Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

Fit op reis met Liesbeth Pauwels: Maak het jezelf makkelijk

Reizen en golfen, voor velen dé utltieme droom. Het is allemaal leuk en aardig, totdat je 'hangry' in een terminal staat te wachten op een vertraagde vlucht, moet rennen om je teetime te halen en je energie helemaal op is door de jetlag. Gevolg: dramatisch balcontact, geen flow in de swing, tientallen korte putts gemist en stijve stramme spieren.

En wie herkent het niet, het laatste waar je op het moment dat je uitgeput je hotelkamer binnenloopt aan denkt is wel het doen van een workout. Je wilt gewoon slapen, eten, drinken en hopen dat je de volgende dag minder futloos wakker wordt. Misschien telt die wandeling naar de minibar wel, denk je.

Gelukkig kan ik ervoor zorgen dat je volgende golfreis energieker zal zijn en je direct verandering zult merken op de baan. Dus of je nou gaat reizen voor plezier, werk of juist voor wedstrijden, fit blijven in het buitenland gaat je lukken! De belangrijkste en meest essentiële componenten waar aandacht aan besteed moet worden zijn beweging, water drinken, ademhaling, slaap, voeding en mindset. Tijdens mijn Golf Yoga Retraites ga ik hier dieper op in en integreren we de volledige body-mind-game connectie.

Perceptie

Is het die zelfdiscipline, wilskracht of doorzettingsvermogen om te bewegen die helemaal onderuit geschoven wordt op reis? Nee. Tuurlijk is het niet altijd even makkelijk maar het probleem dat training vaak compleet genegeerd wordt zit in de perceptie. Je hoeft niet urenlang de loopband op en al zeker niet intensieve krachttraining sessies met tussendoor intervaltraining te doen. Dit type gymsessies draagt niet bij tot herstel van het lichaam tot op cellulair niveau. Het doel van de training op reis is herstel. Het lichaam en zijn atletische vermogen krijgt namelijk een behoorlijke klap te verwerken tijdens het reizen. Dus vergeet die nummers op de dumbells én de calorieën op de loopbanden. Daarnaast is het niet alleen effectiever maar ook leuker om in beweging te zijn buiten terwijl je de omgeving verkent. Wist je trouwens dat er hotels zijn (zoals Zoku, Amsterdam) die elke hotelkamer voorzien van alle basisfunctionele fitness attributen? Hoe fantastisch!

Attributen

Zolang deze unieke hotels nog maar een uitzondering zijn (desondanks geloof ik dat dit de nieuwe trend zal worden) neem dan deze functionele attributen mee in de golftas om je energie, flexibiliteit, conditie en balans te ondersteunen tijdens het reizen: een foamroller of foambal, kleine (of grote) weerstand elastieken, springtouw, je sportschoenen en eventueel een yoga matje. Voordeel is dat al deze fitnessattributen weinig wegen en makkelijk in de grote reisgolftas passen.

Focus op drie tot vier dagen voor vertrek op trainingen voornamelijk bestaande uit mobiliteit, stabiliteit en yoga oefeningen en/of lange stevige wandelingen buiten. Op de dag van reizen en aankomst neem als prioriteit het lichaam in beweging te zetten zonder een al te hoge intensiteit. Focus de dagen daarna op het langzaam opbouwen van de intensiteit door bijvoorbeeld zwaardere gewichten te gebruiken of meer intervals te doen. De trainingen op reis zouden niet zwaarder moeten zijn dan wat je thuis gewend bent en focus dus op een intensiteit van gemiddeld zestig procent van je capaciteiten. Mijn golfyoga-fitness workout video is een mooie start om actief te blijven op reis. Die kun je overal doen én overal ter wereld bekijken.

Gemakkelijk

We creëren duurzame acties, niet door zelfdiscipline of wilskracht, maar door een overvloed aan steun en support voor onszelf in te plannen. Maak een strategie op. Een duidelijke strategie zorgt ervoor dat je specifieke acties kunt inzetten en gebruiken die je gaan helpen verandering in je reis-levensstijl te brengen. Zoals bijvoorbeeld een accountability belletje met je coach.

Gratis video

Speciaal voor de lezers van Nationaal Golfmagazine heeft Liesbeth Pauwels een mooie aanbieding. Vraag gratis de video met tips voor op reis aan door een mailtje te sturen naar info@lpgolfperformance.nl 

Meer berichten