Logo nationaalgolfmagazine.nl
(Foto: )

Verander je core voor altijd!

Er is een tijd en plaats om de mentale weerbaarheid en fysieke capaciteit te testen. Negentig procent van de training voor golf moet je een beter en weerbaarder gevoel geven, niet minder. Het is een gevolg van consistente training met de intentie om zichzelf te verbeteren, wat leidt tot betere fysieke prestaties. Niet alleen in de sportschool. Niet alleen op de golfbaan, maar in alle aspecten van je leven. Golfprestaties houden niet op wanneer je de sportschool verlaat of van de yogamat afstapt, en ook niet wanneer je de training begint.

Eén van de grootste veranderingen die mijn klanten hebben doorgemaakt, is dat ze hebben geleerd effectiever te trainen. Zo halen ze veel sneller resultaat met hun golfspel. Zo bespaart het ze ook veel tijd, energie en spier- en hoofdpijn. Zo levert het hen niet alleen mooie golfprestaties op maar ook bijzondere persoonlijke overwinningen.

Tijdens mijn coaching focus ik onder andere op de acties die mijn klanten kunnen nemen om de integratie van de training zo effectief mogelijk te maken. Daarbij valt me vaak op dat er meestal veel meer mogelijk is dan ze zelf denken. In het enthousiasme van de trainingen verliezen ze vaak de focus op de intentie van de oefening. Dat is ook iets wat me opvalt. Misschien herken je jezelf hier ook wel in? Ik weet namelijk dat meerdere golfers last hebben van deze valkuilen. Als jonge golfster ben ik hier ook over gestruikeld. Dit kostte mij mijn droom een LPGA-speelster te worden. Maar het heeft me wel een nieuwe droom gebracht: zoveel mogelijk golfers heel goed kunnen helpen met de valkuilen, uitdagingen en kansen tijdens het realiseren van hun dromen.

Wat kun je hieraan doen, zodat je veel sneller veel betere resultaten haalt? Resultaten die jouw golfambitie ondersteunen? Aandacht creëren aan de core, de basis. ??

Daarom neem ik je graag mee in de plank. Die kennen we allemaal wel. Maar planken kan saai zijn, vooral als je de plank belachelijk lang vasthoudt. Je wint er ook helemaal niet mee. Heel misschien je geduld en concurrentievermogen als je een wedstrijd houdt om te zien wie dit het langste vasthoudt. In plaats daarvan, verbeter je plank met mijn geweldige tips die voor golfers ideaal zijn!

Ik wil deze drie coaches-aanwijzingen delen die je gaan helpen.

  1. 1.        Verhoog de intensiteit niet door de duur van de plank te verlengen, maar door een grotere activering van de diepe core en bekkenbodem spieren te creëren. Dit doe je door:

  2. a.        weerstand in de grond te geven met de handen en voeten
  3. b.        je vingers goed te spreiden
  4. c.        je hoofd niet te laten hangen
  5. d.        je oren in één lijn met je schouders te plaatsen
  6. e.        de dijbeenspieren activeren, alsof je een blok tussen je benen houd dat je omhoog wilt tillen
  7. f.        naar beneden te kijken, in het verlengde van het puntje van je neus
  8. 2.        Alle spieren staan in verbinding met elkaar en reageren op elkaar. Spanning in de kaakspieren is een veel voorkomende (onbewuste) fout. Die is vaak heel hoog tijdens het planken en vermindert direct het vermogen om kracht in de buikspieren op te bouwen. Ontspan dus de kaken.
  9. 3.        Alles is omgeven en wordt in het lichaam met elkaar verbonden door fascie. Het bindweefsel wordt tijdens een plank zowel onder druk gezet als compressie op uit gevoerd. Besteed dus extra focus aan de ademhaling. Breng met een diepe rustige ademhaling zuurstof naar de zijkanten van de ribbenkast. Vooral als je in de zijwaartse plank staat (zie foto).

Als je mijn coaching filosofie kent, weet je dat er zoveel meer diepgang en details in de coretraining zitten (ja Liesbeth, het wordt eens tijd voor jouw boek, hoor ik mezelf zeggen, haha). Maar ik hoop dat dit een nieuw perspectief oplevert voor hoe je kunt trainen voor mobiele en krachtige (nee, je hoeft helemaal niet te kiezen tussen kracht of flexibiliteit) golfbeweging met alleen lichaamsgewicht.

Gelukkig heb ik voor iedere enthousiaste golfer de oplossing bedacht om effectief te trainen. Ik weet dat vele golfers de voordelen van deze methode direct zullen gaan ervaren en willen blijven integreren. Daarom lanceer ik binnenkort mijn GolfYoga en GolfFitness videoserie met specifieke trainingen gedemonstreerd en uitgelegd door mijzelf. Lezers van Nationaal Golfmagazine ontvangen een speciale kortingscode die je alvast hier kunt aanvragen: info@lpgolfperformance.nl . Veel plezier met trainen!

Meer berichten