Logo nationaalgolfmagazine.nl
Wil Besseling is zelfs de beste van de European Tour als het gaat om het slaan van greens in regulation.
Wil Besseling is zelfs de beste van de European Tour als het gaat om het slaan van greens in regulation. (Foto: golfsupport.nl/Richard Martin-Roberts)

Wil Besseling nestelt zich in top van de European Tour

Wil Besseling is goed bezig, dat zal menig golfliefhebber niet zijn ontgaan. De twee zeges die hij boekte in de kleine wedstrijdreeks op de simulator heeft de lange West-Fries eenmaal weer buiten een mooi vervolg gegeven. Besseling staat keurig in de top zestig van de Race to Dubai, maar hoort ook op andere vlakken tot de beste spelers van de European Tour.

Wil Besseling (34) maakte het laatste jaar een metamorfose door, die als eerste gestalte kreeg tijdens het laatste KLM Open. Hij was niet alleen maar de beste Nederlander, maar eindigde met een zevende plaats ook nog eens in de absolute top van het eigen Open. Dat, gaf hij aan, was voor hem de kickstart voor mooie dingen. Want opeens lijkt alles te passen bij Besseling. ,,Het is niet alleen technisch of fysiek, maar het hele plaatje. De sponsoren om me heen, hoe ik er zelf in sta. Alles lijkt beter op z’n plek te vallen. Ik ben in de baan rustiger, meer ontspannen, dichter bij m’n gevoel en bij mijn potentie, en dan kún je die slagen maken die je moet maken op het juiste moment. Dat is misschien een simpele manier om te vertellen, maar zo simpel ís het niet.’’

Besseling gaf zichzelf ruim twee jaar geleden even een ‘harde reset’. Nam afstand van golf, ging compleet iets anders doen: werken in de plaatselijke bakkerij Pater, het bedrijf van een goede kennis. ,,Ik heb altijd het geloof gehad dat ik het ergens had, maar dat ik er niet meer bij kon. Ik had echt het einde in m’n bek zitten. Hoe moest ik dat oplossen? Mijn idee was: als ik hetzelfde zou doen als de afgelopen jaren, kreeg ik hetzelfde resultaat. Dat wilde ik niet. Ik wilde beter, wilde mezelf anders voelen, met meer vertrouwen in de baan staan, betere resultaten. Dat wilde ik niet direct op de golfbaan zoeken. Eerst moest ik me anders voelen.’’

Belofte

Die stap bleek het begin van iets moois. Besseling lijkt als herboren en doet weer denken aan de grote belofte die hij in zijn jonge jaren was, aan de wereldkampioen van 2006. Winnaar op de Challenge Tour en niet voor niets voorzien van de bijnaam ‘Birdieblitz Besseling’. Dit seizoen laat hij zich op het hoogste niveau nadrukkelijk zien.

Niet alleen in zijn resultaten, al zijn die met twee derde plaatsen en een aantal knappe finishes uitstekend. Nee, Besseling is ook prominent aanwezig in andere lijstjes. De Race to Dubai is daarvan misschien wel de belangrijkste, en daarop staat de Nederlander op een heel nette plaats 59, net nog binnen de top zestig. Niet alleen is hij daarmee de beste Nederlander, maar dat betekent ook dat hij uitstekend zicht heeft op een plek bij de top vijftig. Die speelt aan het einde van het seizoen de grote finale in Dubai.

En bij de European Tour zijn ze natuurlijk gek op statistieken. Ook daarin komt Besseling goed voor de dag. Sterker, in een heel fijne statistiek is hij zelfs de beste van allemaal. Niemand op de European Tour slaat dit seizoen meer greens in regulation dan Wil Besseling. Waar het gemiddelde van het hele veld dit seizoen op 69,5 procent staat, komt de West-Fries tot liefst 78,5 procent. Daarmee staat hij op de eerste plaats.

Driver

Met zijn driver doet Wil Besseling eveneens goede zaken. Als het gaat om de afstand vanaf de tee, dan scoort hij gemiddeld 319,6 yards, iets minder dan 300 meter. Die afstand is goed voor een twintigste plaats in het veld, dat gemiddeld dit seizoen tot 308,1 yards komt. De ballen van Besseling belanden bovendien voor een groot deel ook nog eens daar waar je ze als golfer graag wilt hebben: in de fairway. Dan komt de statistiek ‘driving accuracy’ om de hoek kijken. Daarin staat Besseling op de zeventiende plaats, omdat 63,8 procent van zijn drives de fairway vinden, tegen 56,7 procent van het hele veld.

Statistieken liegen nooit, en daarom is ook meteen te zien waar Wil Besseling nog wat laat liggen. Heel simpel: op de greens. Zijn puttgemiddelde ligt precies anderhalve slag per ronde hoger dan het gemiddelde van het veld: 31,4 voor Besseling tegen 29,9 gemiddeld. Grof berekend zijn dat zes slagen per toernooi, en het zal duidelijk zijn dat die slagen het verschil kunnen betekenen tussen een topnotering en een positie in de middenmoot.

In de Celtic Classic liet Wil Besseling weer eens zien wat hij in zijn mars heeft. Een elfde plek, twaalf onder par na rondjes 67-69-67-69, met in het hele toernooi slechts drie bogeys op de kaart. Met een putter die op orde is, heeft Besseling inmiddels alle sleutels in handen om een blijvertje te worden op de European Tour. En er is niemand die hem dat misgunt.

Meer berichten