Logo nationaalgolfmagazine.nl
Het 'golfeiland' Valdecañas biedt een bizarre aanblik van bovenaf.
Het 'golfeiland' Valdecañas biedt een bizarre aanblik van bovenaf. (Foto: )

Extremadura, heerlijk anders en perfecte combinatie met stad Madrid

Golfers die wel willen reizen, maar dat niet al te v er willen doen, kunnen prima terecht op wat alternatieve locaties. Daarvan zijn er genoeg die de moeite waard zijn. Ook in Spanje. Weg van de drukte, weg van de gebaande paden en bekende courses. Dan is Extremadura een optie, de Spaanse provincie ten westen van Madrid.

Misschien is de ligging van Extremadura wel het grootste nadeel van deze Spaanse provincie als het aankomt op golf. Geen zee in de buurt, geen strand te vinden, en toeristencentra zijn er nauwelijks. Maar dat is meteen ook weer de charme van Extremadura, dat ligt ingeklemd tussen Madrid en de Portugese grens. Hier wordt nog het echte Spaanse leven geleefd, en dat is aan alles te merken.

En als het over strand en water gaat, heeft de lokale bevolking altijd een mooi antwoord paraat. ,,We liggen misschien niet aan zee, maar Extremadura is de provincie met de meeste kilometers kustlijn van heel Spanje.’’

Daarmee doelen ze op de oevers van de enorme stuwmeren die er in de provincie liggen. De grillige grens tussen land en kunstmatig water is inderdaad honderden kilometers lang en wordt waar mogelijk gebruikt voor recreatie.

Uitgestrekt meer

Eén van die meren is de Embalse de Valdecañas. Een bijzonder uitgestrekt meer van maar liefst 7300 hectare en een maximale diepte van driehonderd meter. En in dat meer ligt op een golfbaan. Echt waar. Op een schiereiland, dat slechts door een weg verbonden is met het vasteland, ligt de golfcourse Isla Valdecañas. Overbodig te zeggen dat dit visueel al prachtig is, maar de baan zelf is ook zeer de moeite waard.

De fairways van Valdecañas slingeren zich langs de buitenranden van het eiland. Het centrale deel is gerserveerd voor villa’s en het comfortabele Husa Hotel Valdecañas, dat tevens dienst doet als clubhuis. Van daar ogen de eerste holes nog wat onschuldig, maar vanaf de derde hole is het bingo. Een lange par 3 met eigenlijk louter carry en veel hoogteverschil is een voorbode van wat de golfer te wachten staat.

De baan is prachtig, uitdagend en eigenlijk gewoon lastig. De hoogteverschillen, waterpartijen, blinde schoten en oude bomen maken dat je bij elke slag even moet nadenken en de juiste club moet kiezen. Ondertussen is het genieten van de prachtige uitzichten over het meer. Valdecañas is bovendien perfect onderhouden, en dat maakt het echt een feest hier te spelen. En houd het alsjeblieft niet bij één keer. Een tweede ronde op deze baan is zo mogelijk nog leuker, met de kennis van de eerste ronde in het achterhoofd.

Ook na het golfen hoeft op dit eiland niemand zich te vervelen. Tennis, padel, paardrijden, zelfs voetballen is mogelijk. Maar een ontspannen boottochtje op het meer is toch het meest aan te bevelen. In alle rust op een van de bootjes genieten van de zonsondergang met een goed glas in de hand; da’s echt genieten.

Combinatie

Zoals gezegd is Valdecañas niet direct een voor de hand liggende bestemming. Een combinatie met Madrid maakt zo’n uitstapje al een stuk interessanter. De hoofdstad ligt op twee uurtjes rijden, en wat is er beter dan eerst een paar dagen het prachtige Madrid bekijken, een terrasje pakken op de Plaza Mayor, genieten op de Puerta del Sol en winkelen in de luxe Calle Preciados, en dan door te rijden voor een paar dagen heerlijk golfen?

Vergeet dan ook niet die andere mooie course in Extremadura: Talayuela Golf, een ingenieus ontwerp van de meester zelf: Severiano Ballesteros. Die baan ligt op een half uurtje rijden, en is echt de moeite waard. Ballesteros heeft een baan ontworpen in de geest van zijn eigen spel. Hier moet elke golfer echt het beste in zichzelf naar boven brengen om een goede score neer te zetten. Een technische baan, maar wel plezierig. Zeker tegen de achtergrond van de doorgaans besneeuwde toppen van de Sierra de Gredos, die voor een prachtig decor zorgen.

Geniet tussen het golfen door absoluut van de prachtige plaatsjes die Extremadura binnen haar grenzen heeft. Het historische Trujillo is een bezoek waard, met z’n eeuwenoude vesting en prachtige slingerstraatjes. Of wandeltochten door de bergen of een van de nationale parken. En altijd is er aan het einde van de dag de heerlijke Spaanse keuken, met zonder enige twijfel meer lekkers dan een mens kan hebben.

Meer berichten