Corona
Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

Corona

Het kan snel gaan. Pakweg drie maanden geleden nog nooit gehoord van een Corona-virus, en nu het woord al he-le-maal zat. Maar we zitten allemaal in dezelfde spagaat. Je wilt er liefst niets meer over horen, maar kunt er aan de andere kant absoluut niet omheen. Corona beheerst momenteel ons leven, en de golfers zijn geen uitzondering.

Al weken zijn de golfbanen gesloten. Dicht. Verlaten. Op een paar verdwaalde greenkeepers na, die de taak hebben gekregen om dan in godsnaam nu maar dat groot onderhoud te verrichten. Maar golfen? Vergeet het maar.

En wanneer dat er weer van gaat komen? Geen mens die het weet. Mark Rutte niet, Jeroen Stevens niet, de baanmanagers niet, en zeker u en ik niet. Maar ondertussen eist die lockdown van de golfcourses wel z’n tol. En eerlijk is eerlijk, daarvan zijn de golfers zelf zeer waarschijnlijk nog het minst de dupe.

Goed, we missen onze rondjes. Missen het om lekker buiten te zijn, een balletje te slaan en om sociaal actief te zijn. Maar in alle eerlijkheid; dat valt in het niet bij wat anderen missen.

De exploitanten van golfcourses zitten met de handen in het haar. Begrijpelijk. Het voorjaar komt eraan, de zon schijnt weer en het is regelmatig heerlijk golfweer. April, mei, dat zijn de maanden waarin er verdiend moet worden. Maar er komt niks binnen.

De golfprofessionals dan. Een kwetsbare groep van in de meeste gevallen zelfstandige ondernemers, die in deze crisis min of meer tussen wal en schip dreigen te belanden. Niet gesteund door de overheid, wel aangeslagen voor hun vaste lasten.

Dan zijn er nog de horeca-ondernemers op de golfbanen, die nu ook met een gigantisch probleem zitten. Terwijl de vaste lasten doorlopen, komt er geen stuiver binnen. Zij kunnen zich vaak echter nog wel beroepen op één van de regelingen voor ondernemers.

En eigenlijk zitten wij zelf ook in dat schuitje. Laten we eerlijk zijn: de enige reden dat ons magazine nu digitaal moet worden gelezen, is dat vermaledijde Corona-virus. Altijd is het Nationaal Golfmagazine te verkrijgen op één van de pakweg tweehonderd golfbanen in Nederland, maar die route is volledig afgesloten.

Maar juist in moeilijke tijden moet je creatief willen en durven zijn. Daarom een digitaal Nationaal Golfmagazine. Omdat we de lezers op de hoogte willen houden. Omdat we binding willen houden met de golfers. En omdat we onze adverteerders onder de aandacht willen blijven brengen.

Allemaal redenen waarom u nu deze speciale editie onder ogen heeft, die in z’n geheel is gewijd aan de Corona-crisis in de golfwereld. Want ook wij kunnen daar niet omheen.

Laten we hopen dat we snel weer met een magazine kunnen komen dat u gewoon in de hand kan houden, want dat betekent dat de banen weer open zijn.

Maar belangrijker is dat tot die tijd iedereen veilig en gezond blijft. Pas op uzelf, pas op een ander.

#staysave

Eric Korver

Richard van Stralen

Meer berichten