Logo nationaalgolfmagazine.nl
Daniel Berger wint op Colonial bij de herstart van de PGA Tour.
Daniel Berger wint op Colonial bij de herstart van de PGA Tour. (Foto: golfsupport.nl/Rich Graessle/ism)

PGA Tour weer als vanouds, maar wel zonder publiek

Mondiaal ligt de golfsport nog overal stil, maar de Amerikaanse PGA Tour zag heil in een herstart, en wel met de Charles Schwab Challenge op de Colonial. Daniel Berger kleurde dat eerste toernooi in drie maanden tijd met een fraaie overwinning. In een play-off klopte hij Collin Morikawa. Jammer alleen dat geen toeschouwer het live kon zien.

Want hoezeer Jay Monahan, commissaris van de PGA Tour, ook wilde benadrukken dat het een fantastische herstart was voor de Tour, het ontbreken van toeschouwers op de historische grond van Colonial maakte de entourage toch bizar. Geen drukte, geen manende marshals, en al helemaal geen ‘roar’ vanaf goedgevulde tribunes.

Daniel Berger zal daar niet al te lang om hebben getreurd. De 27-jarige golfer uit Florida bejubelde na enige tijd van droogte zijn derde overwinning op de PGA Tour in een seizoen waarin hij zijn beste golf ooit laat zien. Met een week later ook nog eens een derde plaats in de RBC Heritage katapulteerde Berger zichzelf naar de elfde plek in de FedEx Cup rankings, de hoogste plaats die hij ooit innam.

Berger was na drie ronden en zeventien holes precies veertien onder par. Een birdie op de achttiende bleek vervolgens cruciaal. Met -15 kwam hij uiteindelijk op gelijke hoogte met Collin Morikawa, die geen kans zag een slag te winnen op de laatste hole. In de play-off redde Berger op de zeventiende zijn par met een fraaie up and down en zag vervolgens hoe Morikawa een putt voor par miste vanaf een metertje.

Fantastisch

Zuur voor Morikawa, maar het 23-jarige talent uit Los Angeles is wel bezig aan een fantastisch seizoen op de PGA Tour. Nadat hij vorig jaar afstudeerde aan de universiteit van California-Berkeley, won hij al het Barracuda Championship en tekende hij voor een flink aantal topnoteringen. Morikawa miste zelfs geen keer de cut. Op Colinial bracht hij die reeks op 21 toernooien, een week later in het RBC Heritage zelfs op 22. Dat is de langste reeks van een debutant op de Tour sinds Tiger Woods.

Berger verloor zelf ooit een play-off van Jordan Spieth, die destijds een bunkerschot in de hole zag eindigen. Berger wist dus heel goed hoe Morikawa zich voelde. ,,Het gaat een tijdje pijn doen, maar hij komt er wel overheen en gaat uiteindelijk heus wel weer winnen. Zelf ben ik natuurlijk heel blij dat ik op deze manier de draad weer heb kunnen oppakken.’’

Ook Berger gaf nog eens aan dat het bijzonder vreemd was dat op de course nauwelijks iets te horen was. Xander Schauffele erkende dat ook. ,,Met de ‘ooohs’ en de ‘aaahs’ van de fans ben je misschien net even scherper. Nu heb je soms geen idee wat er ergens anders op de baan gebeurt’’, stelde Schauffele, die zelf door een brute ‘horseshoe’ op de laatste hole de play-off miste. ,,Zo spelen is gewoon raar. Het voelt als een interne strijd. Dat is het voor mij altijd wel, maar nooit eerder als op deze manier.’’

Geen positieve test

De grootste winst voor de PGA Tour zat er ondertussen in dat er geen enkele positieve test werd geregistreerd, terwijl alle spelers toch heel uitvoerig werden gecontroleerd. Liefst 487 tests werden er op Colonial uitgevoerd; allemaal negatief. ,,Mijn grootste vrees was toch dat er positieve tests tussen zouden zitten’’, vertelde Monahan. ,,Daar heb ik in de weken voor het toernooi wel wat nachten van wakkergelegen.’’ Hij zag verder hoe het toernooi op Colonial verder alles had van een topevenement, met wereldsterren op het leaderboard en zes, zeven kanshebbers op de winst in het laatste uur. ,,Het is in dat opzicht een mooie herstart geweest van de PGA Tour. Maar er is geen twijfel over dat dit een heel opmerkelijke week is geweest.’’

Monahan zag de spelers een paar dagen later terug op Hilton Head voor het RBC Heritage. Ook daar geen positieve gevallen, uitgezonderd voor Webb Simpson. Hij mocht namelijk een fraaie overwinning bijschrijven, en steeg daarmee ook meteen naar de eerste plaats in de ranking van de FedEx Cup.

Meer berichten