Logo nationaalgolfmagazine.nl
Lars van Meijel: ,,Gestart op de Alps Tour, halverwege ingestapt op de Challenge Tour en nu een kaart voor de European Tour.'' (Foto's Golfsuppport)
Lars van Meijel: ,,Gestart op de Alps Tour, halverwege ingestapt op de Challenge Tour en nu een kaart voor de European Tour.'' (Foto's Golfsuppport) ((Foto: ))

Drie keer oranje op de Tour: ook Lars van Meijel heeft nu zijn kaart

Weelde, weelde, weelde. Na vele eenzame jaren als Nederlander op de European Tour krijgt Joost Luiten volgend jaar eindelijk gezelschap van landgenoten. Darius van Driel stelde al eerder zijn kaart veilig, Lars van Meijel deed dat nu ook in de finale van de Qualifying School. Daarmee speelt er drie keer oranje op de Tour. Of eigenlijk drieënhalf. Want Johannes Veerman is natuurlijk ook een halve Nederlander.

Eerst maar eens Lars van Meijel. Als je zou moeten bedenken hoe een droomseizoen eruit ziet, dan zal dat in grote lijnen overeenkomen met het jaar dat de 25-jarige Brabander doormaakte. Van Meijel zelf besefte dat ook maar al te goed, nadat hij op de baan van Lumine Golf Club na zes (!) ronden hoog genoeg eindigde aanspraak te mogen maken op een kaart voor de European Tour. ,,Wat een seizoen'', verzuchtte hij. ,,Gestart op de Alps Tour, halverwege ingestapt op de Challenge Tour en nu een kaart voor de European Tour.''

De weg was wel lang en zwaar, zoals de Qualifying School altijd een fysieke en vooral mental uitputtingsslag is. ,,Het was ontzettend zwaar. Zes dagen lang een emotionele rollercoaster. En dat het dan zo spannend wordt aan het einde en uiteindelijk toch goed afloopt, fantastisch'', jubelde de gelukkige Van Meijel.

Spannend

Het ging er allemaal nog wel even om, want Van Meijel maakte het behoorlijk spannend in die laatste en beslissende ronde. ,,Na vijf goede dagen startte ik de zesde ronde met een uitstekende uitgangspositie van -11. De eerste negen holes waren 'netjes' met een birdie en de rest par. De tweede negen begon met een paar birdies en na veertien holes stond ik er met – 4 heel goed voor. Alleen toen kwamen de bogeys, drie op een rij. Is toch de spanning die dan mee begint te spelen. Op de tee van achttien dacht ik 'Lars, dit gaat niet gebeuren, ik ga het niet weggeven nu'. En na een goede drive kwam uiteindelijk weer een birdie en was mijn kaart binnen. Wat waren die laatste holes zwaar!''

Inmiddels is Lars van Meijel gestart met zijn rookie-seizoen op de European Tour. Eerste stop? De Leopard Creek Golf Club in Zuid-Afrika voor het Alfred Dunhill Championship. De Brabander genoot met volle teugen, zelfs al vóór het toernooi was begonnen. ,,Een droom komt uit om hier te mogen spelen, en ook om de Big Easy te mogen ontmoeten'', meldde Van Meijel terwijl hij poseert aan de zijde van Ernie Els.

Over het resultaat mocht Van Meijel ook niet klagen. Op de lastige course eindigde hij met een score van drie boven (74-70-76-71) als nummer 24, en die klassering was goed voor een eerste cheque van veertienduizend euro. Daarvan heeft Van Meijel er nog heel wat meer nodig om zijn tourkaart aan het einde van het seizoen te behouden, maar het begin is er.

Veerman

Iets hoger eindigde de 27-jarige Johannes Veerman. Amerikaanse vlag achter zijn Nederlandse naam, en dat klopt eigenlijk allemaal wel. Veerman heeft twee paspoorten; zowel een Amerikaans als Nederlands. Zijn moeder komt uit Indonesië en hij heeft nog altijd veel familie in Nederland wonen. Dat Amerikaanse vlaggetje achter zijn naam komt eigenlijk louter omdat hij zich met dat paspoort ooit inschreef voor de Qualifying School. Mogen we Johannes Veerman dus omarmen? Ja, dat mogen we. Zeker als 'halve' Nederlander op de Tour.

Veerman startte daar goed, met een zevende plaats in het Alfred Dunhill Championship, een week later op Mauritius gevolgd door plek 21. Qua verdiensten staat de teller al op 45 mille, en dat is zeker een prima begin.

Meer berichten