Logo nationaalgolfmagazine.nl
<p>Collin Morikawa bejubelt met zijn caddie zijn overwinning in het PGA Championship.</p>

Collin Morikawa bejubelt met zijn caddie zijn overwinning in het PGA Championship.

(Foto: )

Collin Morikawa schrijft geschiedenis met eerste Majorzege na 28 starts als pro

Collin Morikawa werd een jaar geleden professional en heeft nu al bereikt waar menig collega alleen maar van kan dromen. De 23-jarige Amerikaan schreef met het PGA Championship meteen maar een Major op zijn naam, nadat hij een paar weken eerder al het Workday Charity Open had gewonnen.

Morikawa schreef zo golfgeschiedenis, en deed dat met een schot dat ook nog eens tot in de lengte der jaren gememoreerd zal worden. Morikawa was nog in volle strijd gewikkeld met Paul Casey op het moment dat hij aankwam op de zestiende hole, een par 4 van pakweg 265 meter. De Amerikaan trok zijn driver uit de tas en sloeg vervolgens de bal tot op iets meer dan twee meter van de vlag. Een magistraal schot, dat voor hem uiteindelijk de deur naar de titel wagenwijd openzette. Morikawa maakte de putt, noteerde een eagle, en zette Casey meteen op flinke achterstand. De Engelsman kwam dat niet meer te boven.

Er was op Harding Park geen toeschouwer om de bal van Morikawa van de nodige ‘roar’ te voorzien, maar de speler zelf vierde in alle stilte zijn eigen feestje. ,,Ik hoopte dat de bal een goede stuit zou krijgen, en precies dat gebeurde. Vervolgens sloeg ik echt een goede putt, en nu staan we hier’’, vertelde de lachende Morikawa met de trofee in zijn handen.

Laagste score

Hij sloot af met een ronde 64, zes onder par. Dat was ook nog eens de laagste score van een winnaar in het PGA Championship sinds een kwart eeuw. Morikawa had met -13 twee slagen voorsprong op Paul Casey en Dustin Johnson, twee van de tien spelers die op de laatste negen holes nog kans maakten op de winst. Dat geeft maar aan hoe spannend de ontknoping was van dit PGA Championship.

Casey zag het beslissende moment van nabij. De Engelsman had net met een birdie op zestien Morikawa achterhaald, maar zag op de tee van de zeventiende de bal van zijn rivaal de green op rollen. ,,Wat een bal’’, verzuchtte Casey. ,,Daar kun je niets anders dan respect voor hebben. Hij probeerde het en had succes. Dat maakt een kampioen.’’

En een kampioen is Morikawa al in recordtijd nadat hij professional werd. In zijn eerste seizoen won hij al het Barracuda Championship. Morikawa bewees dat dit geen toeval was door eerst half juli de Workday Charity Open te winnen en drie weken later dus het PGA Championship. Morikawa is ook meteen opgeklommen tot de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Joost Luiten

Joost Luiten kwam ook in actie op Harding Park. De Nederlander zou het toernooi eerst laten lopen, maar kwam daar later op terug. Luiten overleefde zonder al te veel problemen de cut, kende op zaterdag een iets mindere ronde, maar herstelde zich weer uitstekend op de zondag. Met een totaal van plus één (71-68-73-69) eindigde Luiten op plaats 51. ,,Daarmee kan ik natuurlijk niet tevreden zijn'', vond Luiten. ,,Mijn swing voelde drieënhalve ronde eigenlijk niet echt goed. Ik miste te veel fairways en zeker op de lange par-4 holes van Harding Park kom je vanuit de dikke rough bijna niet op de greens en ga je slagen inleveren. Zondag was ik na negen holes plus drie voor de ronde, maar daarna paste ik mijn swing iets aan en ging het lopen. Ik kortte mijn backswing wat in en sloeg de ballen daardoor opeens wel op het doel. Met vier birdies op de laatste negen holes had ik in ieder geval een goed slot van deze major die door het gebrek aan publiek nooit echt als een major voelde.''

Meer berichten