Geniet van de eeuwige lente ook Tenerife met acht prima golfcourses in fantastisch klimaat

Algemeen
Buenavista del Norte is spectaculair als het gaat om de golfcourse, maar zeker ook als het gaat om de beelden.
Buenavista del Norte is spectaculair als het gaat om de golfcourse, maar zeker ook als het gaat om de beelden. (Foto: Roger Mendez)

door Eric Korver

Tenerife is al langere tijd een prima bestemming voor golfers. Ietsje verder weg dan de Algarve, maar zeker in de winter ben je dan ook meer verzekerd van goed weer. En de keuze aan banen is groot. Zeker op Tenerife, dat al een aardige historie heeft opgebouwd als het om golf gaat. Maar het grootste Canarische eiland heeft ook veel nieuws te bieden, en dat zijn stuk voor stuk courses waarvan elke golfer vrolijk wordt.

Op de Canarische Eilanden is het eeuwig lente. Dat is tenminste de slogan waarmee de Spaanse eilandengroep al heel lang aan de weg timmert. Er is ook geen woord van gelogen. Op welke van de zeven eilanden je komt, in elke tijd van het jaar is het er aangenaam toeven. Geen schroeiend hete dagen zoals op het Spaanse vasteland regelmatig voorkomt, en geen koude dagen zoals je dat ook nog wel eens elders treft. Dat is zonder twijfel het ideale klimaat voor de reizende golfer.

Tenerife timmerde in de vorige eeuw al aan de weg met een aantal courses. De Real Club de Golf de Tenerife is de oudste van het stel. Die course in het noorden opende al in 1932, maar de koninklijke club is tot op de dag van vandaag een ledenbaan die zeer selectief is met het toelaten van greenfeespelers. Veel toeristen komen er dan ook zeker niet over de vloer in het clubhuis bij Tacoronte.

Als het gaat om het echte golftoerisme is Golf del Sur de oudste, geopend in 1987. Twee jaar later volgde Amarilla Golf en nog net voor het einde van de eeuw werden Golf Costa Adeje en Golf Las Américas toegevoegd. Daarmee bood Tenerife destijds een aardig pakket voor de golfers, maar de echte aanwinsten werden na de eeuwwisseling toegevoegd. Eerst was dat Buenavista del Norte, een spectaculaire course uit de koker van niemand minder dan Seve Ballesteros. Enkele jaren later volgde Abama Golf, een typische high-end course. Met ook nog de par 3-baan Los Palos heeft Tenerife nu de beschikking over acht golfbanen. Niet uitzonderlijk, maar meer dan voldoende om het eiland te promoveren tot een prachtige golfbestemming.

Visionair

Veel daarvan komt op het conto van Antonío Tavío Peña. Hij was, vertelt zijn dochter Maria Dolores, een visionair. Zag mogelijkheden waar anderen niet eens aan dachten. ,,Mijn vader was een enthousiast golfer, lid van de Real Club de Golf Tenerife. Hij zag ook de mogelijkheden en was de founder van Amarilla Golf, na Golf del Sur de tweede commerciële baan van het eiland. Afgelopen oktober hebben we dat twintigjarig bestaan nog uitgebreid gevierd.''

Antonío Tavío Peña maakte dat zelf niet meer mee. Hij overleed in 2010, maar liet wel een enorme bijdrage aan het toerisme op Tenerife achter, en zeker aan het golftoerisme. ,,Zijn nalatenschap ging verder dan de golfbaan. We hebben wijngaarden met eigen wijnen, waaronder enkele heel speciale, er is in 2007 een jachthaven aangelegd nabij de golfbaan. Thuis waren we met vijf meiden en daarnaast nog twee broers. We hebben ons altijd ingezet voor het toerisme en een flinke bijdrage geleverd aan dit gebied.''

Maria Dolores Is nu zelf de manager van Amarilla Golf en ze weet precies wat golf op Tenerife zo sterk maakt. ,,Golfers krijgen hier veel variatie voorgeschoteld. Alleen al hier in de buurt liggen vier courses die veel toeristen trekken. We werken ook goed met elkaar samen en hebben daarnaast de steun van het toerismebureau, dat het merk Tenerife Golf introduceerde. In totaal vallen daar liefst twintig hotels onder en liefst negen golfbanen, inclusief het op La Gomera gelegen La Tecina.''

Gastvrijheid

Amarilla is in dat palet van golfbanen misschien wel de club die het meest gewoon is gebleven. Geen exorbitante greenfees, geen protserigheid, maar gewoon ouderwetse gastvrijheid. Amarilla is het thuis van veel Engelse golfers, en dan weet je al dat het met de sfeer wel goed zit. En de baan? Die is prima, compleet met wat nieuwe holes en natuurlijk de uitdagende vijfde hole: een par 3 die niet eens honderd meter meet, maar met slechts een tee, een green en daar tussenin de op de rotsen beukende golven van de oceaan, wel een heerlijke test vormt.

Maar hoe je het ook bekijkt, de meest interessante banen van het eiland liggen tegenwoordig niet in het zuiden, maar in het noorden en het westen. Aan de noordkust bouwde Seve Ballesteros de fraaie Buenavista del Norte. Wie die hoek van het eiland kende vóór die baan werd aangelegd en het bijbehorende hotel werd gebouwd, zal niet kunnen geloven dat daar nu een prestigieuze golfbaan ligt. Dat deel van het eiland was ruig, onherbergzaam en vooral ontoegankelijk. Lange tijd werd niet gedacht dat er überhaupt iets mogelijk was met dat deel van Tenerife, maar nu ligt er toch al ruim vijftien jaar een fantastische golfbaan én het luxueuze hotel Meliá Hacienda del Conde.

Ontwikkelen

De baan werd aangelegd met financiële steun uit meerdere hoeken. Zowel de overheid als private investeerders droegen bij, en allemaal met maar één doel: het noorden van Tenerife ontwikkelen. Hard nodig, want het toerisme concentreerde zich al jaren op het zuiden, waar de zon uitbundiger schijnt, het nauwelijks regent, en waar de stranden liggen. De noordkant van Tenerife moet het bij het ontbreken van stranden doen met zoutwaterbaden, en dat vinden toeristen toch een stuk minder aantrekkelijk.

Strand ligt er ook niet bij Buenavista, maar dus wel een uitstekende golfbaan. ,,Seve Ballesteros was er in 2003 nog zelf bij toen de baan werd geopend'', vertelt manager José Luis. De hand van de Spaanse meester is duidelijk zichtbaar. Ballesteros hield immers niet van al te makkelijke baantjes en rechttoe-rechtaan was zeker niet zijn stijl. Nou, dat is Buenavista dan ook niet. Overal moet je nadenken welke stok je gaat pakken en waar je de bal moet slaan. Niet wanhopen als je Buenavista voor het eerst speelt en trapt in alle valkuilen die Ballesteros heeft bedacht. Deze baan moet je vaker spelen om hem goed te leren kennen.

Golven

Speciale aandacht voor de holes pal aan zee. Met de heersende wind is het genieten van de golven die uiteenspatten op de vele rotsen aan de voet van de baan. Laat het spectaculaire schouwspel je overigens niet afleiden van je spel. Wel opletten: als de wind te veel aantrekt en de golven te hoog worden, kan het zijn dat bepaalde greens worden gesloten. We maakten het zelf ook mee, en als je het zeewater de greens ziet overspoelen, begrijp je de beslissing volledig.

Afgezien van dat potentiële ongemak ligt er een course waar elke golfer heel veel plezier aan kan beleven. Leuke hotels, uitdagingen, waterhindernissen en de prachtige uitzichten over de oceaan maken het pakketje compleet. Wel een advies: verblijf in het hotel als je deze baan wilt spelen. Buenavista is nog steeds lastig bereikbaar en na je ronde terugrijden is doorgaans niet de beste oplossing. Bovendien is het Meliá Hacienda del Conde een geweldig hotel waar je met veel genoegen één of meerdere nachten doorbrengt.

Prijskaartje

Resteert er nog één baan, maar die is wel meer dan de moeite waard. Voor wie het kan en wil betalen, dat moet je er dan wel bij zeggen. We praten over Abama Golf, net ten noorden van Adeje. Een geweldig resort, een geweldige baan, maar ook een geweldig prijskaartje. Voor een rondje tel je normaal gesproken een bedrag neer van liefst 250 euro. Dat kan minder worden als je in het bijbehorende hotel verblijft of een kortingsregeling hebt. Da's te hopen, want slechts weinig mensen zullen zo'n bedrag op tafel leggen.

Je krijgt er natuurlijk wel wat voor terug. Exclusiviteit natuurlijk, en service van een buitengewoon hoog niveau, plus een schitterende baan in topconditie. Dat heeft, stelt het management, een prijskaartje. Vergelijk de opzet met The Dutch, The International of in Portugal met Monte Rei. Het zijn de high-end banen waarvoor absoluut een markt is.

Als het gaat om Abama valt er voor de 250 euro wel veel te genieten in de baan. De holes zijn stuk voor stuk geweldig, al is naar onze smaak hole acht een wat vreemde eend in de bijt. Een par 4 met de naam Los Naranjos, die behoorlijk naar beneden gaat en scherp naar links buigt. De geluksfactor speelt hier een iets te grote rol. Hole tien maakt dat echter helemaal goed. Ook een downhill par 4 met de naam El Oasis, maar nu heb je werkelijk fantastisch uitzicht naar het hotel en bij helder weer zelfs La Gomera. Genieten!

Abama Golf, een topbaan op een prachtige locatie met uitzichten op het eiland La Gomera.
Ben je op Tenerife, bezoek dan het nationaal park rond de Teide en maak een wandeling in het surrealistische vulkaanlandschap.
art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58