Logo nationaalgolfmagazine.nl
MALLORCA, SPAIN - NOVEMBER 05: General view of the Golf Alcanada golf course prior to the Challenge Tour Grand Final at Club de Golf Alcanada on November 05, 2019 in Mallorca, Spain. (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
MALLORCA, SPAIN - NOVEMBER 05: General view of the Golf Alcanada golf course prior to the Challenge Tour Grand Final at Club de Golf Alcanada on November 05, 2019 in Mallorca, Spain. (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)

Speel golf op Mallorca in de prachtige tuin van de familie Porsche

door Eric Korver

Mallorca was decennialang bekend om zijn parels, die de wereld veroverden als Majorica Pearls. Geen idee hoe het tegenwoordig staat met de populariteit van die juwelen, maar feit is wel dat er een nieuwe generatie parels is op Mallorca, met namen als Alcanada en Son Gual.

Het blijft wel een beetje eigenaardig, die status van Mallorca bij de Nederlanders. Natuurlijk zijn er landgenoten die graag en regelmatig afreizen naar het grootste eiland van de Balearen, maar een veel groter deel heeft er niets mee. Mallorca wordt nog altijd beschouwd als een overwegend Duits vakantie-eiland, en eigenlijk klopt dat ook wel. Onze oosterburen drukken al heel lang hun stempel op Mallorca, maar dat wil niet zeggen dat het voor Nederlanders geen prima bestemming zou kunnen zijn.

Sterker nog, die Duitsers hebben door de jaren heen aardig hun best gedaan er iets leuks van te maken. Het niveau van de voorzieningen voor toeristen is hoog, met veel leuke restaurantjes en winkeltjes, uitstekende hotels en een gezellige sfeer. Tel daarbij op dat ze ook nog eens géén kuilen graven op de stranden, en het is duidelijk dat het prima toeven is op dat 'Duitse' Mallorca.

Fortuin

Sterker, er zijn mooie initiatieven gekomen uit de koker van de Duitsers die zijn neergestreken op Mallorca. En de golfliefhebbers profiteren daar zeker van, want de twee beste banen van het eiland hebben onmiskenbaar Duitse roots. Golf Alcanada en Son Gual Golf zijn die nieuwe parels van Mallorca waar we het eerder over hadden. De eerste ligt in de prachtige tuin van de familie Porsche. Ja, die van de auto's. En de ander is gebouwd door de familie Pamer die in Duitsland fortuin maakte met het fabriceren van dubbele beglazing. Allebei spendeerden ze vele miljoenen om een andere droom te verwezenlijken: een topbaan realiseren op Mallorca.

Elk van die twee banen heeft een mooi verhaal. Misschien is die van Golf Alcanada wel het leukst om mee te beginnen. Gewoon, omdat iedereen Porsche kent, en omdat Alcanada nog net even de betere baan is. Dat vonden de pro's van de European Challenge Tour ook toen ze daar hun finale van het seizoen 2019 speelden, iets wat op zich al heel veel zegt over de kwaliteit van Alcanada, dat in de baai van Alcúdia ligt, net even ten noorden van datzelfde plaatsje. Een prima dorpje om te verblijven overigens, met hagelwitte stranden, een glasheldere zee en 's avonds voldoende reuring om je niet te hoeven vervelen.

Daar ligt dus ook Club de Golf Alcanada, zoals de baan officieel heet. De scepter wordt daar tegenwoordig gezwaaid door – het zal niemand verbazen – een Duitser. Kristoff Both streek jaren geleden neer op Alcanada en is niet meer vertrokken.

Gek van golf

De baan is een project van de familie Porsche, Hans Peter Porsche om precies te zijn. De topman van het fameuze autoconcern is altijd al gek van golf geweest en zag op Mallorca zijn kans schoon om een droom in vervulling te laten gaan. ,,Dit land was boerenland, dat voor het grootste deel van de vorige eeuw verlaten was'', vertelt Both. ,,De familie Porsche kocht het in 1986, maar het duurde nog lang voor er daadwerkelijk een golfbaan lag.''

Porsche ging in zee met Robert Trent Jones, die ook de eerste schetsen maakte. Maar al snel was het duidelijk dat het lang zou duren voor de benodigde vergunningen binnen waren. Trent Jones wilde tegen die tijd niet meer reizen en overleed enkele jaren later, waarna het project werd overgedragen aan zijn zoon Robert Trent Jones jr. Die voltooide uiteindelijk het werk.

,,In 2003 ging de baan open. We bestaan dus nog maar iets meer dan zestien jaar'', stelt Both. Die korte levensduur is niet terug te zien, zeker niet als je het clubhuis bekijkt. Dat heeft een oorzaak, legt Both uit. ,,Het clubhuis is een eeuwenoud landhuis, dat er al tussen de driehonderd en vierhonderd jaar staat. Het was ons niet toegestaan een nieuw clubhuis te bouwen of iets toe te voegen. Dat heeft er wel toe geleid dat we nu een clubhuis hebben met een heel bijzonder eigen karakter.'' Wie de proshop binnenloopt, zal dat zeker beamen. Zelden zo'n fraaie shop gezien als die in het soort keldergewelf van Alcanada.

Kwaliteit

Maar goed, er is wel meer bij Alcanada dat in het oog springt. Zoals de kwaliteit van de baan bijvoorbeeld. Die is in elk opzicht top, maar dat is nog niet voldoende. ,,Hans Peter Porsche is een heel fanatieke golfer'', vertelt Both. ,,Vroeger handicap vier en nu dik in de zeventig nog altijd ergens rond de twaalf. Kwaliteit is altijd zijn maatstaf geweest. In auto's, maar zeker ook als het gaat om deze golfbaan. Hij is nog steeds betrokken en streeft nog steeds naar verbetering. Niet voor niets zijn we voor een renovatie in de winter drie maanden dicht geweest, hebben we alle greens vernieuwd en is al het bunkerzand vervangen.''

Het zal niemand verbazen dat spelen op Alcanada een genoegen is. De holes zijn stuk voor stuk afwisselend en uitdagend, met de zevende als blikvanger. Dat is een par 5 die over de hele lengte – en dat is heel wat – naar beneden loopt. Steeds heb je daar zicht op de monumentale vuurtoren die vlak voor de kust bij Alcanada op een eilandje staat, maar voor de golfer zo'n beetje óp de baan lijkt te staan. Het is het iconische handelsmerk geworden van Alcanada.

Son Gual

Zo'n handelsmerk heeft ook de andere topbaan op Mallorca, namelijk Son Gual. Niet zo fraai als die vuurtoren, maar het oude leegstaande landhuis aan de rand van de achttiende fairway is wel heel dominant aanwezig. Dit is het pronkstuk van de familie Pamer. Die verdiende in het thuisland een vermogen met glas en besloot uiteindelijk te investeren in een nieuwe golfbaan op Mallorca. Of dat nou verstandig was, betwijfelt Andreas Pamer, die het management op zich heeft genomen. ,,We hebben vele miljoenen gespendeerd aan deze baan en steken er nog veel geld in. Die bedragen gaan we niet meer terugzien, maar we zijn wel trots op wat we hier hebben gerealiseerd.''

Als bewijs verschijnt hij even later met dikke albums, waarin op grote foto's de aanleg van de baan is vastgelegd. Het land was ruig en vlak, maar is omgetoverd in een glooiende golfbaan van allure. ,,Samen met Alcanada is dit de beste baan van Mallorca. Wij hebben echter het voordeel dat we heel dichtbij de luchthaven gelegen zijn. Golfers kunnen hier nog makkelijk een ronde spelen voor de terugvliegen naar huis.''

De kwaliteit van Son Gual is inderdaad hoog en de holes zijn een goede test. Spelen met verstand is altijd raadzaam op een golfcourse, maar zeker op een baan als Son Gual is dat een vereiste. De waterpartijen maken het plaatje compleet. Als je terugkeert in het fraaie clubhuis zijn er voldoende holes in de herinnering achtergebleven.

Een lang weekend Mallorca met rondjes op Alcanada en Son Gual zou wat Kristoff Both betreft ook ideaal zijn voor elke golfer. ,,Vooral omdat het karakter zo verschillend is. Son Gual is meer Amerikaans, met watervalletjes en zo. Hans Peter Porsche wilde bij Alcanada de baan inpassen in de natuurlijke omgeving, niet te veel aarde verschuiven, geen kunstmatige dingen. Dat is prima gelukt, net als Son Gual een prima ontwerp is. Samen maken we Mallorca een bestemming die interessant is voor elke golfer. En dan hebben we het nog niet eens over die twintig andere banen.''

Het iconische uitzicht van Alcanada, naar de vuurtoren in de baai van Alcúdia. Elke hole is genieten.

Het bijzondere clubhuis van Alcanada: een eeuwenoud landhuis.

Meer berichten