ongelukken met lichamelijke schade hoegenaamd niets in de publiciteit. Merkwaardig. Waarom bleef dit nieuws onder de radar? Bij de Ryder Cup vorig jaar verloor een toeschouwster (Corinne Remande) een oog en dat was toen groot nieuws. Joost Luiten maakte zelf nog wel wereldkundig dat hij een golffan had geraakt. Ook de afzwaaier van de Fransman Alex Kaleka waarmee hij op een andere hole zijn Chileense collega Fabrizio Zanotti raakte kwam in wat media. Maar niet het grote aantal gewonde kijkers. Niet belangrijk genoeg? Er waren anders zat vertegenwoordigers van de media bij het KLM Open. Zij deden er niets mee in de verslaggeving. Toegegeven, zelf behoorde ik ook tot het journaille aldaar, en liet tot vandaag dat nieuwsfeit liggen. Onbegrijpelijke uitglijer van de pers.


Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27