Logo nationaalgolfmagazine.nl
Anne van Dam met de trofee van het Spaans Open. ,,Ik had niet verwacht rechtstreeks te winnen, maar dat is ook golf.'' (Foto's Ladies European Tour)
Anne van Dam met de trofee van het Spaans Open. ,,Ik had niet verwacht rechtstreeks te winnen, maar dat is ook golf.'' (Foto's Ladies European Tour) ((Foto: ))

Anne van Dam prolongeert in 'vakantiemodus' haar titel in het Spaans Open

Een titel winnen is al moeilijk genoeg in golf. Een titel prolongeren is slechts heel weinig spelers gegeven. Het overkwam Anne van Dam, in de Andalucia Costa del Sol Open de España. Dat betekende haar tweede zege in slechts zeven optredens op de Ladies European Tour dit seizoen.

Eigenlijk had Anne van Dam al afscheid genomen van het seizoen. Begrijpelijk, want het golfjaar was lang en zwaar voor Van Dam, die haar eerste volledige seizoen op de LPGA Tour achter de rug heeft. Dat leverde naast het behoud van haar Tourkaart vooral heel veel nieuwe indrukken en ervaringen op, en daarvan hoopt de Arnhemse volgend jaar te kunnen profiteren.

Maar terwijl het hoofd misschien al enkele weken op vakantiemodus stond, was er dus nog dat Spaans Open, dat Van Dam een jaar geleden al eens op haar naam schreef. En precies dat deed ze nu weer. Verrassend, dat moet gezegd worden. Want Van Dam deed het na een aantal weken zonder intensieve training weliswaar uitstekend, aan het begin van ronde vier keek ze wel aan tegen een achterstand van drie slagen ten opzichte van de Deense leidster Nanna Koerstz Madsen. En zelfs Anne van Dam zelf rekende er met de achttiende hole in zicht niet meer op dat ze rechtstreeks winnares zou worden van het toernooi.

Geen play-off

Want op de tee van de achttiende was de marge nog een slag in het voordeel van Madsen. De Deense verspeelde weliswaar haar kans op par door haar drive in het meer links van de fairway te slaan, maar leek in ieder geval de bogey veilig te stellen. ,,Ik ging ervan uit dat mijn putt voor par ook een putt was om in een play-off met Madsen te komen'', bekende Van Dam. Maar de Deense miste haar putt, moest uiteindelijk een dubbel bogey noteren. Zo werd de putt voor de play-off ineens een putt voor de winst.

,,Dat had ik echt niet verwacht'', stelde Anne van Dam. ,,Maar dat is ook golf. Het was een gekke dag. Als je me aan het begin van de ronde had verteld dat twee onder voldoende was voor de overwinning, dan had ik daar meteen voor getekend. De omstandigheden waren wel anders die laatste ronde. Moeilijker, met wat wind en kou.''

Van Dam had wel enigszins te doen met Madsen. Ze vierde haar vijfde titel op de Ladies European Tour ook niet zo uitbundig als je misschien wel mag verwachten. ,,Nanna is een vriendin van me en ik had het geweldig gevonden als ik haar in een play-off had kunnen verslaan. Dat had me ook een beter gevoel gegeven, maar golf laat zich nu eenmaal niet zo sturen. Ze nam op de achttiende met de driver meer risico vanaf de tee, waar ik de hele week een ijzer sloeg.''

Zuur

Madsen was ook behoorlijk zuur na afloop. ,,Anne heeft niet echt gewonnen, ik heb verloren'', vond ze. ,,Ik speelde verschrikkelijk, en drie dubbel bogeys kostten mij alles. En op de laatste hole speelde ik inderdaad heel aanvallend. Ik had al gezegd dat ik koste wat het kost driver zou slaan.''

Van Dam zegevierde uiteindelijk met een score van -13 (68-69-68-70) en had daarmee een slag voorsprong op Madsen en de Indiase Aditi Ashok. De titelprolongatie op de Aloha Golf Club betekende ook de tweede zege voor Van Dam in dit seizoen op de LET. Eerder won ze al in maart de Canberra Classic. Op de order of Merit eindigde Van Dam ondanks slechts zeven optredens wel als achtste.

De cijfers van Van Dam op de Ladies European Tour zijn toch al verbijsterend. Hoogste gemiddeld aantal birdies per ronde, hoogste gemiddeld aantal eagles per ronde, derde met de gemiddelde score, tweede in het aantal slagen onder par, tweede op de driving afstand, derde met het percentage greens in regulation, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In alles is duidelijk dat Anne van Dam de European Tour ontgroeid is. Niet gezegd dat ze kan winnen wanneer ze wil, maar het komt wel in de buurt. Daarom is het mooi te zien wat Van Dam straks kan in haar tweede seizoen op de LPGA Tour.

Meer berichten