Logo nationaalgolfmagazine.nl
Scott Woltering op The Links Valley. ,,ik wil doorbeuken en geen grote fouten maken, want anders gaat je ronde eraan.''
Scott Woltering op The Links Valley. ,,ik wil doorbeuken en geen grote fouten maken, want anders gaat je ronde eraan.'' ((Foto: ))

Talent Scott Woltering wil met vader als caddie naar de Tour: ‘Mentaal ben ik heel sterk’

door Adrienne van der Smagt

Hij is gedreven, gepassioneerd, gedisciplineerd. De veertienjarige Scott Woltering geeft alles op om de beste golfer van de wereld te worden. Hij weet wat hij wil, hij traint hard om zijn droom te verwezenlijken. Hij heeft een paar voordelen, zijn vader is golfprofessional, zijn moeder manager van The Links Valley en zijn oudere broer golft ook. De vraag is door wie hij naar de golfbaan wordt gebracht.

En door wie? Door niemand. Door mezelf. Ik fiets van huis naar The Links Valley waar ik mijn golfspullen heb staan. Fietsen is heel lekker, alleen als het heel hard regent word ik gebracht en gehaald. Mijn ouders werken allebei op de golfbaan, mijn vader is golfprofessional en mijn moeder manager van The Links Valley. Mijn oudere broer golft ook, alleen niet zo fanatiek als ik.

The Links Valley is een bijzondere baan, leg eens uit? The Links Valley ligt in Emmeloord en is een reversible baan van negen holes. Dat betekent dat je de ene dag de North course speelt en de andere dag de South Course. Ik vind de baan echt geweldig, met hele mooie interessante holes. Waanzinnige views, vooral als de zon ondergaat.

Wat is je lievelingshole? Hole 9. Als je op de tee staat zie je heuvels en heide. In de verte zie je de green. Als je dan een klein beetje wind hebt is de hole geweldig om te spelen.

Hoe speel je deze hole? Hole 9 is een par 4 met een prachtige fairway, echt waar, zo mooi dat ik er enorm van geniet als ik op de tee sta. Ik speel van wit en van geel. De hole heeft stroke index 2. Ik sla af met een driver, meestal ongeveer tweehonderdvijftig meter. Daarna afhankelijk van de wind een ijzer 8 of 9 naar de green. De green is lastig aan te spelen. Ik laat hem lekker naar de vlag rollen. Het is me nog niet gelukt hier een birdie te maken, wel speel ik er regelmatig par.

Wat doe je als een birdie maakt? Dan juich ik, ik wil lekker blij kunnen zijn met een birdie en ook met een par.

Wie is de beste golfer van de wereld? Tiger Woods. Hij is echt de beste. Hij kan alles. Als Tiger meedoet aan een toernooi komen er duizenden mensen extra. Neem de Ryder Cup in Parijs. Je kan hem bijna niet zien spelen vanwege de drukte, er staan gigantisch veel mensen bij hem. Tiger Woods heeft een geweldige sterke uitstraling, zijn persoonlijkheid heeft enorm veel impact op anderen.

Heb jij dat ook? Haha, een goede uitstraling? Ik ben een enorme doorzetter, ik wil altijd goed spelen en dan kan je wel aan mij zien. Ik vind het soms moeilijk om me in te houden als ik een slechte bal speel. Maar ik moet doorgaan, me er niks van aantrekken, ik wil doorbeuken en geen grote fouten maken, want anders gaat je ronde eraan. Mentaal ben ik heel sterk en dat heeft Tiger Woods ook. Ik heb pasgeleden mijn spreekbeurt in het Engels op mijn school over Tiger Woods gehouden en dat ging heel goed.

Welke golfer spreekt je nog meer aan? Rory McIlroy vind ik ook een hele gave speler. Engelsen, Ieren, Schotten, ze kunnen goed golfen maar zijn ook heel gezellig. Ze houden van lekker eten, chillen en zingen.

Wat heb jij in je hoofd als je aan de toekomst denkt? Ik heb van alles in mijn hoofd. Maar het belangrijkste is dat ik zo veel mogelijk train. Ik heb alles over voor een golfcarrière. Sinds mijn twaalfde zeg ik tegen mijn vader, papa, op mijn achttiende ga ik naar Amerika. Ik kom via de Challenge tour op de PGA Tour. En daarna wil ik de nummer 1 worden van de wereld.

Was je vader het daarmee eens? Weet je wat mijn vader zei?

Nee? Hij zei: ,,Als jij dat gaat halen, word ik je caddie.’’ Dat vond ik zo tof van hem. Elke woensdag spelen mijn vader en ik samen op Links Valley. Meestal verlies ik. Hij is een ervaren constante speler.

Wat zou je willen zijn als je geen golfer werd? Ondernemer. Dat is voor mij heel duidelijk. Toen ik klein was, vond ik ballen in het bos. Die heb ik schoongemaakt en verkocht. Ik was toen al een jonge ondernemer. Het liefst word ik een ondernemer die op zijn vijftigste niet meer hoeft te werken.

Is geld belangrijk? Tuurlijk is geld belangrijk. Als ik straks op de Tour geld verdien, betaal ik eerst mijn ouders terug. Zij hebben veel geld in mij gestoken. Van mijn eerste geld koop ik leuke cadeautjes voor iedereen. Ik wil slim zijn, net zoals Bill Gates. Je besteedt je geld aan bijvoorbeeld een kinderfonds want je moet ook iets goeds doen voor de wereld.

Wie zijn je trainers? Tom Stam en Ruud Bos. Momenteel zit ik in de B-selectie van de NGF. Daar leer ik veel, ik speel wedstrijden op verschillende banen. Ik wil veel ervaring opdoen en keihard trainen.

Waarop moet je extra trainen? Putten. Dat kan beter. Ik vind putten het moeilijkste gedeelte van golf. Slope, snelheid, spanning, ik moet er veel op trainen. Op de Tour zie ik ook weleens spelers die een makkelijke put missen. Dan denk ik, hoe kan dat?

Aan welke golfbaan denk je nog weleens terug? West Cliffs in Portugal. Dat is een fantastische uitdagende golfbaan midden in de natuur aan zee. Het is heel lastig om daar een goede score te maken. Als je op West Cliffs goed speelt blijft de baan nog steeds moeilijk.

Doe je ook nog weleens iets anders dan golfen? Heel weinig, ik sta liever op de driving range dan dat ik game. Als ik iets anders doe, is het zwemmen met vrienden. Sem Jansen is mijn beste vriend. We kunnen samen lachen en we dollen elkaar in het water.

Meer berichten