Logo nationaalgolfmagazine.nl
Rick Hessing (r) en Fernand Osther als winnaar en runner-up van het Nationaal Open Matchplay. (Foto’s Sef Valentijn/GC Geijsteren)
Rick Hessing (r) en Fernand Osther als winnaar en runner-up van het Nationaal Open Matchplay. (Foto’s Sef Valentijn/GC Geijsteren) (Foto: )

Winst in Nationaal Open Matchplay mooie bevestiging voor Rick Hessing

De toernooikalender is uiterst schaars voor zowel de professionals als de topamateurs. Het Nationaal Open Strokeplay werd geschrapt. Te duur. De equivalent in matchplay vond wel doorgang, traditioneel op Geijsteren. Daar boekte de jonge Rick Hessing het mooiste succes uit zijn prille loopbaan. Hij klopte in de finale de ervaren Fernand Osther en tekende zo voor een verrassing.

Dat er op de fraaie baan van Gijsteren al voor de 33e keer werd gestreden om de titel in het Nationaal Open Matchplay was een gevolg van snel handelen. De NGF zou het toernooi juist vanaf dit jaar organiseren en zo het stokje overnemen van de PGA Holland, maar de bond kampte met geldgebrek en maakte kenbaar de organisatie niet te kunnen uitvoeren. Waar een jaar zonder evenement dreigde, grepen PGA Holland en Geijsteren gezamenlijk in, zodat er in het noorden van Limburg toch nog kon worden gespeeld.

Dat gebeurde met een kleiner veld, dat in een kwalificatie strokeplay speelde om acht overgebleven plekken nadat er al acht plekken waren vergeven aan de kwartfinalisten van vorig jaar.

Rick Hessing overleefde dat netaan, om het in de eerste ronde meteen te moeten opnemen tegen Emilio Meijer, die indruk had gemaakt met een score van vijf onder par. Maar dat strokeplay en matchplay twee heel verschillende dingen zijn, bleek ook nu weer. Met 3&1 bleef Hessing aan de goede kant van de score, om later die dag te stuiten op Floris de Haas. Een test voor amateur Hessing, die professional De Haas echter tot het einde bijhield. Op de negentiende hole klopte hij De Haas vervolgens. Een dag later was er in de halve finale opnieuw één hole verschil, nu tegen Floris Veth.

Finalewaardig

Fernand Osther had zich ondertussen in de eerste ronde ontdaan van topamateur Stan Kraai (3&2) en klopte in een zinderende kwartfinale Mark Reynolds, de winnaar van de laatste twee edities. Die partij was finalewaardig, maar kwam, dus al in een vroeg stadium. Osther – zelf winnaar in 2014 – trok op de zeventiende hole de partij naar zich toe (2&1). In de halve finale rekende hij vervolgens met 1up af met Nick Slobbe.

De finale vroeg in ieder geval bij Rick Hessing om een plan. Het 19-jarige talent van De Koepel had al vlot in de gaten hoe de kaarten lagen. ,,In de andere drie matches was ik van tee tot green de betere, maar dat was tegen Fernand Osther niet het geval. Maar ik merkte ook dat ik met de putter wel iets beter was en dat daar mijn kansen lagen. Van tee tot green moest ik echt op mijn best zijn, dan kon ik het op de greens misschien winnen. Dat gebeurde ook, maar het was een mooie strijd. Osther is een ervaren speler die ook met druk kan omgaan en hij heeft me absoluut getest.’’

Een test waarvoor Hessing dus slaagde, al kwam de voldoening daarover pas wat later. ,,Ik zat er nog helemaal in toen ik van de laatste green stapte, besefte nog niet goed wat ik had gedaan. Dat had even een paar dagen nodig, maar nu besef ik hoe mooi deze overwinning is. Het is in ieder geval de grootste zege tot nu toe, en die kwam niet via de makkelijkste weg. Ik heb er echt voor gestreden.’’

Kantelpunt

De voldoening haalt hij er ook uit dat de winst een teken is dat zijn harde werk van de laatste jaren niet voor niets is geweest. Op een moment dat makkelijk een kantelpunt had kunnen zijn, maakte Hessing de juiste keuzes. Hij onderkende dat hij niet professioneel genoeg bezig was met de sport, en veranderde dat. ,,Ik werk nu met Robert-Jan Derksen en dat gaat heel goed. Vorig jaar hebben we een plan gemaakt waarin een aantal dingen moest veranderen. De eerste stap was dat ik tien tot vijftien kilo meer lichaamsgewicht en spiermassa moest kweken. Ik was te licht en vooral te zwak, liep veel blessures op omdat de spieren niet sterk genoeg waren. Verder ging ik niet zo goed met mijn putter om, zag mijn puttcoach Hayo Bensdorp niet consequent. Ook dat is nu anders. En tot slot hebben we gewerkt aan mijn mindset en focus in de baan. Dat is nu al een stuk beter, al is daar nog winst te behalen.’’

Dat alles was, wist Hessing, nog niet echt bij elkaar gekomen, maar dat gebeurde op de prachtige en lastige baan van Geijsteren wel. ,,Dat was mooi om te ervaren. Een bevestiging dat we op de goede weg zijn. En het is ook mooi te zien dat ik dan ook meteen kan winnen, ook van een goede speler als Fernand Osther. Dat is wel een boost voor mijn zelfvertrouwen, ben ik heel blij mee.’’

Meer berichten