Logo nationaalgolfmagazine.nl
Evianne met haar vader Wouter. ,,Hij heeft een mooie swing maar moet nog iets beter draaien in zijn backswing.''
Evianne met haar vader Wouter. ,,Hij heeft een mooie swing maar moet nog iets beter draaien in zijn backswing.'' (Foto: )

Evianne Bink wordt Nederlands kampioen in 2023: ’Schudden met kont goed voor set-up’

Een paar dagen geleden nog vierde ze haar negende verjaardag. Chocoladetaart stond er op het menu, haar lievelingstaart. Evianne Bink is gek van golf, houdt van mooie golfrokjes, is creatief en moet nog de regels leren voor haar GVB. Haar beste vriend heet Brownie en voor haar droom heeft ze een crowdfunding opgezet bij de Yvonne van Gennip Foundation voor sporttalenten.

door Adrienne van der Smagt

Wie is Yvonne van Gennip? Zij is een schaatsster die heel veel wedstrijden heeft gewonnen. Ze heeft een stichting opgericht voor kinderen die sporten en een droom hebben.

Je droom is Nederlandse kampioen worden in 2023. Is dat doel niet wat ver weg? Nee hoor. Het is een juist goed idee. Met mijn trainer Wiebe Giessen en mijn vader heb ik mij aangemeld bij de Yvonne van Gennip stichting. Je schrijft een klein verhaaltje over je droom en je doet er een foto bij. Je stuurt het naar de stichting en de mensen van de stichting kijken of ze het goed vinden. Ze vonden mijn verhaal goed en dan kom je op de website.

En hoe gaat het dan verder? Mensen kunnen geld doneren zodat ze me helpen met mijn droom waarmaken. Van dat geld kan ik goede spullen kopen en les nemen. Ik wil dus Nederlands kampioen worden in 2023 onder de twaalf jaar. Mijn trainer Wiebe Giessen van mijn club de Hoge Kleij en ik werken er hard aan. Dat Nederlands kampioenschap is mijn allergrootste droom. Het lijkt me cool om de beste van Nederland te zijn en een supergrote beker te winnen, ja, dat lijkt me heel gaaf.

Ga je ook speechen als je wint? Tuurlijk. In mijn speech vertel ik hoe blij ik ben dat mijn droom is uitgekomen. Dat ik heel erg mijn best heb gedaan om mijn doel te bereiken. En ik ga natuurlijk iedereen bedanken die mij heeft geholpen via de Yvonne van Gennip stichting en natuurlijk ook mijn vader en Wiebe.

Wat leer je van Wiebe Giessen? Als ik training heb, zegt Wiebe: ‘Je lijkt wel een oud omaatje! Je staat veel te ver voorovergebogen!’ We moeten dan lachen samen. ‘Je moet met je kontje schudden! Kijk naar de bal, richt je op je doel, schud met je kontje, stampen op de grond en slaan!’ roept Wiebe.

En? Helpt het schudden? Haha, ja dat helpt. En stampen op de grond. Je gaat goed staan met je voeten op de grond als je hebt gestampt. Ik leer een goede set-up, want dat is belangrijk. Ik kijk met mijn vader golf op tv. Connor Syme heeft de beste set-up, vind ik. Martin Kaymer vind ik ook heel goed. Hij is vooral goed in concentratie.

Je speelt met je vader, hoe is dat? Mijn vader en ik kunnen goed met elkaar opschieten. Het is heel gezellig met mijn vader naar de golfbaan. Ik ben heel sportief en wil graag winnen, ook van mijn vader. Mijn moeder golft niet, zij houdt van wandelen en Lauren, mijn kleine zusje, gaat op dansen. Mijn vader is heel goed, hij is een single handicapper.
We spelen op de Hoge Kleij, maar ook op golfclub Hoogland. Dat is dichterbij. Mijn vader is daar clubkampioen geworden. Ik ben heel trots op hem. Mijn vader kan mooi chippen en hoge ballen slaan, maar wat hij het beste kan is putten. Hij kan hele verre putts in de hole krijgen.

Moet je vader nog ergens aan werken? Mijn vader heeft een goede swing, maar ik denk dat hij nog iets beter moet draaien in zijn backswing. Wat ik ook graag wil vertellen is dat mijn vader petjes verzamelt van Titleist. In de schuur heeft hij spijkertjes getimmerd waar hij de petjes aan ophangt. Dat vind ik echt leuk.

Heb je een plan als je toch geen profgolfster wordt? Ja, ik zou graag modeontwerpster willen worden. Ik houd van knutselen, tekenen, dingen recyclen en mode. Soms pak ik gewoon de schaar en knip ik in een t-shirt en maak ik er iets geks van. Voor golf zou ik ook best hippe rokjes willen ontwerpen. De meeste rokjes voor meisjes zijn vaak saai en roze.

Om profgolfster te worden moet je wel eerst de regels goed kennen? Ja, daar ben ik mee bezig. Ik leer uit een boek van Tiger Woods, het heet De Geïllustreerde Golfregels, dat heb ik van mijn vader gekregen. Daar staan de regels en kleine verhaaltjes in. Tiger Woods is mijn voorbeeld, hij heeft een mooie swing, hij kan goed putten en chippen.

Ga je later trouwen als je op de Tour speelt? Dat vind ik een rare vraag. Dat kan ik nu toch nooit weten?

Ben je verliefd op dit moment? Ja, dat wel. Op Brownie.

Brownie? Dat is mijn beste vriend. Het is een cavia. Brownie is heel mooi bruin en hij is ontzettend lief.

Welke hole op de Hoge Kleij vindt Brownie het mooist denk je? Ik denk hole 6. Omdat hij vanaf de tee het clubhuis kan zien en dat hij lekker gras kan eten van de tee. Hole 6 is een par 4. Er zit een bocht in en de green gaat omhoog. Ik sla af met mijn driver en als ik vlakbij de green ben, gebruik ik een sandwedge om de bal op de green te slaan. Ik vind het een mooie hole om te spelen, ik maak daar weleens een bogey.

Meer berichten