Dumbarnie Links: nieuwe ster in Kingdom of Fife

Algemeen
Een blik op de tiende en de eerste hole van Dumbarnie Golf Links, en je bent als golfer meteen verkocht. Schotland is een geweldige linkscourse rijker.
Een blik op de tiende en de eerste hole van Dumbarnie Golf Links, en je bent als golfer meteen verkocht. Schotland is een geweldige linkscourse rijker. (Foto: )

In het voor golfers magische Kingdom of Fife, met een keur aan fantastische linkscourses, straalt sinds kort een nieuwe ster. Deze zomer werd Dumbarnie Golf Links geopend. Alsof ze in Schotland nog niet genoeg geweldige golfbanen hadden.

Aan de grillige kustlijn van de Kingdom of Fife, de streek boven Edinburgh aan de andere kant van de Firth of Forth, is het smullen voor golfers. Er is bijna geen dorpje te vinden dat niet beschikt over een prachtige en vaak oude golfbaan, met daarbij ook nog eens de mooiste verhalen. Aberdour, Lundin, Leven, Elie, en het indrukwekkende Crail. Kingdom of Fife is ook nog eens het thuis van het fantastische Kingsbarns en de legendarische St Andrews Old Course, zonder twijfel de meest fameuze baan ter wereld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de courses in het binnenland. Het is voor de golfer één grote snoepkraam.

Daar is nu weer een nieuwe lekkernij aan toegevoegd: Dumbarnie Golf Links. Deze zomer gingen de poorten open van de baan die op een half uurtje rijden ten zuiden van St. Andrews ligt en slechts iets meer dan twintig kilometer van Kingsbarns. Juist met die baan heeft de nieuwe linkscourse veel gemeen. Natuurlijk het karakter, een pure links. Maar het vergelijk gaat verder dan dat. Ook in kwaliteit zijn er veel overeenkomsten, en kunnen we spreken van twee absolute topbanen. Kingsbarns bestaat dit jaar twintig jaar, maar heeft al lang en breed zijn plek veroverd in de top honderd van de wereld. De verwachting is dat Dumbarnie dat voorbeeld gaat volgen.

Bakermat

De historie werkt natuurlijk ook mee. De Kingdom of Fife wordt zo ongeveer beschouwd als de bakermat van golf. Hier wordt al gespeeld sinds de vijftiende eeuw, en uiteraard speelt de historische Old Course daarin een hoofdrol. In de ‘East Neuk of Fife’ – vrij vertaald de oostelijke hoek van Fife – is nu Dumbarnie dus nieuw in een gebied dat meer dan vijftig (!) golfbanen telt.

De course is een ontwerp van de Engelse architect Clive Clark, die zelf ook ooit op de European Tour uitkwam, daar vijf overwinningen boekte en inmiddels meer dan dertig golfbanen achter zijn naam heeft staan, waaronder Alcaidesa in Zuid-Spanje. Hij had 138 hectare zanderig linksland tot zijn beschikking, met veel hoogteverschillen en fantastische uitzichten over Firth of Forth, de kustlijn van Fife en aan de andere kant van het water East Lothian en Edinburgh. Hij legde de baan zo neer dat die dik twee kilometer langs de kust loopt, met – al dan niet onderbroken – zeezicht op liefst veertien holes.

Om dat te bereiken moest Clarke flink aan het werk op het land dat sinds de zestiende eeuw eigendom was van een vooraanstaande Schotse familie. Er werd liefst vierhonderdduizend kubieke meter grond verplaatst om zo meer dan zeshonderd duinen te creëren. Gevolg? Als je nu op de dertig meter hoge eerste tee staat, heb je een geweldig uitzicht over een landschap vol bulten en bergen.

Eigen wereldje

Van veel van de verhoogde teeboxen slaat de golfer nu een drive naar fairways met hoogteverschillen tot twintig meter. De layout zorgt voor een prachtige wandeling door de duinen naar het strand en terug naar het luxueuze clubhuis. ,,Op de meeste holes ben je helemaal in je eigen wereldje, afgeschermd van andere spelers op de baan’’, legt Clarke uit.

Kwam dat allemaal makkelijk tot stand? Nee. Golfjournalist Malcolm Campbell zag al jaren een perfecte linkscourse in het land van de Balcarres Estates, maar pas twintig jaar later, nadat hij zijn vriend Clarke erover sprak, kwam er schot in de zaak. Clarke zocht zestig investeerders, die allemaal zo’n 322.000 euro inlegden. Met dat budget van achttien miljoen kon Clarke aan de slag.

Op 29 mei werd de baan officieel geopend. Clarke kon daar zelf door de reisrestricties vanwege corona niet bij zijn, maar Campbell sloeg in zijn plaats de eerste drive. Na die eerste ronde verzuchtte Campbell dat The Open er meteen zou kunnen worden gehouden. Ook andere Schotse golfers waren heel lovend in hun kritieken. ,,De course ziet eruit alsof hij daar al honderd jaar ligt.’’ Een mooier compliment bestaat er niet voor een golfbaanarchitect.

Aan het spelen op Dumbarnie hangt wel een prijskaartje. Omgerekend betaal je 260 euro voor een rondje, en 130 euro voor een tweede, mits je dat binnen vijf dagen na de eerste speelt. Spelers jonger dan zeventien jaar betalen 83 euro. Maar als je dan toch zover bent, pak dan ook het geweldige Elie, Lundin en Leven even mee, en je hebt de golfweek van je leven.

In de nabijheid van Dumbarnie ook Elie, een stokoude en heerlijke course.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27