Logo nationaalgolfmagazine.nl
Anne van Dam beschermt zichzelf in haar tweede ronde op Troon tegen de helse weersomstandigheden.
Anne van Dam beschermt zichzelf in haar tweede ronde op Troon tegen de helse weersomstandigheden. (Foto: golfsupport.nl/R&A)

Anne van Dam verspeelt kansen in helse eerste dag op Troon

Anne van Dam heeft de eerste Major van het seizoen achter de rug. Op de fameuze baan van Royal Troon eindigde de Arnhemse in de middenmoot. Dat was op zich nog een prima prestatie na een start waarmee ze alle kansen op een hoge klassering al vergooide.

Royal Troon heeft in het verleden al vaker de tanden laten zien. De linkscourse in het Schotse Ayrshire deed z’n reputatie echter weer alle eer aan op het moment dat de beste golfsters ter wereld langskwamen voor de AIG Women’s Open, de eerste Major van het seizoen.

Van Dam keek daar naar uit, liefhebster als de Nederlandse is van linkscourses. ,,Ik vind dat geweldig, en deze baan is fantastisch’’, liet Van Dam vooraf nog weten. De lach, vertelde ze, was tijdens de oefendagen nauwelijks van haar gezicht te krijgen. En de voorspelde wind, daar kon ze met een lage balvlucht ook wel wat mee, stelde Van Dam, die vooral op de eerste negen holes haar kansen zag.

Daar dacht ze een dag later wellicht anders over. Royal Troon schotelde de speelsters een helse eerste dag voor, waarop de harde wind z’n vernietigende werk deed voor veel scorekaarten. Van Dam ontkwam daar evenmin aan. Haar start was – met een dubbel en drie bogeys op de eerste vier holes – al desastreus. Een dubbel op de negende betekende dat Van Dam die eerste negen afsloot op zeven boven de baan. En ook al blijft de rest ook niet schadevrij, dat betekent toch een achterstand die je de rest van het toernooi achtervolgt.

Lafeber

Met bondscoach Maarten Lafeber voor deze gelegenheid op de tas wist ze daarna de schade echter wat te beperken. Drie birdies en nog een dubbel later tekende ze voor een ronde 77, zes boven de baan. Met een ronde 72 een dag later overleefde Van Dam toch de schifting, waarna ze in het weekeinde nog een 73 en 72 liet noteren.

Op die laatste dag was Troon eindelijk weer wat tot rust gekomen. Lafeber zag hoe Van Dam te veel kansen liet liggen, en zeker met haar approaches naar de green nog niet scherp genoeg was. Maar de oud-winnaar van het Dutch Open was ook onder de indruk van de Arnhemse speelster. ,,Ze slaat de bal fantastisch,. Dat moet echt nog tot mooie dingen leiden dit seizoen.’’

Van Dam – die eindigde op plaats 45 – kon in ieder geval nog lachen toen de winnares op Troon duidelijk werd. Dat was met een score van zeven onder par Sophia Popov, de Duitse waarmee Van Dam een vriendschappelijke band heeft. Popov droeg een paar weken eerder zelfs nog de tas van Van Dam in een toernooi op de LPGA Tour, waarvoor de 27-jarige Duitse zelf net haar kaart was misgelopen. Maar na haar enorme stunt op Troon ziet alles er ineens anders uit voor Popov, die niet alleen bijna zeven ton kon bijschrijven, maar meteen ook haar kaart voor de LPGA Tour kon ophalen.

Meer berichten