Logo nationaalgolfmagazine.nl
De Skolkovo Golfclub niet ver van Moskou is een prima ontwerp van Jack Nicklaus.
De Skolkovo Golfclub niet ver van Moskou is een prima ontwerp van Jack Nicklaus. ((Foto: ))

Rusland, een bezoek meer dan waard

Rusland is vierhonderd keer zo groot als Nederland. De maximale afstand van oost naar west bedraagt maar liefst tienduizend kilometer met acht tijdzones. Het totale aantal inwoners wordt geschat op 140 miljoen. Geen wonder dat Rusland heel veel moois herbergt en een bezoek meer dan waard is.

Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Dit uit zich vooral in de buitenproportioneel opgezette bouwkunst. Ten tijde van de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, ten tijde van de communisten groot en veelal wanstaltig. Ook de nieuwe tijd heeft zijn weerslag op de architectuur niet gemist. Chique winkels, internationale modehuizen en elegante restaurants geven het moderne Rusland een mondain aanzicht. Moskou en Sint Petersburg zijn de schatkamers van Rusland.

Moskou is vandaag de dag met circa veertien miljoen inwoners één van de grootste steden van Europa. Veel gebouwen worden in hun oude glorie hersteld. Het resultaat is de herbouw van de stad zoals die er grotendeels voor 1917 heeft uitgezien. Zo werd ook de imposante Christus Verlosserkathedraal, die door Stalin in 1931 werd gesloopt, in de jaren negentig herbouwd. De stad herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en imposante monumenten. De meest bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk het Kremlin, dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert, en het Rode Plein met de magnifieke Basiliuskathedraal. Ook de indrukwekkende metrostations van Moskou met kroonluchters, beeldhouwwerken, mozaïeken en marmeren vloeren zijn wereldberoemd en mogen niet gemist worden.

Pracht en praal

St. Petersburg wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Het is een stad van pracht en praal, die voor het grootste gedeelte in het water werd gebouwd. Het netwerk van rivieren, grachten en kanalen draagt bij aan de unieke sfeer van deze keizerlijke stad.

In 1703 veroverde tsaar Peter de Grote op de Zweden een strook land aan de monding van de Neva-rivier. De nog jonge tsaar zag in de Neva een handelsroute naar West-Europa. Twee eeuwen lang was het de hoofdstad van dit reusachtige land. Na de Russische Revolutie werd het landsbestuur overgebracht naar Moskou.

Er is zoveel te zien dat het moeilijk is een keuze te maken. De stad telt meer dan negentig musea. Sommige zijn wereldberoemd, zoals de Hermitage, het Winterpaleis van tsarina Elisabeth. Dit museum herbergt drie miljoen kunstvoorwerpen waaronder werken van Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Het fantastische trappenhuis en de troonzalen zijn adembenemend. Het sprookjesachtige Zomerpaleis van Catharina de Grote in het plaatsje Poesjkin mag u zeker niet missen.
Bolsjoj reizen is al 34 jaar lang gespecialiseerd in reizen naar Rusland en heeft talloze stedenreizen naar deze geweldige kunststeden, individueel, in groepsvorm en ook in combinatie met zeer bijzondere riviercruises over de Wolga.

Kijk voor alle mogelijkheden op www.bolsjoj.nl. of bel: 020-2012777.

Dwaal door het historische hart van Moskou.

Moskou bij nacht is sprookjesachtig mooi.

Meer berichten