Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

Achtjarige golfster Julie houdt met vader van papa-Julie dag

De achtjarige Julie Haeck slaat ver, ze vindt Chinees een mooie taal en is anderhalf jaar geleden begonnen met golf. Hoewel ze nog geen handicap heeft, slaat ze honderdvijftig meter met haar driver. Julie is fanatiek en wil altijd winnen. Echte golfidolen heeft ze nog niet, golf op tv kijken is nog niet aan haar besteed. Ze golft liever zelf. Vooral op papa-Julie dag.

Wat is dat, papa-Julie dag? Dan ga ik met mijn vader op stap, naar de golfbaan. Ik houd van hard rijden, papa zet de auto in de sportstand. We praten samen over school en golf. Mijn moeder gaat soms ook mee naar de golfbaan want zij golft ook. Maar papa-Julie dag is van ons, van papa en mij. We gaan de kleine baan lopen. Het is heel gezellig samen. Mijn vader vindt mij soms wel heel erg eigenwijs. Dat eigenwijze heb ik van mijn opa, zegt hij.

Bestaat er ook een mama-Julie dag? Haha, ja, dat is meidenavond, dan gaan mijn moeder en ik nagels lakken, films kijken en ijsjes eten. We hebben een lievelingsfilm die ik op DVD heb. Pitch Perfect, het gaat over studenten in een team die zangwedstrijden houden op een universiteit. Het is een superleuke film.

Welke hole vind jij het mooist op jouw baan Almeerderhout? Hole twee. Ik speel op de kleine baan omdat ik nog niet op de grote baan mag. Ik wil heel graag op de grote baan spelen. Dan kan ik nog verder leren slaan. Het liefst sla ik als ik later groot ben, tweehonderdvijftig meter.

Zo, dat is ver? Ja, maar ik denk dat ik dat wel kan. Ik ben groot voor mijn leeftijd en sterk.

Hoe ziet hole twee eruit? Als je op de tee staat, heb je rechts en links water. Ik sla met mijn driver net voor de green. Dan chip ik de bal op de green, nou ja, dat moet dan wel lukken. In mijn chip zit al een goed boogje maar hij moet nog verder. Putten vind ik echt moeilijk. Ik weet niet zo goed waarom putten nog niet zo goed lukt. Ik moet elke keer wennen als ik ga putten.

Welke pro leert je goed putten? Margriet Kragten en Marcel Vollema. Ze zijn met z’n tweeën. Ze zijn superaardig en nemen de tijd voor me. We zijn met meer kinderen in een groepje in de les. Dat is erg gezellig. Ik heb echt lol in de les, Margriet en Marcel maken ook grapjes. Ik wil goed leren golfen dus ik probeer zo veel mogelijk goed op te letten. Het is ook meegenomen dat ik nu een extra vriendengroepje heb door het golf.

Hoe is je swing? Goed, ik vind hem eigenlijk best goed. Maar van Margriet leer ik dat mijn arm recht naar achteren moet, ik heb nu een knik in mijn arm.

Je bent fanatiek op de golfbaan, je houdt van leren, ook op school? Ja, heel erg. Ik zit in een groepje met kinderen in de klas met wie ik allerlei dingen leer zoals schaken. Maar vorig jaar bijvoorbeeld kregen we les in Chinees.

Chinees? Ja, dat kregen we als nieuwe taal. Ik vind taal harstikke leuk. Ik kan ook iets zeggen in het Chinees: Ni hao, wo jiào Julie. Nu hebben we Frans, dat vind ik ook een mooie taal, maar Chinees was leuker.

Wat zei je in het Chinees? Hallo, ik ben Julie.

Wat moet een profgolfer kunnen om aan de top te staan? Je moet heel veel trainen, willen leren en vooral discipline hebben. Je moet elke dag hard werken en kritisch zijn op jezelf.

Ben jij kritisch op jezelf? Ja, ik wil steeds beter, dus ik kijk goed naar wat ik beter kan doen. Ik ben heel fanatiek, ik wil altijd winnen, ook van mijn vader. Ik kan nog niet zo goed tegen mijn verlies. Als ik een slechte hole speel, kan ik echt boos worden op mezelf. Dan ga ik heel lelijk kijken. Daarna adem ik diep in en weer uit. Het heeft geen zin om boos te blijven want je gaat er alleen maar slechter van spelen.

Wie kiest je golfkleding uit? Ikzelf, ik wil er leuk uitzien. Ik heb nette witte golfschoenen en een lichtblauwe broek. Maar ik heb nu een golfjurkje, heel mooi in donkerblauw met een ritsje. Het merk Nike vind ik het mooist. Toen ik geboren werd kreeg ik van mijn opa mini Nikes. Hopelijk wordt Nike later mijn sponsor.

Je wilt op de beste tour spelen? Eerlijk gezegd twijfel ik nog tussen professioneel golfster op de tour en ruiter. Dierenarts lijkt me ook leuk. Mijn droom is een eigen paard. Als ik achttien ben krijg ik misschien een paard. Als ik ga golfen denk ik, joepie, ik ga golfen, maar als ik naar de manege ga denk ik, joepie ik ga paardrijden.

Is er een overeenkomst tussen golf en paardrijden? Ja, heel erg. Als je niet lekker in je vel zit, gaat golfen niet goed, je slaat meestal geen lekkere ballen. Hetzelfde is met paardrijden. Als je niet lekker in je vel zit, voelt het paard dat meteen.

We leven in coronatijd, heeft corona voordelen? Ja, ik mag het eigenlijk niet vertellen, maar ik heb twee keer met mijn vader heel vroeg gegolfd. Het was een beetje onder schooltijd. Het was heel leuk.

Meer berichten