Logo nationaalgolfmagazine.nl
Jon Rahm slaat af op de PGA Tour. ,,Als er niet kan worden gespeeld in een veilige en gezonde omgeving voor elke betrokkene, dan spelen we niet.’’
Jon Rahm slaat af op de PGA Tour. ,,Als er niet kan worden gespeeld in een veilige en gezonde omgeving voor elke betrokkene, dan spelen we niet.’’ ((Foto: golfsupport.nl/David Rosenblum/ism))

PGA Tour heeft pad naar herstart half juni in Texas

Waar de hele wereld langzaam weer tot leven komt na ruim twee maanden volledig te zijn stilgelegd, zetten ook de professionele golfers weer de eerste stapjes. De toonaangevende PGA Tour heeft een pad uitgestippeld dat moet leiden tot een herstart van de Tour halverwege juni. Met allerlei voorzorgsmaatregelen en zonder toeschouwers, dat wel.

Het oog van de Amerikaanse golftour is gevallen op de Charles Schwab Challenge op de Colonial Country Club in Fort Worth, Texas. Dat evenement stond eerder op de rol voor 21 tot en met 24 mei, maar waar andere toernooien werden geschrapt, verschoof de Charles Schwab Challenge dus een maandje, en is nu opeens het evenement dat in het middelpunt van alle aandacht staat.

Maar dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot. Officials van de PGA Tour onthulden een heel netwerk van maatregelen, zoals het testen van spelers, caddies en ondersteunende medewerkers. Het plan van de Tour is de bewegingsvrijheid van spelers aan banden te leggen tijdens de toernooien, die worden gespeeld zonder toeschouwers op de baan. Golfers worden aangemoedigd zichzelf af te zonderen van publiek zodra ze de baan verlaten.

Niets is echter in beton gegoten, ook het huidige plan van de PGA Tour niet. Daarover lieten officials van de Tour geen misverstand bestaan. Afhankelijk van ontwikkelingen kan de koers worden gewijzigd. ,,Voor de duidelijkheid, als er niet kan worden gespeeld in een veilige en gezonde omgeving voor elke betrokkene, dan spelen we niet’’, stelde Tyler Dennis, Senior Vice-President van de PGA Tour, onomwonden.

Geen toeschouwers

De Charles Schwab Challenge start op donderdag 11 juni en is in het opnieuw vastgestelde speelschema het eerste van vier evenementen die straks worden gespeeld. Alle toernooien hebben plaats zonder toeschouwers. De Tour heeft ervoor gezorgd dat straks de spelers naar de toernooien worden vervoerd, al is er enige zorg of er voldoende capaciteit is voor het hele deelnemersveld.
Zo zijn er meer kopzorgen bij de herstart van de PGA Tour. Zo’n 25 spelers wonen buiten de Verenigde Staten. Zij zullen minimaal twee weken voor de start van een toernooi in Amerika moeten arriveren om te kunnen voldoen aan de regel van twee weken quarantaine voor inkomende reizigers van buiten de Verenigde Staten.

Verder worden alle spelers, caddies en geselecteerde medewerkers – bij elkaar zo’n vierhonderd personen – voor zij gaan reizen getest op het coronavirus. Dat gebeurt opnieuw als zij aankomen op de venue van een toernooi. Ook wordt hun temperatuur gemeten en dient iedereen een enquêteformulier over de gezondheid in te vullen. Dat laatste gebeurt waarschijnlijk in de hotels waar de Tour de spelers hoopt onder te brengen. Gedurende het toernooi wordt voorts iedere medewerkers of vrijwilliger die naar de venue gaat getemperatuurd en dienen zij het enquêteformulier in te vullen.

Quarantaine

Het is denkbaar dat bij al die testen uiteindelijk een speler positief test. In dat geval dient de betreffende speler zich terug te trekken uit het toernooi, om vervolgens in quarantaine te gaan. Indien meerdere spelers bij eenzelfde evenement positief testen, is het niet ondenkbaar dat een toernooi wordt gestopt. Op dit moment is er nog geen specifiek aantal bekend dat een dergelijke maatregel moet rechtvaardigen. Dat is een afweging die ter plekke moet worden gemaakt, stellen officials van de Tour.

In het draaiboek wordt uiteraard ook uitgegaan van ‘social distance’ op de baan, op de range, in kleedkamers en in de interviewruimtes. Veel gebruikelijke zaken bij toernooien zullen voorts ontbreken. Het is voor familieleden van spelers niet toegestaan op de baan te komen. Ook het gebruikelijke handen schudden na de ronde is uit den boze en de recording room waar de spelers hun kaarten controleren en tekenen, wordt waarschijnlijk een tafeltje in de open lucht naast de achttiende green.

,,We zijn blij met de manier waarop de PGA Tour een rol kan spelen in de terugkeer van de wereld naar de dingen waar we van houden’’, stelt Tyler Dennis. ,,Maar dat willen we wel op een verantwoorde manier doen.’’

Meer berichten