Logo nationaalgolfmagazine.nl
De Tramores Course van Villa Padierna in een geweldig palet van kleuren.
De Tramores Course van Villa Padierna in een geweldig palet van kleuren. ((Foto: agenciafreelance.com))

Professionals speuren aan Costa del Sol naar beste trainingslocaties voor de winter

Golfprofessionals moeten steeds creatiever worden om niet alleen hun agenda vol te krijgen, maar ook om simpelweg het hoofd boven water te houden. De tijd dat het lesboek vanzelf volliep is immers voorbij. Een mooi alternatief is het organiseren van reizen waarbij de pro zelf als begeleider meegaat. Onlangs verkenden tien professionals de Costa del Sol. En wie met hen op reis gaat, is spekkoper.

De Costa del Sol, da's natuurlijk een droombestemming voor elke golfer. Te vergelijken met de nabijgelegen Algarve en de op iets meer vlieguren gelegen Turkse regio rond Belek. Golfcourses te kust en te keur. Niet voor niets is de regio aan de Middellandse Zee al omgedoopt on Costa del Golf. En daarmee wordt niets overdreven. Wie over de snelweg AP7 rijdt vanaf Malaga richting Algeciras ziet links en rechts van de autopista de golfbanen voorbijflitsen. De setting van de ene nog mooier dan van de andere.

In die omgeving zochten de tien professionals samen met touroperator Bert Trommelen van 3D Golfvakanties voor de reizen van 'Join the Pro' naar de ideale locatie om te bezoeken met hun leerlingen. Dat lijkt makkelijker dan het is, want er zijn flink wat factoren waarmee de pro's rekening willen houden. De afstand naar de luchthaven natuurlijk, de kwaliteit van het hotel, de hoeveelheid golfcourses van niveau in de omgeving en uiteraard de kwaliteit van de oefenfaciliteiten daar. En dan moet het allemaal ook nog eens betaalbaar zijn.

Criteria

Het is niet zomaar dat Trommelen zijn professionals langs een flink aantal banen gidste. Op elke course werd kritisch gekeken naar de criteria die de pro's hanteren. Soms kan het zijn dat een baan die toetsing niet overleeft, maar in dit geval werden de pro's zelfs voor moeilijke keuzes gesteld. Want hoe ga je kiezen uit zes banen die allemaal 'bruikbaar' zijn, al is dat bij de ene misschien wat meer van toepassing dan bij de andere.

Zeker is dat ze de verwende golfers moeiteloos kunnen meenemen voor een weekje spelen en lessen onder de zon. Want in het programma dat Trommelen heeft uitgestippeld, zitten niet de eerste de beste banen. Het zwaartepunt ligt in dat opzicht in de omgeving van Estepona, dat zeg maar tussen Marbella en Gibraltar ligt. Daar treffen we met Las Reserva en Finca Cortesin twee absolute topbanen.

La Reserva ligt bij Sotogrande, dat natuurlijk een roemruchte naam heeft in de golfwereld. En deze La Reserva doet echt niet veel onder voor de grote broer. Het majestueuze witte clubhuis met de karakteristieke toren steekt schitterend af bij de diepgroene fairways, die messcherp zijn gemaaid. La Reserva is de nieuwste championship course van Sotogrande en een ontwerp van de Amerikaan Cabell B. Robinson. De prachtige holes slingeren zich op natuurlijke wijze door het land en verleiden je maar tot één ding. Spelen.

Finca Cortesin

Dichter naar Estepona ligt Finca Cortesin. Misschien geen naam die heel veel belletjes doet rinkelen, maar dat moet absoluut veranderen. Finca Cortesin is van een kwaliteit die zich alleen laat vergelijken met de het beste van het beste. Ook deze baan komt van de hand van Cabell B. Robinson en dat is bij vlagen ook zichtbaar. De strategie van de course is vergelijkbaar, het visuele aspect eveneens. Maar op details is Finca Cortesin nog beter. Zeker als het gaat om de greens, die van een onwerkelijke snelheid zijn.

Ga maar na. Hoe vaak zal het voorkomen dat je als professional – en we noemen geen namen – een bal naar de green putt, die naast de hole bijna stilligt, toch doorrolt, de green aan de andere kant verlaat en vervolgens nooit meer wordt teruggevonden? Is gebeurd, echt waar. En op die ene dag zelfs twee keer. Het geeft maar aan dat op Finca Cortesin werkelijk élke slag een test is. En dan hebben we het nog niets gehad over het niveau van de service op wat algemeen inmiddels al wordt beschouwd als misschien wel de beste baan van Spanje. Ook dat is namelijk buitengewoon.

Drie courses

Tja, dan heb je blikvangers gehad en blijft er nog een aantal uitstekende banen over. Valle Romano bijvoorbeeld, een prima baan waar het gewoon lekker spelen is. Villa Padierna dan, precies tussen Marbella en Estepona. Daar liggen drie golfcourses met achttien holes die allemaal de moeite waard zijn. De Flamingos Course is soms lastig, maar altijd plezierig. Tramores valt in dezelfde categorie, maar de Alferini is wel degelijk van een andere categorie. Een echt uitstekende baan met een fraaie layout en uitdagende holes. Eigenlijk zou je als pro prima hier je golfers een week mee naartoe kunnen nemen. Met ook nog eens een uitstekend hotel op het terrein heb je hier alles bij de hand.

Dat is ook wel het geval op Fairplay Golf Club. Uitstekend hotel, goede baan. Enig nadeel: het complex ligt bij Benalup wel enigszins afgelegen. Om een andere baan te kunnen spelen moet je echt even in de auto zitten. Voordeeltje: je hebt hier 27 holes, dus als je de lussen afwisselt, kun je in ieder geval drie verschillende achttien holes spelen.

Maar waar de professionals ook neerstrijken, als La Reserva of Finca Cortesin in de trip zijn opgenomen, kun je als golfer blind inschrijven.

Aan Finca Cortesin is werkelijk helemaal niets mis. Fantastische baan, hoge kwaliteit en geweldig clubhuis.

Meer berichten