Logo nationaalgolfmagazine.nl
Bob Geurts: ,,Bij het KLM Open voelde ik spanning, maar nadat ik had afgeslagen viel er iets van me af.''
Bob Geurts: ,,Bij het KLM Open voelde ik spanning, maar nadat ik had afgeslagen viel er iets van me af.'' (Foto: golfsupport.nl/Jos Linckens)

Bob Geurts op weg naar een professionele carrière: ‘Golf is voor zeventig procent mentaal’

Tekst: Adriënne van der Smagt

Zijn eerste optreden op de KLM Open 2019 was voor Bob Geurts een mooi moment, maar het winnen van het Dutch Amateur Championship vond hij mooier. Zijn swingcoach Jack Bado woont in Engeland, via de trackman schaven ze samen aan perfectie in zijn swing. Als het aan Bob Geurts ligt heeft hij over een paar jaar zijn Tourkaart op zak, wint hij een toernooi en heeft hij een goed team om zich heen. Geurts is relaxed, traint hard en is in gedachten op weg naar een professionele golfcarrière. Op de PGA Tour spelen is zijn doel, het liefst neemt hij zijn vriendin mee op avontuur.

Gaat dat goed samen op reis? Dat denk ik wel. Mijn vriendin Chloë Schreurs en ik kennen elkaar al lang. Chloë golft ook, dat is fijn want daardoor begrijpt ze me goed. Ze support me heel erg. Zij studeert rechten en ik wil op de Tour spelen. Ik hoop dat ze met mij mee reist, maar Chloë moet zelf kiezen. Zij bepaalt haar eigen carrière.

Zie je het voor je, Bob Geurts op de Tour? Ja, dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Als ik spelers op de Tour zie zoals Tommy Fleetwood, vind ik dat geweldig. Fleetwood is trouwens een leuke gast om naar te kijken. Hij is relaxed, heeft een goede swing maar het belangrijkste is dat hij plezier uitstraalt. Toen ik vorig jaar op de tee stond op het KLM Open moet ik wel even wennen. Ik voelde spanning. Het was druk, er waren veel mensen. Nadat ik had afgeslagen viel er iets van me af. Het was jammer dat ik op drie slagen de cut miste. Ik heb oké gespeeld, alhoewel ik een aantal birdiekansen heb laten liggen. Het KLM Open was voor mij een mooie en goede ervaring.

Je bent gelijk geëindigd met Lee Westwood, dat lijkt me leuk om te zeggen. Misschien wel, het was een prima prestatie, maar ik had mezelf liever vergeleken met de spelers die wel de cut hadden gehaald.

Hoe kwam je op het KLM Open terecht? Door het Dutch Amateur Championship te winnen. Daarmee kreeg ik een wildcard voor het KLM Open. Ik was echt blij met het winnen van een internationaal toernooi in Nederland. Daar had ik voor getraind.

Had je een je caddie op het KLM Open? Ja, Ralph Miller. We hebben samen voor het KLM Open The International gespeeld, de holes doorgenomen en ik heb naar aanleiding daarvan mijn gameplan gemaakt.

Hoe gaat het met de green lezen? Wie bepaalt uiteindelijk de lijn? Je kijkt samen naar de lijn, in overleg neem je een beslissing. Het is soms lastig te beoordelen hoe de lijn loopt. Hoe snel is de green, pakt hij de break? Het beste is training, heel vaak lijnen lezen op verschillende greens. Dan ga je steeds meer zien. Als de lijn goed is krijg je vertrouwen in het putten.

‘Emoties mogen nooit

je spel overnemen’

Speelt de geest een belangrijke rol in golf? Ik denk dat golf voor zeventig procent mentaal is. Je moet mentaal sterk zijn, vertrouwen hebben in jezelf. Het is soms lastig als je veel traint en je speelt goed, maar niet scoort. Dat demotiveert. Ik heb een paar jaar geleden zo’n periode gehad. Je moet jezelf resetten, geloven dat het lukt. Als je uit zo’n periode wilt komen, moet je doorgaan, gefocust zijn, een emmertje extra slaan, dan kom je eruit. Ups en downs horen bij topsport.

Hoe ga je om met teleurstelling in de baan? Als je een chip mist, is dat balen. Maar je emoties mogen nooit je spel overnemen. Boos worden mag, vind ik. Frustratie hoort erbij. Maar je hoeft geen hap uit de green te slopen als je een puttje mist.

Wie is je coach? Jack Bado. Hij woont en werkt in Engeland. Hij is mijn coach en swingcoach. Ik heb twee jaar in Engeland op golfcollege gezeten waar hij de assistent van de hoofdcoach was. Jack is een fijne gast en inmiddels een goede vriend geworden. Hij weet precies wat mijn valkuilen zijn. Hij helpt me en motiveert me enorm.

Hoe doet hij dat want hij woont in Engeland? We hebben contact via de mobiel. Ik stuur mijn trackman nummers op en hij kijkt ernaar. Hij kan zien of ik bijvoorbeeld van binnen naar buiten swing. Je voelt dat zelf niet altijd.

Hoe ziet jouw swing eruit? Normaal. Of nou ja, ik heb gewoon mijn eigen swing. Net zoals iedereen een eigen swing heeft. Een swing zegt niet veel, het gaat er om wat je ermee doet. Kijk naar Bubba Watson en Jim Furyk, zij hebben een aparte swing, maar ze functioneren prima met hun eigen swing.

Welk toernooi zou je graag willen winnen? Het British Open. Dat is gewoon het mooiste toernooi. Meedoen aan de Ryder Cup lijkt me ook geweldig. Ik was bij de Ryder Cup in Parijs. Zo gaaf, er heerst een heel leuk sfeertje en de namen van de spelers worden keihard omgeroepen. Iedereen schreeuwt en joelt.

Welke golfers inspireren jou? Tiger Woods, heel simpel. Hij heeft alles wat een speler in zich moet hebben. Hij staat ver boven alle golfers. Hij heeft er altijd keihard voor getraind.

Bij wie in Nederland train jij? Bij de NGF train ik met Maarten Lafeber, Taco Remkes, Hayo Bensdorp en Reinier Saxton. Zij zijn mijn coaches. Van hen leer ik veel, ik zie er veel van terug. Ik maak enorme stappen. Bij Reinier Saxton moet ik denken aan het Brits Amateur Open dat hij won. Dat inspireert.

Je speelt bij de Hoge Kleij, wat is daar de mooiste hole? Hole twaalf. Een mooie par 5 naar beneden. Als je op het hoogste punt staat is het net alsof je in het buitenland bent.

Je golft in Amersfoort, is er verder in Amersfoort nog iets te doen? Amersfoort is een hele leuke stad, waar alles lekker dicht bij huis is. Je kan er heerlijk eten. Chloë en ik houden erg van sushi. De lekkerste sushi eten we bij restaurant Shabu Shabu. Goed klaargemaakt en heerlijk vers. Nummer 43. Sushi met geflambeerde zalm is favoriet.

Meer berichten