Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

De meest onderschatte factor: balans

Het is niets nieuws. We weten allemaal dat het behouden van balans een belangrijk aspect is in het verouderingsproces om valincidenten te voorkomen. Het aantal valpartijen neemt namelijk toe met het stijgen van de leeftijd. In 2018 telden we in Nederland dagelijks achttien doden per dag door vallen. De prognose van het CBS tot 2050 op basis van demografie is dat het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp voor letsel na een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder met 47 procent zal toenemen.

Wat velen nog niet weten, is dat valpreventie en optimaliseren van balans ook een essentieel onderdeel zijn voor het verbeteren van het golfspel. Prachtige golfprestaties leveren die moeiteloos en pijnloos voelen, daar heb ik het over. Dat realiseren met een zelfgemaakt fitnessschema door een niet-gespecialiseerde trainer zal je heel erg veel moeite kosten als je er niet een jaar over wilt doen. En de meeste golfers houden maar een fractie van die balans over, vanwege het niet weten over te brengen naar het golfspel en in de golfswing.

Toch zie ik veel golfers die starten met een golffitness programma waarin de juiste balanstraining tekort schiet. En ik snap het wel, want je denkt: als ik eerst maar wat conditie heb, dan kan ik later gemakkelijker de balans trainen. Daarnaast zie ik dat dit iets is wat je misschien juist helemaal niet wist. Want tegenwoordig is het populairder en cool om crossfit-type oefeningen te doen en online te plaatsen. Daardoor is het makkelijker om in diezelfde valkuil te trappen. In de praktijk en wetenschappelijke studies zie ik juist dat het andersom werkt: als je eerst effectief balans traint, kun je daarna gemakkelijker specifieke kracht en explosiviteit opbouwen zonder geblesseerd te raken.

Ik licht de elementen in het spel eruit waarin balans cruciaal is:

  • Gewichtsverplaatsing die tijdens de swing plaatsvindt vraagt om motoriek en propioceptie
  • Tijdens een rondje van achttien holes, maken we maar achttien keer een swing op een vlakke ondergrond
  • Alle andere slagen tijdens de achttien holes (60-70-80 of meer) worden gemaakt op een niet vlakke ondergrond
  • De volgende balposities: rough, bunker, uphill, downhill, sidehill, ondulatie green en fairway
  • Tijdens lessen op de driving range oefen je vaak alleen op een vlakke ligging en mis je het vermogen om balans te versterken
  • Het korte spel: putten, chippen, bunker en pitchen vraagt om enorme hoeveelheid precisie in balans, concentratie en motorische controle

Mission Control Centre

Balans in het menselijk lichaam rust op drie factoren: de ogen, de oren en het zenuwstelsel. Ons lichaam gebruikt deze drie interne controlesystemen om het evenwicht tijdens de golfswing te behouden. Deze drie systemen werken samen en leveren de hersenen enorm veel informatie aan over onze omgeving en ons lichaam, zodat spieren en gewrichten de juiste aanpassingen kunnen maken. Dit systeem is een krachtig en nauwkeurig balanscontrolemechanisme - tenzij het communicatiekanaal tussen één van hen is verbroken of verstoord. Het MCC (mission control centre) noem ik het. En daarom begint alle verbetering met het testen.

De test

Doe zelf de test en zie daarvoor de foto. Kom rechtop staan met beide armen langs het lichaam. Til één knie omhoog zodat het dijbeen parallel aan de grond is en hou de armen langs het lichaam. Sluit de ogen. Elke herpositionering van de voet, onderlichaam, bovenlichaam of arm wordt beschouwd als een verlies van evenwicht. Wanneer je het gevoel hebt te vallen, stop direct de test. Herhaal aan de andere kant. Wat is jou score op het linker been, en rechterbeen?

We gaan verder met de meest effectieve manieren om balans te trainen in een volgende editie. Als je wilt dat er dingen veranderen, begin er vandaag nog mee. Zet maar een stapje naar dat doel van je door deze simpele test te doen. En als het resultaat niet is wat je had verwacht of gehoopt, of als het helemaal niet lukt, geef dan niet op. Probeer niet gefrustreerd te raken, raak je (interne) balans niet kwijt. Je kunt dit.

Voor vragen over golfspecifieke training en coaching mogelijkheden, stuur een e-mail naar info@lpgolfperformance.nl of kijk op www.lpgolfperformance.nl

Scores amateurs *:

0-5 sec 38%

6-10 sec 24 %

11-15 sec 12%

16-20 sec 5%

21-25 sec 5%

Meer dan 25 sec 14%

* Meer dan 18.000 antwoorden

Scores professionals *:

0-5 sec 21%

6-10 sec 21 %

11-15 sec 20%

16-20 sec 20%

21-25 sec 5%

Meer dan 25 sec 20%

* 55 antwoorden

(cijfers Titleist Performance Institute)

Meer berichten